Sokan jeleztétek, hogy nagyon hasznosnak tartjátok a Társulati tagok számára igénybe vehető sziklamászó engedélyeket, ezért a korábbi gyakorlatot folytatva a Társulat kérelmet nyújtott be a lejárt sziklamászó engedélyek hosszabbítására.
 
Az engedélyek egy részét megkaptuk, a többi folyamatban van (április elejére várható válasz). Az érvényes engedélyeket a honlapon találjátok: http://www.barlang.hu/dokutar/engedelyek
Jelenleg az alábbi helyszínekre van érvényes engedélyünk: Kis-Svábhegy, Róka-hegyi bánya, Csókakő (Vértes), Cuha-völgy, Pázmándi sziklák, Kis-Csóka-kő (Mátraszentimre), Bárány-kő, Hollókő, Sánc a Holló-kővel szemben, Felsőtárkányi Szurdok-szikla, Dédesi Kis-Vár szikla, Hámori Szurdok-szikla, Fehér-kő, Köpüs-kő, Örvény-kő, Sólyom-kő, Sólyom-bérc.
Ugyanitt található az engedélyek áttekintő táblázata, amelyben nyomon követhetitek, mely helyszínekre van jelenleg engedélyünk és azok meddig érvényesek: http://www.barlang.hu/dokutar/engedelyek/1081-mkbt-sziklamaszo-engedelykerelmek-2017-06-26-i-allapot/file
 
FIGYELEM!

Az engedély csak MKBT tagok számára érvényes. Az engedélyt, az érvényes MKBT igazolványt és egy fényképes igazolványt a sziklamászás helyszínén fel kell tudni mutatni az esetleges ellenőrzés során.
Az egyes engedélyekben felsorolt előírások és korlátozások betartása szigorúan kötelező, ennek megszegése a Társulat összes tagjának sziklamászó engedélyét veszélyezteti!

Az engedély birtokában végzett sziklamászó tevékenységet az alábbi űrlapon regisztrálni kell: https://forms.gle/E3oZbSi9c1nKdey17 , mert arról a hatóság részére minden év végén jelentést kell készítenünk.

 
Jó mászást, balesetmentes gyakorlást kívánunk!
 
A Társulat nevében:
Kosztra Barbara
 

A Magyar Karszt és Barlangkutató Társulat grafikai pályázatot hirdet barlangászok és külsősök részére

 

A pályázat részletes leírása

A pályázat témája: Új MKBT logó megtervezése

 A pályázat célja: Az MKBT a beérkező pályaművekből megtalálja azt a személyt, aki saját logó tervei alapján a Társulat megújult arculatának alapelemeit megtervezi. A pályázat nyertese számára a kiíró egyszeri megbízást nyújt (részleteket lásd lent).

A pályázat feltételei:

- A logó tükrözze a társulat nemzeti jellegét, utaljon a barlangászatra, legyen korszerű, sportosan elegáns, frappáns. A logó állja meg a helyét hivatalos levélen a barlangkutatást képviselő szimbólumként, és hordható-szerethető pólómotívumként is.

- A logó részletgazdagsága feleljen meg a tervezett jövőbeli megjelenési formáknak (nyomtatás, hímzés, pecsét), azaz ne legyen feleslegesen részletgazdag. A logó legalább egy változata pecsét méretben is olvashatóan tartalmazza a Társulat teljes nevét.

- A pályázati anyagban maximum 3 logó szerepelhet, valamint ezek színvariációi. A variációk között legyen fekete-fehér megjelenítés is!

- Egy logó változatait kérjük külön-külön és egy közös felületen is bemutatni!

- Minden felhasznált vagy létrehozott grafikai elem vagy képanyag minimum szükséges felbontása 300 dpi. A beküldési formátum: pdf.

- A kiválasztott pályázó vállalja a teljes kisarculati megújulás tervezését, melyre az MKBT legfeljebb 420 000 Ft értékű megbízást ad. Az arculati megújulás elemei: fejléces hivatalos levélforma, névjegy, roll-up, A4 szórólap, honlap fejléc (header).

 Ezek nyomdakész elkészítési határideje április 25. A pályázó a tervezés ideje alatt folyamatos konzultációt vállal az MKBT elnökség megbízott tagjával.

Az előző forduló tapasztalatai alapján szeretnénk hangsúlyozni, hogy a Magyar Karszt- és Barlangkutató Társulat a XXI. század elvárásaira reagálva olyan változáson megy keresztül, mely során hagyományos értékeinek megőrzése mellett (mint a természeti értékek védelme, a barlangkutatás és közösségépítés) kiemelt hangsúlyt kíván fektetni az élmény alapú természetvédelemre, és a társadalmi felelősségvállalásra. Ennek szellemében lendületes, letisztult, szerethető terveket szeretnénk látni, amelyek ezt a megújulási szándékot az arculatban is tükrözik.

A bíráló bizottság a korábban beérkezett és az újabb fordulóra beadott pályázatokat egyszerre értékelve, a tagság bevonásával fog végleges döntést hozni.

A pályázatok benyújtásának határideje 2019. február 15.

Kiértesítés az eredményről 2019. február 22-ig

A pályázatokat az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre kérjük küldeni. A pályázat bírálói számára a benyújtó személye ismeretlen lesz (anonim bírálat), ezért kérjük, a pályamunkákat az elbírálás előtt ne hozzátok nyilvánosságra, valamint a pdf-ben se tüntessetek fel személyes adatokat, az kizárólag a kísérőlevélben szerepeljen!

Egyéb információt nyújt Köblös Gabriella, az alábbi címen: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Elnökség

ÁLTALÁNOS TUDNIVALÓK:

- A tagdíjfizetés határideje február 28.

- Az évi rendes tagdíj 6000 Ft, a gyermek (0-14 éves korig) 300 Ft, az ifjúsági (14-18 éves) 3000 Ft, a nyugdíjas, nappali tagozatos diák és a GYES-en, GYED-en lévő tagok részére évi 3500 Ft. Tiszteleti tagjainknak az éves tagdíj 600 Ft. Kedvezményes tagdíjfizetést abban az esetben válasszatok, ha a kedvezményre jogosító állapot (nyugdíjas, nappali tagozatos diák, GYES/GYED) legalább az év felében fennáll, és azt kérésre igazolni tudjátok. A gyermek tagságnak feltétele legalább egy közeli hozzátartozó (szülő, nagyszülő, testvér) érvényes tagsága.

- A tagdíjat lehet személyesen az irodában (készpénzzel), vagy átutalással fizetni. A Társulat számlaszáma: 10200830-32310384-00000000 (K&H Bank). Az utalás közleményébe minden esetben írjátok be a nevet, illetve neveket. Ha egyben fizettek több embernek, írjátok meg a Titkárság címére (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.), hogy ki milyen típusú tagdíjat fizet. Aki csekken szeretné rendezni a tagdíját, elérhetőségünk valamelyikén ezt jelezze. Kérésre a csekket postán megküldjük.

- A tavalyihoz hasonlóan idén is laminált tagkártyát bocsátunk ki. A tagkártyák az összeg jóváírását követő szerdától vehetők át a Társulat irodájában. Akik már a szakmai napokon, illetve az elmúlt időszakban rendezték tagságukat ez évre, azok január 30-tól már átvehetik.

MIÉRT JÓ MKBT TAGNAK LENNI?

- Támogatod a Társulat munkáját, ezzel a magyar szervezett barlangkutatást, és segítesz megvalósítani céljainkat, terveinket: pl. eszközbővítés és továbbképzés a sérült gyerekek barlangi élményterápiáját végző Verocs szakosztálynak; eszközbővítés az Oktatási Szakosztálynak; online könyvtárkatalógus; weblap- és arculatfrissítés; Karszt és Barlang folyóirat megjelentetése, rendezvényeken való megjelenéshez játékos ismeretterjesztő anyagok, molinók, szóróanyagok készítése; gazdagabb rendezvény programkínálat.

- Részt vehetsz a Társulat döntéshozatalában, azaz részt vehetsz a nyilvános elnökségi üléseken, a közgyűlésen szavazhatsz (a gyermek és ifjúsági tagok nem rendelkeznek szavazattal)

- Kedvezményesen vehetsz részt a Barlangnapon, a Szakmai Napokon valamint tanulmányútjainkon

- Az MKBT nemzetközi szervezeti tagságának köszönhetően (UIS, FSE) részese lehetsz a nemzetközi vérkeringésnek és külföldi barlangtúrákhoz (pl. Szlovénia, Spanyolország) tudunk igazolást adni barlangkutató szervezeti tagságodról.

- Sziklamászó engedély számos hazai sziklafalra. Ennek részleteit lásd a honlapon

- Vásárlási kedvezmények (pl. Tengerszem, SpeleoSport), melyek kiterjesztése más sportszer boltokra, szolgáltatókra folyamatban van

- A tagkártya felmutatásával kedvezményes belépőt válthatsz számos külföldi turistabarlangba (pl. Postojna, Skocjan 20% kedvezmény).

- Mivel az MKBT tagja az Magyar Természetjáró Szövetségnek, minden tagunk külön díjazás nélkül tagja az MTSZ-nek is. Ennek köszönhetően 4900 Ft helyett 1500 Ft-ért rendelhetsz Természetjáró Kártyát is (http://www.termeszetjarokartya.hu ), amely több mint 200 szolgáltató (Nemzeti Parkok, szállások, múzeumok) 5-50%-os kedvezményét nyújtja. Az MTSz tagság igazolásáról, a TEKA kártya igényléséről és az elérhető kedvezményekről külön tájékoztatást nyújtunk a honlapon.

- Ingyenes osztrák biztosítás ügyintézés

- Karszt és Barlang folyóirat nyomtatásban

- Tájékoztató a postaládában (nyomtatva vagy digitálisan) kéthavonta.

Előre is köszönjük a bizalmat és a támogatást!

 EGYÉB TECHNIKAI TUDNIVALÓK

- Aki tavaly nem volt tag (új belépő, vagy nem rendezte a tavalyi tagdíját), kérjük, töltsön ki belépési nyilatkozatot és küldje el postán, vagy szkennelve e-mailben (lefotózva is be lehet küldeni, csak legyen rajta olvasható minden)! Erre egyrészt az adategyeztetés és az adatkezelési jogszabályok miatt van szükség, másrészt pedig az elnökségi jóváhagyás (határozatba foglalás) miatt. Az újonnan belépők/visszalépők tagsági jogviszonyáról szóló határozatot az elnökség ülés megtartása nélkül is meg tudja hozni és meg is teszi mindjárt a határidő letelte után. A február 28-ig belépési nyilatkozatukat leadó és tagdíjat fizető újonnan belépők és visszalépők kb. március 12-től vehetik át tagkártyáikat. Természetesen lehetőség van a tavalyi elmaradás rendezésére is, így a tagság fennállása folytonos marad.

ELÉRHETŐSÉGEINK:

Telefon: +36 70 8811 477

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

A Társulat fogadóórája minden hét szerdáján 15-20-ig a Szemlő-hegyi-barlang fogadóépületében (Budapest, Pusztaszeri út 35.).

Az MKBT új arculatának megtervezésére kiírt logó pályázatra 7 pályamunka érkezett, amelyekből 6 felelt meg a pályázat formai követelményeinek. Az elnökség által felkért bíráló bizottság külsős tagok bevonásával értékelte a pályázatokat. A bizottság úgy döntött, hogy élve a meghirdetésben kikötött jogával újabb pályázati fordulót hirdet, amelyen nem csak barlangkutató társaink indulhatnak.

Indoklás:
A beadott pályaművek döntő része nem felelt meg maradéktalanul a pályázati kiírásban foglalt feltételeknek, elsősorban a Társulat arculatváltásával, a fiatalos megjelenéssel és a letisztult vizuális trendekkel kapcsolatos elvárásoknak. Az érdemileg megítélhető pályaművek alacsony száma nem kínál elegendő alternatívát a Társulat célját és küldetését hosszú távon is megjelenítő arculat kiválasztásához szükséges felelős döntéshez.

Információk az új pályázati fordulóról:
Az új pályázati forduló elvárásai megegyeznek a korábban rögzítettekkel (http://www.barlang.hu/cimlap/tarsulati-elet/egyeb/logo-es-arculat-palyazat). Az előző forduló tapasztalatai alapján azonban szeretnénk hangsúlyozni, hogy a Magyar Karszt- és Barlangkutató Társulat a XXI. század elvárásaira reagálva olyan változáson megy keresztül, mely során hagyományos értékeinek megőrzése mellett (mint a természeti értékek védelme, a barlangkutatás és közösségépítés) kiemelt hangsúlyt kíván fektetni az élmény alapú természetvédelemre, és a társadalmi felelősségvállalásra. Új arculatában ezt a törekvésnek kívánja kifejezni. Ennek szellemében lendületes, letisztult, szerethető terveket szeretnénk látni, amelyek ezt a megújulási szándékot tükrözik.
A bíráló bizottság a korábban beérkezett és az újabb fordulóra beadott pályázatokat egyszerre értékelve, a tagság bevonásával fog végleges döntést hozni.

A pályázatok benyújtásának határideje 2019. február 10. Eredményhirdetés február 18-ig.

A bíráló bizottság megbízásából:

Köblös Gabriella
ügyvezető titkár