II. Lakatos kupa (1995)

A MAFC Barlangkutató Csoport idén is megrendezte, immáron hagyományosan szeptember második hétvégéjén a Lakatos Kupát, melynek elsõdleges célja ismét az Alsó-hegy kevéssé ismert zsombolyainak a bemutatása volt. A Vecsem-forrástól meredeken startoló versengésben a 9 elindult csapatból 10 fejezte be a versenyt (egy, talán a legjobb csapatot a kiírás nem teljes mértékû betartása miatt „ketté kellett vágni”. Örvendetes volt látni, hogy a legtöbb csapat a célul kitûzött megismerést helyezte elõtérbe a „versenyzés” rovására, és az egész nap zuhogó esõ és az elmaradt kocsikázás sem szegte kedvét senkinek. A verseny során minden csapat számára az egyik feladat volt egy a fennsíki zsombolyok valamelyikében elrejtett „számzáras lakat” megtalálása: a szerencselovagok kategóriájában az FTSK IBH csapata nyert. A legtöbb bejárt zsomboly alapján eredményt hirdetve az idén a Lakatos Kupát az

 1.MLBE-BEAC vegyes (Mindegy) (Veres, Burdiga, Szikszai) 487 ponttal,

2. BEAC Junior (Kégli, Ernhoffer, Deák) 452 pont (a legjobb elméleti teszttel),

3. Mátrai Hõerõ(Nyerõ)mû (Kovács T., Kovács B., a félbevágott csapat egyik fele) 409 pont

4. Papp F. (Hlavács, Hlavács, Izápy) 376 pont

5. Mátrai HõNyerõ(erõ)mû (Nagy, Nagy, Hegedûs) 320 pont

 A versenyzõk különös lelkivilágára jellemzõ hogy a legnépszerûbb túracélpont a kiírásban szereplõ 24 zsomboly közül ezen a napon a nem túl kiemelkedõ jelentõségû Pötty-zsomboly volt és a nem túl tágas Gõte-zsombolyba még versenyen kívül is kellett túrát vezetni. Az elméleti tesztek jó megfigyelõ képességrõl tanúskodnak, bár senki nem tudta melyik az Alsó-hegy legmagasabb pontja, és hogy ki volt Tégely János.

A versenyt követõen a továbbra is kitartóan zuhogó esõben a csapatok diavetítés keretében ismerkedhettek meg a „névanyagként” szerepelt zsombolyokkal. A beérkezett javaslatokat figyelembe véve a versenyt jövõre is megrendezzük, bár a többek által reklamált jégesõ és derékig érõ hó nehezen lesz biztosítható.