Sisma 2009. március - Kutatási beszámoló

Nyomtatás

Ötfős csapattal egy rövid, de eredményes hetet töltöttünk a Canin-fennsík mélyén a Sisma további kutatásával. Japán-folyosó

Az első napra jutó nehézséget a januárinál zordabb téli körülmények jelentették, a bejáratot tömör, csak csákánnyal lazítható hó alól kellett kiássuk. Szerencsére 8 méteres mélységben rályukadtunk a januárban fúrt hóalagútra, ami bevezetett a barlangba.

Másnap leereszkedtünk a barlangba. A régi részben -400 méteres mélységig, a 280-as akna aljáig szereltük be a köteleinket, az innen elágazó, tavaly megismert új részek aknasoraiban a tavalyi feltáró FTSKs, MAFCos, GUBACSos, Papp Ferences és Z csoportos kutatók kiépítésein haladtunk tovább.
A januárban feltárult vízszintes járatrendszer elején, 480 méteres mélységben nagyon kényelmes bivakot rendeztünk be. 
 

Három napunk volt a feltárásokra. A legígéretesebb járat a januárban áttravezzált Bálnazsírból folytatódik. Egy 20 méteres kürtő kimászásával, Kamcsatka és a Hillary Step érintésével a 3. generációs folyosóban haladtunk tovább, hosszan traverzálva az alattunk sötétlő aknaszájak felett. A járat helyenként igen tágas, 4-6 méter széles és ugyanolyan magas.
A kötélkészletünk elfogytával egy nagyméterű akna szájánál visszafordulásra kényszerültünk. A folyosó folytatása látszik az akna túlsó oldalán, melyet, ha legközelebb visszatérünk, egy hosszabb traverzzel elérhetünk. 

A másik reményteli kutatási pont a szintén tágas Japán-folyosó. A januári végpontját átbontva egy aknához érkeztünk, melynek az aljából induló folyosó agyagszifonban véget ér ugyan, de az akna harántolásával a folyosó folytatása elérhető lehet. 

Japán-folyosóA Gilberti-barlangrendszer három ismert tagja, a Laricetto, a Sisma és a Fonda kelet-nyugati irányú függőleges síkon fekszik. A régebben ismert részek egy-egy aknasorral levezetnek a 700 méter mélységben húzódó vízgyűjtő járatra. A januári és a mostani feltárások nyomán egy komplex, nagy aknasűrűségű és tágas fosszilis folyosókból álló rendszer képe van rajzolódóban. A fosszilokat átütő aktív aknák az alsó vízgyűjtőbe csatlakoznak, de a nyugat felé tartó 3. generációs folyosó túlhalad a Laricettón, kinyúlik az ismert barlangokkal behatárolt zónából, itt már lefelé is izgalmas a kutatás, lehetséges egy ismeretlen, aktív vízgyűjtő is. 

A három nap alatt 360 méter kötelet és 50 alapcsavart beépítve 7-800 méternyi, részben a januári, részben a mostani kutatások alatt feltárt járatot és aknát térképeztünk fel. A további kutatásokra otthagytuk 6 aknát, 2 traverzet és néhány ígéretesnek tűnő mászást. A kutatás folytatását a jövő téli szezonban tervezzük, hosszabb idővel, több felszereléssel és nagyobb létszámú csapattal.  

A térképezéshez az új lézeres eszközt használtuk, melyet az MKBT Oktatási Szakosztálya bocsátott a rendelkezésünkre. A műszer egy feltunningolt Leica távmérő, mely gombnyomásra kiírja a poligonszakasz hosszát, irány- és lejtőszögét. Gyorsabb, mint az eddig létező bármelyik eszköz, és merem állítani, hogy a végeredmény pontosabb, mint a függőkompaszos felmérés esetén. Az igazi poén azonban még ennél is jobb: a távmérő bluetoothon keresztül képes csatlakozni egy PDA-zsebszámítógéphez, mely a felvett pontokat azonnal kijelzi, és a barlangot az érintőképernyőre azonnal le is tudjuk rajzolni. PDA-nk egyenlőre nincs, úgyhogy a térképet még a hagyományos módon, kockás füzetbe készítettük, de hamarosan veszünk egyet. 

BálnazsírAz új részekben meglátogatott bennünket két olasz barátunk, Celera, a trieszti Október 30. barlangászklub elnöke, és Marco. A bejárathoz hajnalban visszaérkezve tapasztalták, hogy az időközben lehullott majdnem 2 méteres hó eltömte felszínre vezető hóalagutat. Órákon keresztül kotorták maguk felett a friss havat, míg sikerült kiverekedniük magukat. Mindezt hidegben, elázva, egy fárasztó, egész éjszakás barlangtúra után. A mély hóban a Gilberti házig vezető 150 méteres utat 40 perc alatt tudták megtenni, és még a menedékház ajtajáig is le kellett ásniuk.
Mindezek alapján biztosra vették, hogy a hétvégére tervezett kijövetelünk problémákba ütközhet, ezért szombat reggel kilencen, öten a trieszti és négyen az udinei mentőszolgálatból visszatértek, egész napos, fáradtságos munkával kilapátolták az időközben 5 méter mélységig eltemetődött bejárati hóalagutat.

Az elmúlt 8 évben ez az ötödik alkalom, mikor ezek a faszagyerekek ugranak, hogy kihúzzák a csávából a Canin-fennsíkon zűrös helyzetbe keveredett magyar barlangászokat. 
Most minimum 9 m vastag hótakaró borítja a Canint északi oldalát, valószínűleg egész nyáron sokkal több lesz a hó, mint az elmúlt években, ennek megfelelően tervezzétek az idei Canin-túrákat. 

Az akciót a www.alpinexpe.hu felszerelés-webáruház támogatta. 

Gema, Szabó Emőke, Pataki Dénes, Kiss Péter, Leó Hillary Step

Joomla SEF URLs by Artio