Beszámoló az Imolai-ördöglyuk víznyelő kutatótábor

A teljesség igénye nélkül alább egy kis beszámoló a 2017.01.27-29. közt zajlott Imolai-ördöglyuk víznyelő kutatótáborról.

Igazi hamisítatlan havas, hideg, téli táj fogadta a kutatókat a régióban. Pénteken a betonvasból hegesztett létra cseréje történt meg egy nagyon masszív, rozsdamentes, időtálló darabbal, amit Balu jóvoltából kapott a víznyelő. A végpont előtt lévő álfenék áttörése és kibontása is megtörtént. Boda Laci és Török Sanyi ekkor találkozott ismét az 50 évvel ezelőtt otthagyott vödörrel, ami az álfenékbe épült be. Megható pillanat lehetett.

Szombaton változó, de bőven 10 feletti létszámmal bontottunk Imolán. Nagyon jó tempóban sikerült termelni a kitöltést a végpontról a köztes depóba és a felső depóba is. Köteles szakaszokat is beiktattunk a vödrök húzásához. A régi létrából lett a felső depó kerítése, ami szépen fel lett falazva kövekkel, így sok köbméter anyagot lehetett elhelyezni benne úgy, hogy a lehető legkevésbé vihesse el majd a víz. Folyamatosan cserélődtek az emberek a pozíciókban, hogy mindenki találjon a vérmérsékletéhez illő helyet. Több száz vödör anyag jött ki a nap végére, Szépen mélyült és tágult a végpont, egyre tisztább lett a terem is. A nap végére a hasadék alján már be lehetett látni a folytatásba egy kis résen keresztül, aminek az átbontását másnapra kellett hagyni. A csapat kimászott a felszínre és villámgyorsan próbált átöltözni a -10-15 fokos, hófedte tájon.

Vasárnap ismét hideg reggelre ébredtünk. Az Égervölgye táborban -22 fok volt. Jó eséllyel az ország leghidegebb pontja volt aznap. Ekkor a maradék 9 fővel elindultunk a végponti szűkület átbontására. A leszállás után nem kellett egy óra és sikerült kúszható méretűre tágítani a szűkületet, így hozzáférhető lett a folytatás. Sajnos nem lefelé, hanem felfelé folytatódott a lapos kuszoda, aminek az alja hordalékos sóderrel van feltöltve. Így biztosan nem erre nyelődik el a nagy víz, ez csak egy újabb rányelő járata a jelenlegi mélypontnak, végpontnak. Itt abba is hagytuk az ásást és inkább az eredetileg álfeneket tartalmazó terem tisztításának álltunk neki. A lehető legtöbb követ és sódert termeltük ki a köztes depóba, mert csak addig ért a lánc. Figyelembe kellet venni, hogy ha jönnek az vizek, akkor lehetőleg ne vigye vissza a már kitermelt anyagot a patak. Próbáltunk erős és magas kőfalat rakni és csak ebbe deponálni a sódert. Így viszont véges a depó kapacitás ott. A köztes depó alatti szálkő szűkületet eltömtük néhány fával és nagy kövekkel, hogy minél jobban megszűrje a hordalékot árvízkor.

A műszak végén mindenki megszemlélte a végpontot és a bontott járatokat én pedig a lehetőségekhez mérten próbáltam ledokumentálni az állapotokat. Felkúsztam az átbontott szűkület utáni járatba, aminek a tetején a tisztára mosott köveken egy tenyérnyi varangyos béka nézett velem farkasszemet. Egyenlőre szűk a járat de legközelebb ezt is érdemes lehet néhány kő kitermelésével járhatóvá tenni és mögé nézni. Van benne nagyobb, 30 centis hordalékfa és itt tényleg tiszta a szálkő főte és a aljzaton lévő kövek is.

A következő kutatás feladata lesz a végponton a folytatás megtalálása. Ebben nagy segítséget remélünk majd az olvadó hóból és az esőből befolyó vizektől. Remélhetőleg határozottan megmutatja majd merre folyik el a nagy mennyiségű víz az átalakított végpontnál. És talán nem visz el mindent, amit már feltermeltünk… A köztes depóból a fenti depóba is érdemes felhordani minél több anyagot. Ezen kívül szükség lehet a felszínen is hordalékfogó építésre, hogy kevesebb jusson be a nyelőbe.

Ez egy igazi barlangkutató összefogással megszervezett és lebonyolított, egyesületeken átívelő tábornak lehettünk részesei. Mindenkinek nagy köszönet érte. Alább a résztvevők listája amiből nagyon remélem, hogy senki nem maradt ki:

  • Öreg Barlangászok csapata: Boda László, Török Sándor, Németh Zsófi
  • Erózió team: Balogh Ági, Turi Zoli, Balu
  • Myotis: Lénárt Ibszi, Szlatki Gabi, Gomba, Stieber Bence
  • Ariadne: Niki, Ivett, Ricsi, Toti
  • MAFC: Kutya, Köblös Csabi
  • Gubacs: Helgi
  • Pro Natura: Nyírő Artúr

Nyilván senki nem volt jelen mindig mindenhol, úgyhogy kérek mindenkit, hogy tegye hozzá a saját beszámolóját vagy megjegyzéseit, pontosításait.

Néhány képet és videót feltettem a netre, de ezek leginkább vasárnap készültek egy egyszerű telefonnal az állapot dokumentálására. Akinek van még képanyaga, az légyszi ossza meg a társasággal. Az enyémeket az alábbi linken nézhettek meg:https://drive.google.com/drive/folders/0B_ivsVJWTItQQlByWU1KWTJER2c?usp=sharing

Jó szerencsét a folytatáshoz: Toti