XVI. Lakatos

A MAFC Barlangkutató Csoport szeptember 26-án az idén immáron tizenhatodik alkalommal rendezi meg a Lakatos nemmondhatjukkimit. A TALÁLKOZÓ elsődleges célja, mint eddig mindig, minden évben, az Alsó-hegy zsombolyainak megismerése, a zsombolytúrázás népszerűsitése.

A k___át a MAFC Barlangkutató Csoport alapította 1994-ben. Ötlete és elnevezése akkor született, amikor az alapítók barlangkulcsokkal a kezükben olyan barlangbejáratokat kerestek, ahol az azokhoz való ajtó található. Az évente sorra kerülı rendezvény – amely leginkább a tájfutás, a teljesítménytúra és a barlangjárás érdekes egyvelegeként jellemezhető – átlagosan 80–100 gyakorlott barlangjáró részvételével zajlik. A feladat, kézhez kapott információk alapján, a tornai Alsó-hegy kijelölt zsombolyainak bejárása, megismerése: a zsombolyokban megadott helyeken jelképes "lakatok" és ellenőrző lapok vannak elhelyezve. Minden csapat kap egy "lakatkulcsot". A feladat megtalálni a zsombolyokat, a kapott kulccsal kinyitni a saját "lakatot", és emellett minél több zsombolyt bejárni a lehető legrövidebb idő alatt. A zsombolyok bejáratait a turistautakról kiindulva szalagozással kijelöljük, valamint bejárásukhoz túrakalauzt bocsátunk minden csapat rendelkezésére.
A túrákon 3 fős alkalmi vagy állandó társulások indulhatnak, egy zsombolyba azonban elég egy csapattagnak leereszkedni. Az egyéni alapfelszerelésen kívül minden csapat számára szükséges egy legalább 60 méter hosszú kötél (ez lehet több darabból is), néhány nittfül, karabiner és kötélgyűrű, iránytű és írószer-szám (akár több is). A résztvevők szombat reggel 8-kor indulnak és délután fél 6-ig van lehetőség a zsombolyok felkeresésére.
Terveink szerint szombat es-te a Voronja-expedíció tagjai tartanak vetítettképes beszámolót augusztusi túrájukról, amíg a Rendezőség dűlőre jut a gumipontozással.

A táborhelyre, amely a jól bevált Vecsem-forrásnál lesz, 25-én, péntek estétől várjuk a résztvevőket (fontos: a tavalyi győztes csapat tagjai a vándorkupát ne felejtsék otthon!).

A tavalyi és a korábbi eredmények a honlap régi felén érhetőek el:
 http://www.barlang.hu/pages/lakatuj.html