XV. Lakatos Kupa – Alsó-hegy

"Építő jelleggel"

Több mint egy hét távolságból visszatekintve, a teljes szeptember hónapot magunk mögött hagyva kijelenthetjük, hogy sikerült a legalkalmasabb hétvégét kiválasztanunk, nem kis szerencsével. Az idei versengést (sem) sújtotta kánikula, vagy monszun-szerű esőzés, nem úgy mint az azt megelőző vagy az azt követő hétvégén.

Pénteken este a csapatok mintha megérezték volna, hogy a környéken a legjobb sört most nem a Jutka presszóban hanem a Vecsem-forrásnál mérik köszönhetően az Uniós csatlakozás következtében megynyílt és általunk igénybevett derenk-i határátkelőnek. Este 10 körül már a résztvevők nagytöbbsége megérkezett, de ez nem hozta zavarba a rendezőket, akik már az előző két nap során gondosan előkészítették a terepet és az ANP-vel együttműködésben még egy további meglepetéssel készültek.

Függő beszerel

A szokott időben a már megszokott népes mezőnnyel rajtoló versenynek közigazgatási okok miatt nem nevezett vetélkedés idén is elérte célját. Számtalan barlangtúra, vitatott eredmények, jó hangulat és kupából fogyasztott unikum lett ismét a vége. Az egyre inkább elnőiesedő  mezőnyben (5  szín női csapat idén !) megszületett az első női dobogós helyezés is, jelezvén, hogy immáron a favorit csapatok sem lehetnek biztosak benne, hogy nem végeznek a szebbik nem képviselői utcahosszal előttük. A titok még megfejtésre vár.

A legjobb női csapat öröme

A győztes idén először jutott a csúcsra, de a tagok már évek óta a dobogón és annak közelében voltak ez így természetes, mintahogyan az is hogy a második helyezett valamilyen apró balszerencsés momentumnak köszönhetően nem jut a kupához. Idén is így volt, bár a Rendezőség tökéletlensége (emberek vagyunk...) idén háromszor sújtott le az MLBE csapatára, ezek közül kiemelendő, hogy az idén ki nem osztott Szerencselovag kategóriát definicószerűen nekik kellett volna nyerni de az az egy lakat ami náluk volt a Kutya terepjárójának mélyén hevert a verseny egész időtartama alatt esélyt sem adva nekik. Nem direkt volt. Szokatlanul megnőtt az utolsó hely értéke is több pályázó is akadt, sőt volt olyan csapat amelyik egyenesen kérelmet adott be ennek érdekében, melynek szövege itt olvasható.

Az idei versengést egy korábban még soha nem látott és valószínüleg soha meg nem ismételhető versenyszám döntötte el a két legjobb között. A MAFC a versenyt követő héten ingyen és bérmentve a tagok szabadidejét és szakmai tudását (Kutya) felhasználva új tetőt készített a már majdnem elpusztult Szabó-pallagi erdészházra. Ennek első lépése volt hogy a régi cserepeket le kellett pakolni a (volt) padlásról és ebben a folyamatba vontuk be a versenyző csapatokat. Nekünk nagy segítség volt, így éppen péntek estére készült el az új tető, amely ezáltal közös kincsünk, vigyázzunk rá, jelenlegi állapotában minden Alsó-hegyre látogató barlangász kifogástalan szállást találhat a ház padlásán. Mivel Magyarországon nincs cigánybűnözés nem érdemes továbbra sem semmit otthagyni őrizetlenül egy percre sem. 

Hétfőn a MAFC ott folytatta ahol a versenyzők abbahagyták

Az idén a díjakat a Kornétés Kiadó, az Aggteleki Nemzeti Park és a KVVM  és a MAFC biztosította, reméljük jövőre sikerül valamelyik felszerelésforgalmazó céget is végre megnyerni a megszűnt főtámogató GURU helyére hogy a díjak között rozsdás karabinerek és szakadt bagok is helyet kapjanak az idén nagy sikert aratott 1989-es barlangászjelvények mellett.

 

A győztes csapat

Eredmények 

 KORÁBBI EREDMÉNYEK

)A számokra kattintva megjelenik az eredeti önellenőrző lap. Az első szám az összpontszámot jelenti a második a zsombolyokból eredő pontok összege. A harmadik a cseréppakolás, míg a nagyedik a Körte-zsomboly bontás eredményeképpen alakult ki. 

1. Abandon – Losonczi Gábor, Pataki Dénes, Kiss Zoltán (1077 - 884, 98, 95)
2. MLBE + - Sűrű "Szifon" Péter, Kiss P., Nagy M. (1064 – 884, 80, 100)
3.- 4.  Fejjel a falnak – Szilágyi Nóra, Tamasi Dóra, Kunisch "Tapsi" Gyöngyvér (1012 – 811, 121, 80)
3.- 4. G. Gubacs - Holló Bajkonur, Lörincz Géza, Szabó Dénes (1012 – 854, 73, 85)
5. XXL - Pintér G., Mészáros R., Aradi G. (976 – 804, 97, 75)
6. Adrenalin akkó – Kocsis Gyuri, Kiss Helga, Nyúl (912 – 715, 132, 65)
7. Ha ha Hajnóczy BKCs – Kiss O., Császár Sz. Rántó A. (793 - 703, 90, 0)
8. Roverek (Barit BKCs) Nagy Gergő, Tóth Miklós, Virág Bence (705 – 552, 83, 70)
9. Mindjárt ott vagyok – Szabó E., Gedeon Bogi, Szalay V. (683 – 628, 55, 0)
10. E2P (FTSK) – Gáspár E., Katona Z., Németh T. (579 – 482, 97, 0)
11. Zéró Barlang Frakció – Belme Dóra, Barcza, B., Sándor, P. (511 - 511, 0, 0)
12. Csabcsi és a csimaszok – Hajdú G., Várkonyi, A., Dia (486 – 425, 61, 0)
13. Pandák – Ica, Nemferi, Garly (478 – 414, 64, 0)
14. Weiss Manfréd Művek – Panker Ádám, Tisza Levente, Hajdú Ferenc (455 - 455, 0, 0)
15. Férjek és … (TBE) – Adamóczky Gy., Vencel, G., Bodnár F. (438 - 347, 91, 0)
16. Hosszúpapir (SzKBE) – Szeredy A., Kiss T., Hegedűs A. (434 – 277, 97, 60)
17. Stresszing (FTSK) – Cziráky A., Gólya Detti, Ács Viktor (410 – 410, 0, 0)
18. MÉSZ – Juhász Géza, Szöly Ferenc, Vonnák Kati (351 – 311, 50, 0)
19. Rohamkukacok (MLBE) – Krajnyák E., Galán E., Tölgyes E. (257 – 211, 56, 0)
20. Nekem beszélsz ? (Pécs) – Sza-Sza, Lax, Taknyász (235 – 155, 0, 80)
21. + Ákoska – Kiss E., Kiss P., Domina E. (113 – 113, 0, 0)
22. P. Tagok (Gubacs) – Nagy I., Manó, Margit (lelepzve)

The End


XV. Lakatos (nem mondhatjuk ki mi) – Alsó-hegy

2008

A MAFC Barlangkutató Csoport szeptember 27-én az idén immáron tizenötödik alkalommal rendezi meg a Lakatos nemmondhatjukkimit. A TALÁLKOZÓ elsődleges célja, mint eddig mindig, minden évben, az Alsó-hegy zsombolyainak megismerése, a zsombolytúrázás népszerűsitése.

A k___át a MAFC Barlangkutató Csoport alapította 1994-ben. Ötlete és elnevezése akkor született amikor az alapítók barlangkulcsokkal a kezükben olyan barlangbejáratokat kerestek ahol az azokhoz való ajtó található. Az évente sorrakerülő rendezvény – amely leginkább a tájfutás, a teljesítménytúra és a barlangjárás érdekes egyvelegeként jellemezhető – átlagosan 80 –100 gyakorlott barlagjáró részvételével zajlik. A feladat kézhez kapott információk alapján a tornai Alsó-hegy kijelölt zsombolyainak bejárása, megismerése: a zsombolyokban megadott helyeken jelképes "lakatok" és ellenőrző lapok vannak elhelyezve. Minden csapat kap egy "lakatkulcsot". A feladat megtalálni a zsombolyokat, a kapott kulccsal kinyitni a saját "lakatot" és emellett minnél több zsombolyt bejárni a lehető legrövidebb idő alatt.A zsombolyok bejáratait a túristautakról kiindulva szalagozással kijelöljük, valamint bejárásukhoz túrakalauzt bocsájtunk minden csapat rendelkezésére, mely előzetesen letölthető lesz a Társulat honlapjáról (http://www.barlang.hu/ ).

A túrákon 3 fős alkalmi vagy állandó társulások indulhatnak, egy zsombolyba azonban elég egy csapattagnak leereszkedni. Az egyéni alapfelszerelésen kivül minden csapat számára szükséges egy legalább 60 méter hosszú kötél (ez lehet több darabból is), néhány nittfül, karabiner és kötélgyűrű, iránytű és írószerszám (akár több is). A résztvevők szombat reggel 8-kor indulnak és délután fél 6-ig van lehetőség a zsombolyok felkeresésére.

A táborhelyre amely a jól bevált Vecsem-forrásnál lesz 26.-án péntek estétől várjuk a résztvevőket. (fontos: a tavalyi győztes csapat tagjai a vándorkupát ne felejtsék otthon!).

 MAFC Barlangkutató Csoport - Nyerges Miklós

 


XIV. Lakatos Kupa

A 14. Amikor az elsőt kitaláltuk és megrendeztük nem gondoltuk hogy ez az idő is eljön. Azóta pont ennyit öregedtünk, van akinek már ilyen korú vagy idősebb a gyermeke, de szinte kivétel nélkül mindenki már családos meglett ember lett a lelkes fiatal barlangászból.

Az idei évben több változás is történt. Azt már megszoktuk hogy egy (a sok közül) szerencsétlen minisztériumi rendelet miatt nem hívhatjuk barlangi versenynek e nemes vetélkedést, de ez senkit nem zavart, hogy napközben csak túráztak, túrázgattak,  majd este a tábortűznél a barlangoktól távol a védett területen kívül "lejátszottuk" a versenyt. Az már sokkal nagyobb problémát jelentett hogy több mint 14 éve parlagon heverő földrészt a Vecsem-forrás mellett újra művelési ágba vették és ahogy azt kell az őszi vetés előtt egy szép mélyszántást követtek el rajta. Így a táborozásra nem maradt más hely csak a gazos patakpart és egy keskeny földsáv (földút) a dűlő szélén. A parkolási gondok megközelítették a belvárosi színvonalat, még egy jelentős anyagi kárral végződött koccanás is történt.

További változás volt a mezőny egyre jelentősebb kicserélődése és a hölgyek minden eddigi alkalmat felülmúló részvételi aránya, alig akadt olyan csapat amelyikben ne találkoztunk volna a szebbik nem képviselőivel. Már a verseny kezdete előtt több probléma is felmerült a díjak körül - az idei nyárvégen országszerte hiány lépett fel az 5 literes Unicum tekintetében így szégyenszemre literenként kellett összetölteni egy nagyobb üvegbe az értékes nedűt amely a győztesek díjazásának egy jelentős részét képezi. A másik gond az volt amitől már régóta tartottunk és most be is következett, a tavalyi győztes otthon felejtette (hagyta, nem találta, nem jutott hozzá stb.) a kupát. Igaz hoztak helyette egy kályhacsőből és jelentős mennyiségű sárga festékből fabrikált pótlékot de ez nem pótolhatta az elmúlt 13 évben megszokottat.

Az idei évben 24 csapat jelezte részvételét reggel a táborhelyen ezzel beállítva a 2004-es akkor hihetetlennek tűnő részvételi rekordot. A vetélkedés szombat reggel a szokásoknak megfelelően indult és a kivétel nélkül jól felkészült résztvevők mintegy félezer (!) barlangtúrát bonyolítottak le az Alsó-hegy különböző zsombolyaiban minden probléma és a legkisebb baleset nélkül. Sokan futottak ismét két zsombolytúra között, az összes a kiírásban szereplő barlangot csak így lehet felkeresni a rendelkezésre álló idő alatt, és két csapatnak sikerült is az összeset be is járnia a megadott időn belül - ez nem kis teljesítmény.

A Komjáti Jég I. zsomboly bejárati aknája

Este mindenki fáradtan, de egy igen tartalmas nappal gazdagabban feküdt a tábortűz mellett és a Bódvaszilason vásárolt kitűnő szlovák sört kortyolgatva várta hogy a rendezők a barlangokból összegyűjtött ellenőrző lapok alapján kiszámítsák a végeredményt. Az idei évben a két évvel ezelőtt miskolci csapat diadalmaskodott újra sőt az egyik különdíjat is elhódították (nem kis szerencsével) amire eddig még nem volt példa kupa történetében.

A versenyt az idei évben a versenyt a Kornétás Kiadó, az  Aggteleki Nemzeti Park, az MKBT és a MAFC Barlangkutató Csoport (vagyis a "Tizek Háza")  valamint majdnem a Meander (Stibrányi Guszti cége) támogatta  Köszönet mindenkinek érte.

A végeredmény:

 1. Marcel Loubens Barlangkutató Egyesület (Sűrű Péter, Kiss Péter, Nagy Menyhért)  - 982 pont

2. BEAC "Disznók" (Panker Á., Hajdú Cs., Losonczi G.) - 954 pont

3. Tolerancia BE "Vőlegények" (Adamóczky Gy., Kovács Gy., Venczel G.) - 923 pont

4."Útonállók" vegyescsapat (Mészáros R., Kunisch P., Tisza L.´) - 786 pont

5. Papp Ferenc "TFSZL" (Borzsák Veronika, Rojtos N., Markó G.) - 637.5 pont

6. Hajnóczy BKCS "F. tudja" (Kiss Orsolya, Tóth Nikolett, Rántó A.) - 632 pont

7. Szabó József BKCS "Jose Taylor" (Mikolovits Vera, Tóthné Szilágy Nóra, Tóth V.) - 630   pont

8. FTSK "Puszedli" (Kovács Kriszta, Molnár B., Német T.) - 563 pont

9.Szöszmögö Szakosztály (Mészáros Nóri, Szarvas Márta, Riesz Sz.) - 543 pont

10.Pizolit BKCS "DrímTím" (Sepsi Adél, Szira Fruzsina, Glódi Ilona) - NŐI I. HELYEZETT - 524 pont

11.Gubacs BKCS (Nem Feri, Garli, Nagy I.) - 469 pont

12. Tolerancia BE "ha minden kötél szakad" (Bartucz Dorottya, Belme Dóra, Marosvölgyi Krisztina) - 461 pont

13.Szabó J. "Adamkó Péter emlékcsapat" (Kugyela L., Pátyerkó Edit, Kiss Z.) - 433 pont

14. MÉSZ - A csapat (Merza G., Juhay G., Vér B.) - 416 pont

15. SzKBE "ŐŐŐ" - (Hegedűs Anett, Salamon Szabolcs) - 403 pont

16. Josi 2 nővel  (Dányi Hajnal, Köblös Gabi, Katona J.) - 360 pont

17. MÉSZ - B csapat (Regős Sz., .... Edit, Göröcs Dorottya) - 334 pont

18. Bekey BKCs "vasárnapi barlangászok" (Hajnal Ágnes, Zentay P, Kiss Zs.) - 332 pont

19. "Z" csoport Kopaszok (Zih J., Perényi Katalin, Boci & Csongor) - 321 pont

20. Ferrari (Zsófi, Birka, Dénes) - 303 pont

21. Sztitolit BKCs "VVV" (Kabóca, Fuzákus B., Prúder Szilvi.) - 232 pont

22. Szedett-vedett (Mersdorf Anna, Szödy F., Hobo Molnár J.) - 191 pont

23. Tolerancia BE "Brákó Bt" (Hajdú Adrienn, Józsa Bori, Wágner I.) - 150 pont

24. SZKBE "félünk a sötétben" (Varga Karolina, Főző P., Novotnik G.) - 60 pont

 

 

 

 

 

                                                           Körte bontás

 

 

                                                          A Zih család

 

 

Alszik a tábor

 

 


Itt a vége....eredményhirdetés!

 KORÁBBI EREDMÉNYEK