Kedves Barlangászok!

Megérkeztek a sziklamászó engedélyeink Veszprém megyére és a Gerecsére is.

A korábban engedélyezett helyszíneken kívül mostantól

2023.12.31-ig érvényes engedélyünk van a cseszneki Kő-árok, Ördög-árok, Betekincs-völgy, Padragi-sziklák, dörgicsei Kő-völgy és Balatonederics sziklamászó helyszíneire, valamint

2019.12.31-ig érvényes engedélyünk van a Bajóti Öreg-kő, mogyorósbányai Kő-hegy, tardosi Bányahegy 6. sz. bányaudvar, Kis-Gerecse kőfejtő, tatabányai Turul-sziklák és kesztölci Kétágú-hegy sziklamászó helyszíneire.

A Turul-sziklák vasalt útjaira nem kaptunk engedélyt, mivel a vasalt utak  működtetési engedélye lejárt, a létesítő sportegyesület (Agora) annak hosszabbítására nem adott be kérelmet.

Az összes érvényes engedélyünket és az főbb tudnivalókat összefoglaló táblázatot itt találjátok: http://www.barlang.hu/dokutar/engedelyek

FIGYELEM!

Az engedélyek csak MKBT tagok számára érvényesek. Az engedélyt, az érvényes MKBT igazolványt és egy fényképes igazolványt a sziklamászás helyszínén fel kell tudni mutatni az esetleges ellenőrzés során.
Az egyes engedélyekben felsorolt előírások és korlátozások betartása szigorúan kötelező, ennek megszegése a Társulat összes tagjának sziklamászó engedélyét veszélyezteti! Egyes esetekben sziklamászás előtt előzetes egyeztetés szükséges a terület természetvédelmi őrével.

Az engedély birtokában végzett sziklamászó tevékenységet az alábbi űrlapon regisztrálni kell: https://forms.gle/E3oZbSi9c1nKdey17 , mert arról a hatóság részére minden év végén jelentést kell készítenünk.

Jó mászást, balesetmentes gyakorlást kívánunk!
 
A Társulat nevében:
Kosztra Barbara

Kedves Tagtársak!

Megjelent az idei első Tájékoztató, ezúttal dupla számként. Sokat kellett várni rá, de fogadjátok szeretettel!

Egy kis ízelítő a tartalomból:
Április 27-én tartjuk évi rendes közgyűlésünket. Gyertek el minél többen!
Konferencia ajánlók: Karsztfejlődés, Karszt Iskola, EuroSpeleo
Barlangkutatás búvár szemmel
Újra lesznek Szerdai Előadások
Sziklamászó engedélyek MKBT tagoknak
Felhívás kutatási beszámolók publikálására a Karszt- és Barlangban

Üdvözlettel:
Köblös Gabi

Kedves Barlangászok, Kutatótársak!

 A tavalyi adományoknak köszönhetően idén lehetőségünk van pótolni több éves elmaradásunkat és megjelentetni a Karszt és Barlang elmaradt két számát (2015-2016 és 2017-2018).

Fontosnak tartjuk, hogy megőrizzük az utókornak a feltáró kutatások eredményeit, dokumentációit, élményeit. Ezért kérjük be minden évben a kutatási jelentéseket, és ezért teremtünk lehetőséget arra, hogy középlapunkban ezekről rövid leírások jelenjenek meg.

Ismételten kérünk minden feltáró kutatást vezető, koordináló barlangkutatót, hogy éljen ezzel a lehetőséggel, készítsen egy fél- egy oldalas cikket – lehetőleg egy számára kedves, vagy jellemző képpel ellátva –, és küldje meg elektronikusan a Társulat e-mailcímére (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.). Honlapotokon megjelent (hasonló terjedelmű) beszámolókat is küldhettek, a cikkek szerkesztésében tudunk segíteni.

A 2015-16-os évek feltárásairól szóló beszámolókat április 20-ig várjuk, a 2017-18 évieket egy később megadott időpontig lehet majd leadni.

Kérjük, a felhívást minden lehetséges fórumon adjátok tovább.

Szerkesztőség

 

Sokan jeleztétek, hogy nagyon hasznosnak tartjátok a Társulati tagok számára igénybe vehető sziklamászó engedélyeket, ezért a korábbi gyakorlatot folytatva a Társulat kérelmet nyújtott be a lejárt sziklamászó engedélyek hosszabbítására.
 
Az engedélyek egy részét megkaptuk, a többi folyamatban van (április elejére várható válasz). Az érvényes engedélyeket a honlapon találjátok: http://www.barlang.hu/dokutar/engedelyek
Jelenleg az alábbi helyszínekre van érvényes engedélyünk: Kis-Svábhegy, Róka-hegyi bánya, Csókakő (Vértes), Cuha-völgy, Pázmándi sziklák, Kis-Csóka-kő (Mátraszentimre), Bárány-kő, Hollókő, Sánc a Holló-kővel szemben, Felsőtárkányi Szurdok-szikla, Dédesi Kis-Vár szikla, Hámori Szurdok-szikla, Fehér-kő, Köpüs-kő, Örvény-kő, Sólyom-kő, Sólyom-bérc.
Ugyanitt található az engedélyek áttekintő táblázata, amelyben nyomon követhetitek, mely helyszínekre van jelenleg engedélyünk és azok meddig érvényesek: http://www.barlang.hu/dokutar/engedelyek/1081-mkbt-sziklamaszo-engedelykerelmek-2017-06-26-i-allapot/file
 
FIGYELEM!

Az engedély csak MKBT tagok számára érvényes. Az engedélyt, az érvényes MKBT igazolványt és egy fényképes igazolványt a sziklamászás helyszínén fel kell tudni mutatni az esetleges ellenőrzés során.
Az egyes engedélyekben felsorolt előírások és korlátozások betartása szigorúan kötelező, ennek megszegése a Társulat összes tagjának sziklamászó engedélyét veszélyezteti!

Az engedély birtokában végzett sziklamászó tevékenységet az alábbi űrlapon regisztrálni kell: https://forms.gle/E3oZbSi9c1nKdey17 , mert arról a hatóság részére minden év végén jelentést kell készítenünk.

 
Jó mászást, balesetmentes gyakorlást kívánunk!
 
A Társulat nevében:
Kosztra Barbara