IX. Lakatos Kupa (2002)

A MAFC Barlangkutató Csoport a GUBACS-al közösen szeptember 21-én idén is megrendezte a Lakatos kupa barlangi teljesítménytúrát és versenyt. A rendezvény elsődleges célja az Alsó-hegy zsombolyainak megismerése, a zsombolytúrázás népszerűsitése. A versenyre a résztvevők már péntek este kezdtek gyülekezni a Vecsem-forrásnál, ahol az ANP biztosította a tűzrevalót, a „NA MEGJÖTTEK A BUNKÓ MISKOLCIAK” feliratú pólóban betámolygó Marcel-osok a hangerőt.

Másnap reggel feladat, az indulás előtt kézhez kapott túrakalauz és térképek segítségével a kijelölt alsó-hegyi zsombolyok bejárása volt. A túrán 3 fős csapatok indultak (számszerint 21 darab), de egy zsombolyba elég volt egy csapattagnak leereszkedni. A verseny résztvevői szombat reggel 9-kor indultak a Vecsem-forrástól és délután 5-ig volt lehetőség a zsombolyok felkeresésére. Az idén is egyes zsombolyokban külön elbírálás mellett technikai feladatok63 kg1 kg pontossággal el is találta (62 ill. 64 kg-t szedtek ki), de volt csapat aki meg sem állt 92 kg-ig de ezzel sem tudták túlszárnyalni a tavalyi 120 kg-s „rekordot”. megoldására is lehetett vállalkozni. Az Almási-zsombolyban és mellette a GUBACS rendezett szinvonalas és mulatságos barlangi versenyt: a kötéllabirintus, emberteke vagy mackómentés mindenkinek még sokáig megmarad emlékezetében. A Körte-zsombolyban bontás volt a feladat futomacskás – igavonós szerkezet segítségével, pontosan anyagot kellett csapatonként kitermelni: ezt három csapat

A nemes versengés igen szoros küzdelemben dölt el, két csapat is az ÖSSZES zsombolyt felkereste, az összes feladatot maradéktalanul teljesítette. A 2. és 3. hely között a csak a verseny teljesítésének ideje döntött (3 perc !!!).

A verseny végeredménye a következő lett:

1. Gubacs G. (Tisza L., Németh V., Nagy I.) 964 pont

2. Debreceni Kristály BKCs (Halasi Mariann, Szórádi A., Kovács G.) 938 pont

3. Gubacs Ludak (Mező P., Ferenczy B., Holló Z.) 938 pont

4. „Ferike és a világjárók” (Kovács F., Nyerges A.., Prépostffy Zs.) 888 pont

5. Acélmagnóliák - lánycsapat (Söregi Ildikó, Szilágyi Nóra, Vaspöri Szilvia) 881 pont

6. Nyiregyházi „Keserű” (Bácskai L., Virraszkó Z., Oláh T.) 740 pont

7. Papp Ferenc Junior (Borzsák Kamilla, Izápy V., Pulay K.) 730.5 pont

8. Pizolit lánycsapat („B kategória”) (Hajnal Ágnes, Gáspár Vera, Sz… Fruzsina) 722 pont

9. Tolerancia BKCs „Bagett” (Baji T., Stéger J., Hajdú Cs.) 597 pont

10.MLBE I. (File F., Ónódi L., Gellei T.) 577.5 pont

11.ANP – barlangos testecskék (Dvorszki Zsuzsi, Malom A., Bárkányi Cs.) 552.5 pont

12.Szabó József BKCs I. (Gulyás Á., Horváth Cs., Vass T.) 537 pont

13.”Paptetvek” (Aradi G., Vass Linda, Forbauer Attila „Guszti”) 532 pont

14.Micimackó „Havercsótányok” (Kelemen A., Szabó Á., Vadászi S.) 456 pont

15.MLBE 2/3 (csak találgatni tudjuk tagjait Piko, Karesz , Agneszka ??) 453 pont

16.Papp Ferenc III. csapata –„Pf. III” (Szabó Emőke, Kolosi Á., Kovács A.) 412 pont

17.Gerecse BKCs (Bene Zs., Cservenka Nikolett, Cs.G.) 404 pont

18.Hajnóczy BKCs „Z. Imre emlékcsapata” (Mányai Z., Rántó A., Kugyela L.) 349 pont

19.Szabó J. – Vass I. vegyes (Székely Andrea, Szitner Zsuzsa, Dobos Cs.) 342 pont

20.FTSK II. (Dezső B., Németh T. és Számadó I. aki nem lehetett ott) 291.5 pont

21.Hajnóczy „Pistike és barátai” (Molnár L., Sorosi P., Hangódi I.) 216 pont

A „Szerencselovagok katagóriában a tavalyi évhez hasonlóan, egyedülálló módon a kupa eddigi történetében a Nyiregyházi „Keserű” csapata végzett az élen. Az is egyedülálló hogy e szerencsés győzelem után is képsek voltak az élbolyba bekerülni, hiszen a „győzelem” érdekében a csapat legalább egy tagjának le kellett menni a hegyről a táborba, ami nem kis sportteljesítmény. Szintén megismételte a tavalyi teljesítményét a Nemzeti Park különítménye: a Körte-bontásnál a 63 kg helyet 64-t húzva ők kapták a legtöbb pontot a kitűnő becslésért. A legjobb lánycsapat az Acélmagnóliák lett.

Az összetett verseny („pedálos kategória”) győzelméért a GUBACS csapat 3 db TIKKA lámpát kapott ajándékba GURU sportbolttól a szokásos 5 l UNIKUM (a MAFC támogatásával) és a Vándorkupa mellett. A 2.-3. helyezettek a GURU vásárlási utalványait míg az összes további helyezettek az ANP és az MKBT ajándékait vihették haza. Támogatásukért ez úton is köszönetet mondunk. Külön köszönettel tartozunk Bolváry Ágnesnek a táborban végzett felbecsülhetetlen értékű segítségéért.

Végezetül, két az Alsó-hegy térségében tapasztalt negatív jelenségre szeretnénk a verseny kapcsán ráirányítani a figyelmet: az egyik nem éppen üdvözlendő folyamat „tettesei” köztünk a Tájékoztató olvasói között keresendőek. Aki az Alsó-hegyen jár tudja, hogy a három „nagy” zsomboly fix nitfülekkel van kiépítve, mely teljesen indokolt nagy látogatottságuk miatt, a sima dübelek hamar tönkremennének. Elhelyezésük általában jónak mondható, mindenki megelégedésére jól szolgálnak minket már többmint 10 éve. Itt – ott egy kettő közülük már tönkrement ( pl. Baglyok, első akna), de nem ez az általános. Nem értjük azonban, hogyí ki és minek helyez el fix nitteket az alig látogatott kis zsombolyokba, mely gyaníthatóan engedélykérelem nélkül zajlott barlangkiépítési akció eredménye a Komjáti Jég I. zsomboly szakszerütlen és egész egyszerűen ronda kiépítése lett. Az alsó-hegyi viszonylatban igen szépnek mondható bejáratnál a sziklafalba a kikötésül szolgáló fa alatt 1 méterre (!!) két nagy méretű ragasztott nittet próbált meg elhelyezni, az esztétikai érzéktől teljesen mentes ismeretlen elkövető. Aki ezt látta, hogy nézett ki (érintetlen, mohos sziklafal, közepén két alig megmunkált nagyméretű fémdarabbal) tanúsíthatja, hogy ez rongálás, nem más. A múlt idő azért helytálló, mert az egyik nitt a Lakatos-kupa beszerelői alatt adta meg magát és jött ki a falból, míg a másikat, ami kevesebb mint 10 cm-re (!!!) volt ettől az a kupa alatt Leó barátunk alatt szünt meg kikötésnek lenni. Ezekből a nittekből található még a zsomboly alsó részében, a Banán- és Búbánat-zsombolyokban is. Ezúton is kérjük azokat akik időt és energiát nem kímélve ilyen kiépítésekkel foglalkoznak előzetesen konzultáljanak a hatóságokkal és a területen dolgozó csoportokkal.

A másik „jelenség”-re nincs magyarázatunk bizonyítékunk és elképzelésünk sem csak felhívjuk rá a figyelmet. Mind a Körte-zsombolynál, mind a Karácsony-zsombolynál a kutatók által felépített „infrastrukturát” valakik rendszeresen megrongálják. Ezek a valakik olyanok lehetnek akik sokat járnak a hegyen, jól ismerik és nem gyengék. Szerencsére ez a rongálás az Iskola-zsombolyt elkerülte. Viszont a kupa alatt olyan eset történt ami kérdéseket vet fel mindannyiunkban – miként a váratlanul a helyszínre érkező edelényi rendőrökben is, mégpedig, hogy vajon kinek az érdekében állt a tábortól kb. 1 km-re levő vadászlesek megrongálása. A Rendőrséget a vadásztársaság értesítette, akikkel mi, mióta ez a kupa létrejött „perben-haragban” állunk, hiszen a kupa egyik jelentős fegyverténye hogy két napig a térségben szünetel a „hivatásos gyilkolás”. Viszont aki járatos a Lakatos-kupa menetében, az tudja, hogy sem a réztvevők, sem a rendezők nem képesek a kupa és az 5 liter unikum után akár a Vecsem-patak túloldaláig elvergődni. Ha azonban mégis a tábor résztvevő között voltak a rongálók, ezúton is kérjük őket, hogy szegeljenek össze a vadászoknak két vadászlest.

MAFC Barlangkutató Csoport