Abházia - Krubera barlang

Egy nagy lehetőség - avagy miért fontos a kétszeri belépéses orosz vízum?

Miért fontos Orosz kétszeri belépéses vízumot kapni? Miért voltak álmatlan éjszakáink és morcos nappalaink, amikor problémák merültek fel egy "egyszerű" vízum beszerzése körül? Mitől lesz Oroszország csak tranzit a mi utunkon? Miért vetünk repülőjegyet a Fekete tengeri kedvelt üdülőhelyre és egyben népszerű síparadicsomba, Szocsiba? Miért próbáltunk fél napokon keresztül extra kényelmes búvárruhát? Miért gondolunk sokat az általános és középiskola nemszeretem tantárgyára, az oroszra? Miért próbáljuk a vodka ízét feleleveníteni emlékeinkben?

Mert a MAFC ez évi nyári barlangász túrájának célja Abházia - azon belül pedig a Voronya barlang!!! Amely 2191 m-es mélységével a mélységi lista büszke vezetője! Hogyan jött össze egyáltalán a lehetőség? Pár éve elkezdtünk Spanyolországba járni, ahol jól összeismerkedtünk litván barlanászokkal. Egy olyan ország barlangászai ők, ahol nincs nagyon barlang - tehát eljárnak máshova barlangászkodni. Ez máshová pedig nem lehet más az előző rendszer maradékán kitollasodva mint Oroszország - és a Kaukázus.

Pár kellemes barlangtúra és év után tavaly szilveszter táján felvetették, hogy idén ismét mennek a Voronyába - ismét, mert tavaly már voltak... Természetesen mintegy mellékesen megemlítettük, hogy ha esetleg el akarnak hívni - nem mondunk majd nemet! Meg is jött a meghívó - először két fő részére, majd a folyamatos tervezgetés alatt további 2 fővel sikerült a magyar "kontingenst" megemelni: összesen tehát 4-en kaptunk lehetőséget egy 6 nemzetből álló expedíció tagjaivá válni! Litvánok, Ukránok ( a barlang nagy feltárói), Spanyolok, Írek és Észak-Írek (azaz Angolok??) és 1 igazi angol lesz majd a társunk a nagy vállalkozásban!

Mi is a cél barlangban?

Az ukránok egy kifelé mutató ágban - az un. Non-Kujbisevszkaja részben fognak kutatni. A litvánok pedig merülni akarnak a legmélyebb végpont felé vezető Kvitocska szifonban. És itt kapunk majd mi is szerepet - vihetjük a palackjaikat és minden egyéb cuccukat, ami oda kell! Mindezt természetesen büszkén és már előre sajgó derékkal tesszük, hiszen ezzel adódik lehetőség arra, hogy belekóstolhassunk a Kaukázus barlangjaiba - és siker esetén lejussunk -2080 m mélységbe, a Game over nevű terembe! ÉS ugye a játszma majd csak ott kezdődik igazán, hiszen a búvárok számolatlan cuccát e terem közeléből kell majd kihozni.

Hogyan jutunk oda?

Budapest - Seremetyevo (a szakállas vicc szerint semerre retyó...) - Szocsi repülőút végén találkozunk a társainkkal, akikkel másnak közösen lépjük át Európa egyik bizarr határvonalát - az Orosz - Abház határt. Innen Szuhomi az útirány, majd 1 napos teherautózással tudjuk megközelíteni a táborhelyet. Csak megközelíteni - mert még egy napos cipekedés vár ránk, mire minden felkerül a 2250 m magasan lévő táborhelyre. De innen már csak egy nagyobb dobás a világ legmélyebb barlangjának a bejárata!

Mit tudunk a barlangról?

A térképe alapján vizes barlangra számítunk, és nem hat meg minket egy ír barlangász bemondása, miszerint nem nagyon vizes... Egy írnek más a viszonyítási rendszere, mint egy magyar barlangásznak! Nagy aknák (3 db 100-nál mélyebb) és szűk meanderek amikre számítunk. 700-tól 1200-ig lesz egy nagyon vizes rész - sok a cascade felirat azon a részen a térképen... 1400 m mélységben lesz egy teljesen vizes átbújó - hossza 2-3 m,mélysége cca. 0,5 m. Vezetőkötéllel van ellátva - igazából nem jelenthet gondot, lelkileg igyekszünk ráhangolódni!

- 1640 és - 1740 m között van a legnehezebb rész, sok szűkülettel, vizes részekkel, köztük egy 30 hosszú cső, az ún. Yellow tube. Erről az ukránok nem túl sok jót nyilatkoztak... valahogy majd megoldjuk!

- 1400 és -1800 között egyébként ismét nagyon vizes (netán árvizes) a barlang - de a felszíntől az 1800-as bivakig (!) fix telefonkábel és állandó felszíni összeköttetés segíti a bölcs döntéseket időjárás ügyben. Előzetes információk alapján csak 1 napig tartó, heves esőzés után válik a barlang árvízveszélyessé - ez némileg megnyugtató!

Hogyan készülünk?

Noeprén, vízhatlan hálózsáktok! Ezekre nagyon figyelünk, és a többit pedig a Gortanitól kapott tapasztalatunkból merítjük! Unikumot viszünk!! Melegítőkövet szedünk! Egyébként a bevezetőben taglalt vízumproblémát megelőzött egy másik vízumkérdés - nevezetesen az Abház. Ugye ez egy frissen (formailag frissen - hiszen a tavalyi háborúban vált "függetlenné" - de ’91 óta szakadár államként élte életét) alakult állam, aminek a "függetlenségét" az ideiglenesen ott állomásozó orosz csapatok biztosítják. Ezt pedig jól ismerjük saját kis országunk közelmúltbeli történelméből... Szóval augusztus 10-én repülőre szállunk, elrepülönk Szocsiba, másnap belépünk egy alig létező országba - és indul a kaland!

A repülőjegyünk visszafelé szeptember 2-re szól, és nem akarjuk majd a reggel felszolgált vodkát lekésni!

A túra magyar résztvevői: Németh Zsolt, Sass Lajos, Zih József és e sorok lejegyzője Kucsera Márton

Kucsera Márton Budapest, 2009. július 26.