XII. Lakatos Kupa (2005)

Újra ősz, újra a Vecsem-forrásnál.... De az Alsó-hegyre érkezve kissé szokatlan kép tárul szemünk elé: az ősz még várat magára. A levelek, melyek általában csodálatos színpompába öltöztetik ezidőtájt a hegyoldalt, most egységesen zöldek és a szarvasok is alig - alig bőgnek, sajnos a XII. Lakatos Kupa idén csak érintőlegesen befolyásolja a vadász szezont ezen a környéken, pedig a résztvevők közül senki nem bánkódik a bosszankodó vadászok láttán.

Péntek este a szokásos módon lassan gyülekeznek a résztvevők, Budapest messze van, Miskolcról elég később indulni, éjfélkor még korántsincs mindenki a táborhelyen annak ellenére, hogy reggel 9-kor elstartol a verseny. A szokatlanul csapadékos időjárás hatására a Vecsem-patak is szokatlanul magas, többen elbizonytalanodnak, amikor autójukkal a gázlóhoz érkeznek. A gyalogosok vagy a gépjárművek motorháztetőjén kapaszkodva jutnak a túloldalra, vagy a víz alatt lévő köveken egyensúlyoznak, reménykedve hogy nem ázik be a bakancs. Ilyenkor mindenkinek egy kicsit megdobban a szíve, mekkora nagy patakos barlangot rejt a hegy és milyen jó is lenne megismerni azt, azonban a feltárás a nagy omladék miatt nagy költségek árán lehetne csak megoldható. Ez Kessler-ék idejében megoldható volt - elég csak a Kossuth-barlang feltárásának körülményeire gondolni, ma azonban annak ellenére hogy a földalatti világ a Világörökség része, a barlangok további feltárásának támogatása nem megoldott, a költségvetésből csak színes kiadványokra és a természetes sziklafalakat elrondító - a Világörökséget jelző fémtáblákra jut. Így a Vecsem-forrás valószínüleg még hosszú ideig megőrzi titkát.

Az idei évben 18 csapat állt fel a rajtnál, közöttük 3 egység csak hölgytagokkal - már köztudott hogy a női csapatok legjobbja is értékes nyeremények gazdája lehet. Egész nap nagyszerű időjárás segítette a versenyzőket, akik a szokásos lelkesedéssel vetették magukat a küzdelembe a tavalyi győztesek kivételével, akik most gyakorlatilag csak megfigyelőként járták a hegyet. A szokásos feladatok mellett idén az arra vállalkozók megfelelő kötélbiztosítás mellett kipróbálhatták, milyen érzés elszakadás előtt álló, elhasználódott, rossz kötélen mászni, és amint az eredmények összesítésénél kiderült, ennek a versenyszámnak döntő befolyása volt az első két hely sorsát illetően. Az idén először Miskolcra került a kupa, a tavalyi harmadik helyezettek szoros küzdelemben maradtak le azoktól, akik tavaly a második helyre futottak be.

Az idei rendezvény fő támogatója az Aggteleki Nemzeti Park és a Kornétás kiadó volt. Mint már évek óta - a GURU sportbolt is hozzájárult a rendezvény sikeréhez, azonban az idei évben kicserélődött vezetés kevésbbé volt nagyvonalú mint elődeik az ezt megelőző 10 évben. A Rendezőség és a résztvevők befizetései mellett juttatott még nyereményeket (kiadványokat) az MKBT is. Ezúton is köszönet érte.

A 2005. évi Lakatos-kupa végeredménye:

1. MLBE Kontrol (Juhász B., Vadász I., Sűrű P.) - 1051p
2. FTSK – TBE vegyes (Sirus Virus) – (Dr. Gáspár Vera, Kántor Zs., Takács R.) - 1040p
3. Gubacs I (Szabó A., Lörincz G., Kriston Sz.) - 939p
4. Vágner (Luppej Nóra, Dianovszky T.; Ferenczi B.) - 807p
5. TBE Bagett (Nemoda B., Bai T., Hajdu Cs.) - 778p
6. TBE Fidel Gastro (Sióréti G., Losonczi G., Bodnár G.) - 707p
7. Bekey Család (Kunisch Márta, Kiss Gyöngyvér, Kunisch P.) - 597p
8. BEAC mindenáron (Tamasi Dóra, Huber K., Gulyás Á.) - 507p
9. Perkele (Mersdorf Anna, Mészáros R., Nagy B.) - 470p
10. Bekey – Adrenalin rántotta (Vlcek Gabriella, Balázs P., Regős Sz.) - 462p
11. Bekey éjszakai pótlék (Katona J., Hajnal Á., Zentai P.) - 452p
12. TBE Guillo-team (Gonzó, Orosz Adrienn, Főző P.) - 448p
13. TBE lánycsapat (Belme Dóra, Marosvölgyi Kriszta, Bartucz Dorottya) - 395p
14. Guzolit (Erdei Anna, Faragó Szilvia, Glódi Ilona) - 387p
15. Falábú lánycsapat (Kulcsár Andrea, Fazekas Réka, Szigeti Eszter) - 323p
16. Brákó Bt. I (Bácskai L., Józsa Bori, Venczel G.) - 208p
17. Brákó Bt. II (Junghaus Timea, Wagner I., Zimbo A.) - 70p
18. Gubacs II. (Tisza L., Hammer R., Nagy I.) - 0

Legnépszerűbb zsomboly: Cickány