Egy hét a Sismában (Canin-fennsík)

 

Az MKBT Oktatási Szakosztálya téli alpesi barlangjáró tanfolyamot szervezett a Canin-fennsíkon, a felvonótól és a Gilbertitől néhány percre eső, tehát minden körülmények között biztonságosan megközelíthető Sisma barlangba.

A tanfolyamot, két egymást követő hétvégére időzítettük, a közbeeső hétköznapokat pedig a barlang további kutatására fordítottuk.

A program fő része a tanfolyam volt. Néhány itthoni előadás és gyakorlati foglalkozás után 12 résztvevő érkezett a fennsíkra, a két hétvégén 6-6-fős csoportokban. A csoportokat két csapatra osztottuk, a csapatok 1-2 oktató kíséretében szálltak a föld alá és felváltva szerelték be az aknákat. Hatalmas élmény egy 300 méteres aknában keresgélni a nitteket, és a legszerencsésebb résztvevőnek az a feladat jutott, hogy egy teljesen új, 80 méteres aknát építsen ki 8 mm-es kötéllel.
A felszínen az olasz hegyi mentők közreműködésével a lavina-jeladó készülékek használatával ismerkedtünk.  

A kutatás, mint mindig sok ember munkája és mindannyiunk sikere. A barlangba le sem tudtunk volna jutni, ha a tanfolyam első turnusa ki nem ássa a bejáratot. A hat méter mély hóban a csapat két és fél napos erőfeszítésébe került a 30 méteres alagút kikotrása. 

A Sisma korábban ismert része kizárólag aknákból áll és mintegy 700 méter hosszúságú. Az új részek teljesen új morfológiai perspektívát nyitnak. Az új részek hossza mindenestül több mint egy kilométer hosszúságúak, egy részük tavaly, nagyobb részük az elmúlt napokban tárult fel. 

A kutatás során kipróbáltuk az új lézeres térképező-műszerünket. A ketyere (Leica DISTO-X) remekül vizsgázott, tehát szeretném bejelenteni, hogy megkezdődött a korszakváltás a hazai barlangtérképezésben. A műszerről egy másik alkalommal többet is elmondunk majd. 

Sokat köszönhetünk a Gilberti-ház gondnokának, Claudiónak, aki amellett, hogy sokat próbált hegymászó és síalpinista (öt nyolcezresen járt), roppant barátságosan fogadott bennünket, és elnéző volt azzal a felfordulással szemben, amelyet egy ilyen barlangi vállalkozás a felszíni bázisul használt menedékházban okoz.  

Mind a feltárások, mind az oktatás sok örömet, új ismeretet és tapasztalatot adott mindenkinek, aki részt vett benne.  Köszönöm a segítséget és a sok munkát minden résztvevőnek.