XVIII. Lakatos és II. Verocs – Alsó-hegy

A MAFC Barlangkutató Csoport szeptember 24-én az idén immáron tizennyolcadik alkalommal rendezi meg a Lakatost. A TALÁLKOZÓ elsődleges célja, mint eddig mindig, minden évben, az Alsó-hegy zsombolyainak megismerése, a zsombolytúrázás népszerűsítése. A k___át a MAFC Barlangkutató Csoport alapította 1994-ben. Ötlete és elnevezése akkor született amikor az alapítók barlangkulcsokkal a kezükben olyan barlangbejáratokat kerestek ahol az azokhoz való ajtó található. Az évente sorra kerülő rendezvény – amely leginkább a tájfutás, a teljesítménytúra és a barlangjárás érdekes egyvelegeként jellemezhető – átlagosan 80–100 gyakorlott barlangjáró részvételével zajlik. A feladat kézhez kapott információk alapján a tornai Alsó-hegy kijelölt zsombolyainak bejárása, megismerése: a zsombolyokban megadott helyeken jelképes "lakatok" és ellenőrző lapok vannak elhelyezve. Minden csapat kap egy "lakatkulcsot". A feladat megtalálni a zsombolyokat, a kapott kulccsal kinyitni a saját "lakatot" és emellett minél több zsombolyt bejárni a lehető legrövidebb idő alatt. A zsombolyok bejáratait a turistautakról kiindulva szalagozással kijelöljük, valamint bejárásukhoz túrakalauzt bocsájtunk minden csapat rendelkezésére, mely előzetesen letölthető lesz a Társulat honlapjáról.

A túrákon 3 fős alkalmi vagy állandó társulások indulhatnak, egy zsombolyba azonban elég egy csapattagnak leereszkedni. Az egyéni alapfelszerelésen kivül minden csapat számára szükséges egy legalább 60 méter hosszú kötél (ez lehet több darabból is), néhány nittfül, karabiner és kötélgyűrű, iránytű és írószerszám (akár több is). A résztvevők szombat reggel 8-kor indulnak és délután fél 6-ig van lehetőség a zsombolyok felkeresésére.

A táborhelyre amely a jól bevált Vecsem-forrásnál lesz 23.-án péntek estétől várjuk a résztvevőket. (fontos: a tavalyi győztes csapat tagjai a vándorkupát ne felejtsék otthon!).

A szponzorok létszámának jelentős visszaesése miatt mindenkit arra biztatunk – ahogy már erre tavaly is volt példa – hogy önkéntes díjfelajánlásokkal segítse a versenyzők további motiválását.

A XVII. Lakatos és az I. Mikolovics Vera kupa végeredménye (kicsit késve)

 1. Csalók (Gubacs – BEAC) – Nagy I., Tisza L., Panker Á. – 973 pont
 2. LFS Rangerek (Barit) – Nagy G., Tóth M., Csorba K. – 817 pont
 3. Majomhiéna – Kiss Z., Pintér G.; Mészáros R. – 749 pont
 4. 8. utas (Adrenalin – Alba) – Neményi L., Jáger, A., Szarka R. – 559 pont
 5. Pindur Pandurok (NŐI GYŐZTES – Adrenalin) – Kiss A., Szécsi N., Polyák Á. – 555 pont
 6. BeCsiSA (Papp F) – Szabó K., Szabó E., Megyeri Á. – 546 pont
 7. A Ravasz az Agy meg a Nő (Adrenalin) – Bajnóczi G., Pintér L., Szilvási T. – 520 pont
 8. Nekem Mindegy (Guru) – Császár G., Kiss T., Szamosi G. – 492 pont
 9. EXKBE – Ambrus G., Dolgos M., Varga K. – 485 pont
 10. Vadnyúl – Lengyel Z., Kézér K., Hortobágyi G. – 420 pont
 11. Lányosan nyomjuk – Bandula B., Gólya D. – 411 pont
 12. Mianevünk (Gubacs II) – Lipták M., Nagy A, - 408 pont
 13. Újratekerés (FTSK) – Kovács F., Kovács K., Brunner A. – 139 pont

A Körte különdíjat (is) az I. Mikolovics Vera kupát elhódító Pindur Pandúr nyerte. Szerencselovag - az nem volt.