Kedves Barlangászok, Kutatótársak!

 A tavalyi adományoknak köszönhetően idén lehetőségünk van pótolni több éves elmaradásunkat és megjelentetni a Karszt és Barlang elmaradt két számát (2015-2016 és 2017-2018).

Fontosnak tartjuk, hogy megőrizzük az utókornak a feltáró kutatások eredményeit, dokumentációit, élményeit. Ezért kérjük be minden évben a kutatási jelentéseket, és ezért teremtünk lehetőséget arra, hogy középlapunkban ezekről rövid leírások jelenjenek meg.

Ismételten kérünk minden feltáró kutatást vezető, koordináló barlangkutatót, hogy éljen ezzel a lehetőséggel, készítsen egy fél- egy oldalas cikket – lehetőleg egy számára kedves, vagy jellemző képpel ellátva –, és küldje meg elektronikusan a Társulat e-mailcímére (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.). Honlapotokon megjelent (hasonló terjedelmű) beszámolókat is küldhettek, a cikkek szerkesztésében tudunk segíteni.

A 2015-16-os évek feltárásairól szóló beszámolókat április 20-ig várjuk, a 2017-18 évieket egy később megadott időpontig lehet majd leadni.

Kérjük, a felhívást minden lehetséges fórumon adjátok tovább.

Szerkesztőség

 

Sokan jeleztétek, hogy nagyon hasznosnak tartjátok a Társulati tagok számára igénybe vehető sziklamászó engedélyeket, ezért a korábbi gyakorlatot folytatva a Társulat kérelmet nyújtott be a lejárt sziklamászó engedélyek hosszabbítására.
 
Az engedélyek egy részét megkaptuk, a többi folyamatban van (április elejére várható válasz). Az érvényes engedélyeket a honlapon találjátok: http://www.barlang.hu/dokutar/engedelyek
Jelenleg az alábbi helyszínekre van érvényes engedélyünk: Kis-Svábhegy, Róka-hegyi bánya, Csókakő (Vértes), Cuha-völgy, Pázmándi sziklák, Kis-Csóka-kő (Mátraszentimre), Bárány-kő, Hollókő, Sánc a Holló-kővel szemben, Felsőtárkányi Szurdok-szikla, Dédesi Kis-Vár szikla, Hámori Szurdok-szikla, Fehér-kő, Köpüs-kő, Örvény-kő, Sólyom-kő, Sólyom-bérc.
Ugyanitt található az engedélyek áttekintő táblázata, amelyben nyomon követhetitek, mely helyszínekre van jelenleg engedélyünk és azok meddig érvényesek: http://www.barlang.hu/dokutar/engedelyek/1081-mkbt-sziklamaszo-engedelykerelmek-2017-06-26-i-allapot/file
 
FIGYELEM!

Az engedély csak MKBT tagok számára érvényes. Az engedélyt, az érvényes MKBT igazolványt és egy fényképes igazolványt a sziklamászás helyszínén fel kell tudni mutatni az esetleges ellenőrzés során.
Az egyes engedélyekben felsorolt előírások és korlátozások betartása szigorúan kötelező, ennek megszegése a Társulat összes tagjának sziklamászó engedélyét veszélyezteti!

Az engedély birtokában végzett sziklamászó tevékenységet az alábbi űrlapon regisztrálni kell: https://forms.gle/E3oZbSi9c1nKdey17 , mert arról a hatóság részére minden év végén jelentést kell készítenünk.

 
Jó mászást, balesetmentes gyakorlást kívánunk!
 
A Társulat nevében:
Kosztra Barbara
 

Kedves Tagtársak!

Megjelent az idei első Tájékoztató, ezúttal dupla számként. Sokat kellett várni rá, de fogadjátok szeretettel!

Egy kis ízelítő a tartalomból:
Április 27-én tartjuk évi rendes közgyűlésünket. Gyertek el minél többen!
Konferencia ajánlók: Karsztfejlődés, Karszt Iskola, EuroSpeleo
Barlangkutatás búvár szemmel
Újra lesznek Szerdai Előadások
Sziklamászó engedélyek MKBT tagoknak
Felhívás kutatási beszámolók publikálására a Karszt- és Barlangban

Üdvözlettel:
Köblös Gabi

ÁLTALÁNOS TUDNIVALÓK:

- A tagdíjfizetés határideje február 28.

- Az évi rendes tagdíj 6000 Ft, a gyermek (0-14 éves korig) 300 Ft, az ifjúsági (14-18 éves) 3000 Ft, a nyugdíjas, nappali tagozatos diák és a GYES-en, GYED-en lévő tagok részére évi 3500 Ft. Tiszteleti tagjainknak az éves tagdíj 600 Ft. Kedvezményes tagdíjfizetést abban az esetben válasszatok, ha a kedvezményre jogosító állapot (nyugdíjas, nappali tagozatos diák, GYES/GYED) legalább az év felében fennáll, és azt kérésre igazolni tudjátok. A gyermek tagságnak feltétele legalább egy közeli hozzátartozó (szülő, nagyszülő, testvér) érvényes tagsága.

- A tagdíjat lehet személyesen az irodában (készpénzzel), vagy átutalással fizetni. A Társulat számlaszáma: 10200830-32310384-00000000 (K&H Bank). Az utalás közleményébe minden esetben írjátok be a nevet, illetve neveket. Ha egyben fizettek több embernek, írjátok meg a Titkárság címére (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.), hogy ki milyen típusú tagdíjat fizet. Aki csekken szeretné rendezni a tagdíját, elérhetőségünk valamelyikén ezt jelezze. Kérésre a csekket postán megküldjük.

- A tavalyihoz hasonlóan idén is laminált tagkártyát bocsátunk ki. A tagkártyák az összeg jóváírását követő szerdától vehetők át a Társulat irodájában. Akik már a szakmai napokon, illetve az elmúlt időszakban rendezték tagságukat ez évre, azok január 30-tól már átvehetik.

MIÉRT JÓ MKBT TAGNAK LENNI?

- Támogatod a Társulat munkáját, ezzel a magyar szervezett barlangkutatást, és segítesz megvalósítani céljainkat, terveinket: pl. eszközbővítés és továbbképzés a sérült gyerekek barlangi élményterápiáját végző Verocs szakosztálynak; eszközbővítés az Oktatási Szakosztálynak; online könyvtárkatalógus; weblap- és arculatfrissítés; Karszt és Barlang folyóirat megjelentetése, rendezvényeken való megjelenéshez játékos ismeretterjesztő anyagok, molinók, szóróanyagok készítése; gazdagabb rendezvény programkínálat.

- Részt vehetsz a Társulat döntéshozatalában, azaz részt vehetsz a nyilvános elnökségi üléseken, a közgyűlésen szavazhatsz (a gyermek és ifjúsági tagok nem rendelkeznek szavazattal)

- Kedvezményesen vehetsz részt a Barlangnapon, a Szakmai Napokon valamint tanulmányútjainkon

- Az MKBT nemzetközi szervezeti tagságának köszönhetően (UIS, FSE) részese lehetsz a nemzetközi vérkeringésnek és külföldi barlangtúrákhoz (pl. Szlovénia, Spanyolország) tudunk igazolást adni barlangkutató szervezeti tagságodról.

- Sziklamászó engedély számos hazai sziklafalra. Ennek részleteit lásd a honlapon

- Vásárlási kedvezmények (pl. Tengerszem, SpeleoSport), melyek kiterjesztése más sportszer boltokra, szolgáltatókra folyamatban van

- A tagkártya felmutatásával kedvezményes belépőt válthatsz számos külföldi turistabarlangba (pl. Postojna, Skocjan 20% kedvezmény).

- Mivel az MKBT tagja az Magyar Természetjáró Szövetségnek, minden tagunk külön díjazás nélkül tagja az MTSZ-nek is. Ennek köszönhetően 4900 Ft helyett 1500 Ft-ért rendelhetsz Természetjáró Kártyát is (http://www.termeszetjarokartya.hu ), amely több mint 200 szolgáltató (Nemzeti Parkok, szállások, múzeumok) 5-50%-os kedvezményét nyújtja. Az MTSz tagság igazolásáról, a TEKA kártya igényléséről és az elérhető kedvezményekről külön tájékoztatást nyújtunk a honlapon.

- Ingyenes osztrák biztosítás ügyintézés

- Karszt és Barlang folyóirat nyomtatásban

- Tájékoztató a postaládában (nyomtatva vagy digitálisan) kéthavonta.

Előre is köszönjük a bizalmat és a támogatást!

 EGYÉB TECHNIKAI TUDNIVALÓK

- Aki tavaly nem volt tag (új belépő, vagy nem rendezte a tavalyi tagdíját), kérjük, töltsön ki belépési nyilatkozatot és küldje el postán, vagy szkennelve e-mailben (lefotózva is be lehet küldeni, csak legyen rajta olvasható minden)! Erre egyrészt az adategyeztetés és az adatkezelési jogszabályok miatt van szükség, másrészt pedig az elnökségi jóváhagyás (határozatba foglalás) miatt. Az újonnan belépők/visszalépők tagsági jogviszonyáról szóló határozatot az elnökség ülés megtartása nélkül is meg tudja hozni és meg is teszi mindjárt a határidő letelte után. A február 28-ig belépési nyilatkozatukat leadó és tagdíjat fizető újonnan belépők és visszalépők kb. március 12-től vehetik át tagkártyáikat. Természetesen lehetőség van a tavalyi elmaradás rendezésére is, így a tagság fennállása folytonos marad.

ELÉRHETŐSÉGEINK:

Telefon: +36 70 8811 477

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

A Társulat fogadóórája minden hét szerdáján 15-20-ig a Szemlő-hegyi-barlang fogadóépületében (Budapest, Pusztaszeri út 35.).