A 6. Zeppelin kutatótábor eredményei

A február utolsó hetében zajló 6. Zeppelin kutatótábor során közel 2 kilométerrel növekedett a barlang ismert hossza. A fő eredmény egy észak-nyugatias irányban tartó, 950 méteres mélységben (kb. 1180 m tszf. - kicsivel a parkoló szintje fölött) húzódó, bő kilométeres szakaszon nyílegyenes, fosszilis folyosó, melynek a végét jelentő omladékán sajnos nem sikerült átbújni.
Eredeti koncepciónk a vízrendszer főágának feltárása  a bő 600 méterrel a jelenleg ismert legmélyebb pont (-1030 m) alatt fakadó forrás felé.
Ebből a szempontból az újonnan megismert barlangrészek tekintélyes hosszúságuk ellenére sem tekinthetők kecsegtető eredménynek, mivel a forrás a másik irányban van, és a barlang mélységét sem sikerült növelni. Azonban az új részek meglepő földtani összefüggésekre világítanak rá és izgalmas perspektívákat nyitnak a továbbiakra nézve.

A fosszil folyosó végpontját jelentő omladékhegy teteje alig néhány-száz méterrel közelíti meg a felszínt a lebukó hegyoldalban. A folyosót kijelölő vető a felszínen is megfigyelhető: e mentén mélyül a parkolóból a fennsíkra vezető gyalogút alatti meredek völgy. Úgyhogy kutató barlangászok, kalandra fel, keressünk egy rövid aknasort a parkolóhoz közel, mely bevezet a Canin mélyzónájába! Ha a szerencse hozzánk szegődik, akkor a túloldalt Bovecnél jövünk ki, jobbra kanyarodva meg a Gortanin át a Foran del Muss is bekapcsolható lehet a rendszerbe.

Ahogyan a mellékelt poligon-metszeten is látható, hogy az új folyosó, a Sirokkó-fosszil azonos tszf. magasságban húzódik az Észak-Nyugati-Canin két ismert, fő vízgyűjtőjével, a Gortani Grande Meandrójával, illetve a Fonda-Sisma-Laricetto patakos alsó szintjével.
Azonban a Sirokkó-fosszil valószínűleg a gerinc alatti vetőműködés következtében lefűződött, a Zeppelin a víznyomjelzéses vizsgálatok szerint jelenleg a szlovén oldalra vezeti a vizét - de a hirtelen árvizek okozta nagymértékű visszaduzzadás esetén ezen az ősi patakmedren keresztül az olasz oldalra bifurkál.
Egy további eredmény a fennsíkon a múlt hétvégéről: az olaszok folytatták a Bila Pec sziklafalában nyíló, a Gortani folyosóhálózatába is bekapcsolt Rolo feltárását. A mintegy 2 kilométer hosszúságban megismert barlangrész jelenlegi végpontja egy akna teteje, az elért legnagyobb mélység 650 méter (1200 m tszf). Kutatótársaink térképet egyelőre nem küldtek, de a végpont valahová a sípálya alá esik, és reménykedhetünk abban, hogy a Rolón keresztül akár a Gortani szifonja mögé eső részek is elérhetők lehetnek, de a Zeppelin új részei sem esnek már irreálisan messzire.

A leindulásunk hétvégéjén a trieszti barlangi mentők téli felszíni gyakorlatukat tartották. Egyikük alatt beszakadt a hó, és egy néhány méteres hasadékba zuhant, ahol a lábát törte. A helikopternek aznap volt még egy fordulója is, az este folyamán eltévedt osztrákokat kellett összeszedni a fennsíkon.

Köszönjük a segítséget:
Zsólyomi Zsolt kötél
MKBT OSZ kötél
Pataki Robi, Perényi Kati világítás
CGEB kötél, vasak
BMSZ védőfelszerelés

Fő támogatónk:
www.explo.hu

A Zeppelin kutatását a trieszti CGEB csoporttal közösen műveljünk:
Zih József, Kiss Péter, Marco Sticotti, Space, Giusto, Leo