MKBT - Magyar Karszt- és Barlangkutató Társulat

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

MKBT - Magyar Karszt- és Barlangkutató Társulat

Barlangkutatók Szakmai Találkozója, Esztergom 2010

E-mail Nyomtatás PDF

Kedves Barlangász Barátaink!

Először is köszönet annak a 120 regisztrált résztvevőnek, illetve előadónak és segítőnek, aki jelenlétével megtisztelte rendezvényünket, s hozzájárult ahhoz, hogy egy remek konferenciát sikerült lebonyolítani. Ehhez köszönjük Losi elismerő szavait is.
A rendezvény keretében kisorsoltuk a Vera-éremhez nyújtott adományozók körében azt a 10 000 Ft-os vásárlási utalványt, amely 2011. január 31-ig váltható be Kocsis Andrásnál, a Speleo Sport Boltban. A szerencsés nyertes Barabás Bence, akit megkérnék, legyen szíves jelentkezni a Társulat elérhetőségein, hogy részére az utalványt átadhassuk. Az adományozóknak ezúton szeretnénk köszönetet mondani az összegyűlt támogatásért. Kérjük továbbá mindazokat, akik az érem megvalósításához anyagi támogatást nyújtottak, hogy adóazonosító számukat adják meg a Titkárságnak, hogy részükre az adókedvezményhez az igazolást ki tudjuk adni.
Az előzetes tervek szerint a 2011. évi Barlangkutatók Szakmai Találkozójára az Alba Regia Csoport fennállásának 50. évfordulója alkalmából Székesfehérváron kerül sor, ahová mindenkit szeretettel várunk.

Ps. az utolsó napi Mala forrásalagút kiránduláson, az öltözőben találtunk egy fekete, törött üvegű fejlámpát. Aki elvesztette, a Társulatban átveheti.

 

Karszt és Barlang 70-as években megjelent összes száma megtalálható a Dokumentumtárban

E-mail Nyomtatás PDF

Timur munkájának köszönhetően, a Karszt és Barlang 70-as években megjelent összes száma megtalálható a Dokumentumtárban, itt.

Köszönet érte. 

 

Beszámoló a Montenegró 2010. expedíció eredményeiről

E-mail Nyomtatás PDF

NJEGUŠI – LOVĆEN 2010

Augusztus 1-13. között immár a nyolcadik magyar barlangkutató expedíció tevékenykedett Montenegróban, a Kotori-öböl felett KDK-re elterülő karsztvidéken; ahol a táborhelyet a tavalyi évhez hasonlóan a Lovćen Nemzeti Park igazgatósága biztosította számunkra. Az expedíció munkájában – melynek során összesen 39 objektumba történtek leszállások – legalább 13 hazai csoport képviseletében 82 fő vett (rövidebb-hosszabb időtartammal) aktívan részt.

Bővebben...
 

Beszámoló a SpeleoHungary100 Nemzetközi Konferenciáról

E-mail Nyomtatás PDF

Kedves Barlangász Társaink!

Lassan két hónapja, hogy az utóbbi évek (évtizedek) legnagyobb szabású társulati rendezvénye lezajlott. Ennyi idő távlatából, a beérkezett visszajelzések alapján nagyképűség nélkül kijelenthetjük, hogy sikeres konferenciát tartottunk, jelentős nemzetközi érdeklődés mellett.
Mivel most jelenik meg a találkozó óta az első MKBT Tájékoztató, most készült el a konferencia számszerű összesítése, a történések összegzése. Remélem, hogy senki közreműködőt nem hagytunk ki a felsorolásból.
Ezt a beszámolót többek hiányolták már itt a listán is. Most pótoljuk a hiányt.

Bővebben...
 

Tanulmányok

E-mail Nyomtatás PDF

A Dokumentumtárban megtalálható Tarsoly Péter két tanulmánya, a barlangkataszterben található földrajzi-név használatról, illetve a Velencei-hegységben felfedezett 5 eddig ismeretlen barlangról.

 

Speleo Apró

E-mail Nyomtatás PDF

Már régóta szerettem volna létrehozni egy olyan lehetőséget, ahol barlangászattal kapcsolatos régi felszereléseket lehet adni-venni.
Így született ez az oldal:
www.speleoapro.lapunk.hu
Az oldalt szerkesztette: fiam Gyovai Tamás

 

Megjelent a Karszt és Barlang Alapítvány honlapja

E-mail Nyomtatás PDF

Kedves Barlangászok, Érdeklődők!

Tájékoztatlak Benneteket, hogy régi tervünk megvalósulásaként elkészült a Karszt és Barlang Alapítvány honlapja, melyet a következő címen érhettek el:

www.karsztesbarlang.hu

A honlappal kapcsolatosan még sok elképzelésünk van, de bizonyára sokan ismerik azt a jelenséget, amikor valaki csak a tökéleteset akarja kiadni a kezéből, aztán végül semmi nem lát napvilágot. Ezért aztán úgy döntöttünk, hogy - bár tudatában vagyunk kezdetlegességének - jelen állapotában útjára bocsátjuk. A honlapot folyamatosan fejlesztjük, melyhez örömmel vesszük a hozzánk eljuttatott észrevételeket, javaslatokat és kritikákat.

Ezúton is köszönetemet fejezem ki Borzsák Sárinak, a kuratórium titkárának, aki időt és fáradságot nem kímélve motorja volt a honlap létrejöttének.

Jó szerencsét!

Hegedűs Gyula
a Karszt és Barlang Alapítvány kuratóriumának elnöke

 

Karszt és Barlang 60-as években megjelent összes száma megtalálható a Dokumentumtárban

E-mail Nyomtatás PDF

Timur áldozatos munkájának köszönhetően, a Karszt és Barlang 60-as években megjelent összes száma megtalálható a Dokumentumtárban, itt.

Köszönet érte. 

 

Az „extrém” sportolók egészségügyi ellátásának aktuális kérdései

E-mail Nyomtatás PDF

Dr. Komlóssy Attila küldte be az alábbi Dr. Felkai Péter által írt "Fantomok kergetése: az „extrém” sportolók egészségügyi ellátásának aktuális kérdései utazásorvostani megközelítéssel" című cikkét, amely számunkra is érdekes lehet, a barlangászbalesetek ingyenes ellátását a TB alapellátásból kizáró kormányrendelet kapcsán.

 

Összekötötték a Harcsa-szájú és a Hideg-lyuk barlangokat

E-mail Nyomtatás PDF

Örömmel jelentjük, hogy mindkét oldalról, többéves megfeszített munka eredménye képpen, 2010.március 6.-án sikerült összekötni a Harcsa-szájú és a Hideg-lyuk barlangokat. Az így kialakult rendszer becsült hossza kb. 6 km. Ezúton is köszönjük a kutatásban résztvevők önzetlen és kitartó sagítségét! A kutatás folytatódik!

Nagy Gergő - Harcsa-team
Nagy András (Balu) - Hideg-team

 

Voronya: újra magyar csapat a végponton

E-mail Nyomtatás PDF

Hazaérkezett a Voronya végpontját megjárt 3 fős alkalmi társulás, a képen jobbról balra: Nyerges Attila (kis Moha), Kunisch Péter (Kagyó) és Pataki Dénes. Ezzel 7-re növekedett a 2000 méteres mélység alatt megfordult magyar barlangászok száma.

 

 

Magyarok a föld legmélyebb barlangjának "száraz" végpontján

E-mail Nyomtatás PDF

Egy 5 nemzetből (litván, ír, angol, spanyol, magyar) álló expedíció résztvevőiként 4-en, első magyar barlangászokként lehetőséget kaptunk a föld jelenleg ismert legmélyebb barlangjába eljutni. A Kaukázusban (Arabika-plató, Orto-balagan völgy) található Krubera–Voronja barlangrendszer jelenleg ismert mélysége 2191 m, hossza az idei feltárásokkal együtt 15 486 m.

 

 

Bővebben...
 
5. oldal / 5