OSZTRÁK EGYESÜLETI TAGSÁGBAN FOGLALT KOLLEKTÍV BALESETBIZTOSÍTÁS

 

Az Osztrák Barlangkutatók Egyesületének (VÖH = Verband Österreichischer Höhlenforscher) tagjai a rendezett tagdíjukban foglalt kollektív balesetbiztosítással rendelkeznek az Allianz-Elementar Biztosítónál, amely egy jó alapvédelmet nyújt. Minden személy (nem osztrák állampolgár is), aki tagja egy osztrák barlangos egyesületnek, biztosítva van. Előfeltétel az egyesületi tagság és a tagdíj megfizetése. A magyarok biztosítása a Bécsi és Alsó-Ausztriai Barlangkutató Egyesület tagságán keresztül működik.

A biztosított személy külön azonosító számmal nem szerepel a biztosítónál, jogosultságát minden esetben a VÖH igazolja.

 

A biztosítás baleset- és nem betegségbiztosítás. Betegségnek számít a szívinfarktus és a búvárok esetében a dekompressziós betegség is. Ezért minden tagnak, de különösen a búvároknak javasolt, hogy más szervezeteknél, biztosítóknál is rendelkezzenek biztosítással, ilyenek pl. a különböző balesetbiztosítások, bankkártyákhoz rendelt biztosítások, továbbá utazási és betegségbiztosítások.

A VÖH biztosítás egy kiegészítő biztosítás, mely csak abban az esetben fizet, ha más biztosítás nem téríti meg a károkat. Ennek vizsgálata hosszú időt vesz igénybe, ezért a kártérítési összeg átutalása hosszabb ideig is eltarthat.

 

A VÖH biztosítás NEM az a biztosítás, amely szükség esetén azonnal fizet. Minden balesetet a versicherung@hoehle.org címre kell jelenteni, s az alábbi adatokat kell megadni:

– név, cím, telefonszám és email cím,

– melyik egyesületben rendelkezik tagsággal (ez a magyarok esetében a Bécsi és Alsó-Ausztriai Barlangkutató Egyesület vagyis németül Verein für Höhlenforscher in Wien und Niederösterreich),

– minden más biztosítónál fennálló biztosítás, amellyel a sérült rendelkezik,

– valamennyi számla és a káreseményről szóló beszámoló.

 

A fent megadott e-mail cím fölött a VÖH diszponál, direkt kontakt a biztosítóhoz nincs.

 

Baleset esetében a sérültnek valamennyi számlát magának kell fizetnie, majd ezeket a biztosítóhoz benyújtani. Egyes kivételes esetekben – részletes vizsgálat után – a biztosító közvetlenül a mentőszervezetnek utalja át a költséget. Ez is általában több hetet vesz igénybe, amit a sérültnek feltétlenül jeleznie kell a mentőszervezet felé, hogy az esetleges késedelmi kamatok felszámítását elkerüljék.

 

Kapcsolattartó: (baleset esetén német vagy angol nyelven azonnal értesíteni):

Thomas Exel versicherung@hoehle.org   Tel.: +43-699/18 21 91 17

 


Általános feltételek    

Biztosított személy: a VÖH által bejelentett tagok (haláleset esetén kedvezményezett a törvényes örökös).

 

Biztosítási összegek: érvényes 2015. 01. 01-től.

 

Tartós rokkantság: 20 000 €  (100%-nál; szolgáltatás 25%-onként)               

Haláleset: 2500 €

Baleseti költségek: 40 000 € (kivéve magánklinikai, magánrendelői költségek)

Keresési és mentési költségek: 40 000 €

 

Részletes feltételek

 

A biztosítási védettség érvényes minden szabadidős balesetre, kivéve az ausztriai [más ország polgárai esetében az otthoni] lakó- és háztartási környezetet.  A biztosítás az egész Földre érvényes. Kizáró okokat részletesen lásd lejjebb.

A biztosítási összeg együtt érvényes a mentési és szállítási költségekre (részletesen lásd lejjebb), és kiegészítik az esetlegesen meglévő egyéb biztosításokat (bankkártyabiztosítást is).

Tartós rokkantság. A szolgáltatás 25%-os rokkantsági foknál kezdődik.

 

A baleset fogalma: Baleset akkor áll fenn, ha a biztosított személy hirtelen kívülről a testére ható esemény (baleseti esemény) következtében önkéntelen egészségkárosodást szenved.  Balesetnek számítanak az alábbi események is: végtagok ficama, végtagok és a csigolya menti izmok, inak, szalagok rándulása, szakadása, valamint meniszkuszsérülések.

Betegségek nem minősülnek balesetnek illetve a baleset következtében fellépő fertőző betegségek sem. Így pl. a gyermekbénulás, kullancsfertőzés következtében fellépő agyvelőgyulladás, Lyme-kór, sebfertőzéses tetanusz és veszettség.

 

Baleseti költségek: Az itt megadott biztosítási összegekből a baleseti költségek megtérítésre kerülnek, amennyiben ezek a baleset napjától számított 2 éven belül keletkeznek. A baleset következményeinek megszüntetését célzó, orvosi előírás szerint szükséges gyógykezelések költségei ugyancsak baleseti költségnek számítanak. Ide számítanak a betegszállítás szüksé-ges költségei is.

 

Keresési és mentési költségek:

amennyiben a biztosított személy balesetet szenved, hegyi vagy vízi vészhelyzet, árvíz esetén sérülten vagy épen mentésre szorul,

– amennyiben a biztosított a fenti okok folytán életét veszti,

– szállítási költségek – beleértve a helikopteres mentést is – a legközelebbi járható útig, vagy a baleset helyszínéhez legközelebbi kórházig; amennyiben mentőhelikopteres szállítás szükséges, a biztosítási összeg erejéig a fedélzeten szükséges kezelési költségeket is.

 

Kizáró okok:

 

Nem érvényes a biztosítás

– légi sportokra, légi sport-eszközökre, ezen belül vitorlázórepülőgép, ejtőernyő, siklóernyő és sárkányrepülő, wingsuit. Érvényes azonban repülőgép, helikopter, hőlégballon és léghajó balesetekre, amennyiben a biztosított utasként veszi ezeket igénybe.

– gépkocsibalesetekre. Érvényes azonban alapszabálynak megfelelő egyesületi tevékenységhez (pl. meghirdetett túra, kutatás stb.) használt közlekedési eszközök (magán gk. is) balesete esetén,

versenyeken vagy rekordkísérleteken a repülősportban pl. mű-, teszt- és próbarepülések során,

motorsport- és rally-versenyeken, illetve a hozzájuk tartozó edzőtúrákon.

olyan versenypályákon való közlekedés esetén, amelyeken természetes és mesterséges akadályok leküzdése szükséges (pl. motocross).

– a nemzeti (osztrák) és nemzetközi hegyikerékpáros lesikló- és ugróversenyeken (Downhill, Super D, Four-Cross, Dirt-Jumping, Dual Slalom, Bike Trials) és ezek edzésein való részvétel esetén.

az északi és az alpesi sí és snowboard országos és tartományi (osztrák) valamint nemzetközi versenyeken (pl. freestyle, bob, síbob, szkeleton és szánkó) és ezek edzésein való részvétel esetén.

– Európán kívüli gleccser-régiókba irányuló hegymászó expedíciókban való részvétel esetén.

– olyan robbanótestek okozta balesetekre, amelyek törvényileg tiltottak illetve a biztosított személy törvényileg vagy hivatalos engedéllyel nem rendelkezik ezek használatára.

törvényileg büntetendő tevékenységek kísérlete és véghezvitele esetén

háborús események minden fajtájával összefüggésben, a biztosítási védelem mégis fennáll, ha a biztosított személy külföldi utazás során váratlanul háborús vagy polgárháborús események következnek be. Ez a biztosítási védelem megszűnik a háború vagy polgárháború sújtotta országban a tartózkodás 7. napja végével. Nem érvényes azonban, azokban az országokban történő utazás során, ahol a fenti események fennállnak. Nem érvényes a háborúban vagy polgárháborúban való aktív részvétel esetén, valamint tömegpusztító fegyver okozta baleset esetén.

alkohol, kábítószer vagy gyógyszer általi befolyásoltság esetén,

súlyos pszichikai betegségek (pszichózis, skizofrénia, paranoia, mániákus depresszió, borderline személyiségzavar, demencia, Alzheimer-kór) által előidézett tudatzavar esetén,

 

A tagsági igazolvány (a biztosítás mellett) Ausztria területén található menedékházak zömé-ben 50%-ig terjedhető szálláskedvezményre, kiépített szurdokok, esetenként felvonók kedvez-ményes látogatására, használatára is jogosít.

 

 

 

A fordítást 2018. június 27-én Fleck Nóra készítette,

a VöH által rendelkezésünkre bocsátott dokumentum (kötvény-kivonat) alapján