Beszámoló két karsztos konferenciáról

Nyomtatás

Kedves barlangászok, az elmúlt napokban zajlott két konferenciáról szeretnék beszámolni.

A szombathelyi Berzsenyi Dániel Főiskola (Ny-Magyarországi Egyetem) szervezi tizensok éve a Karsztfejlődés Konferenciát, melyet követve az érdeklődők pontos képet kaphatnak a hazai karsztos terület helyzetéről. Nagy örömömre szolgál, hogy remek szakembereink vannak. A térinformatikai és terepi alkalmazások kombinációjával dolgozó ELTE kiemelkedő szakmai műhely, Szombathely a karros és töbrös felszínek kutatásának fellegvára, Szegeden nagyon erős az utánpótlás képzése, Debrecenben pedig nemzetközi színvonalú analitikai laboratórium működik, hogy csak egy párat emeljek ki, továbbá elismert eredményekkel folyik egy észak-olasz karsztfennsík mélyzónájának feltáró kutatásához kapcsolódó szakmai szempontú adatgyűjtés.

A konferenciára mindkét fél megelégedésére felvittük az idén zajló kutatásvezetői tanfolyamot, hadd okosodjanak egymástól a barlangászok meg a szárazföldi tudósok, és kicseréltük a tapasztalatainkat a Raxon meg a Kab-hegyen zajló terepi bemutatókon. Köszönjük a szíveslátást.

Ezután néhányan áthajóztunk Szlovéniába, Postojnára, ahol ugyanezt folytattuk nemzetközi méretben. Postojnán működik a világ első karsztkutató intézete, emiatt Szlovénia akárhonnan nézve az egyik legrangosabb karszttudományos központ. Az idén a téma a hipogén (közismertebb nevein „meleg vizes”, „hidrotermális”, illetve „rózsadombi jellegű”) folyamatok voltak. Ebben mi, magyarok, szerencsés helyzetünk révén különösen jók vagyunk, amit Erőss Anita, az ELTE hidrogeológusának előadása is bizonyított. Majdnem minden előadó hivatkozott hazai példákra, kutatókra, gyakran előkerült Tóth professzor (56os, kanadai) ábrája a mélykarsztos vízáramlásokról, szóval nagyon büszkék voltunk magunkra, konklúziónak pedig elmondhatjuk, hogy a „meleg vizes” karsztosodás nem érthető meg pusztán a formakincs vizsgálata alapján, a vízáramlási- és kémiai folyamatok figyelembe vétele nélkül.

Hogy az előadások után micsoda fantasztikus terepbejárásokban volt részünk, azt csak az tudja elképzelni, aki ismeri a lenyűgöző szlovén karsztot, meg a vendéglátóink közvetlenségét és elképesztően széles tudását.

A téma jövőre a mikrobiológia lesz, rákhalászok, bacikergetők, fiatal kutatók, kössétek fel a gatyátokat, életetek legnagyobb kalandja vár rátok!

 

Köszönjük az EXPLÓ.HU felszerelés webáruház támogatását. Leó

Joomla SEF URLs by Artio