MKBT - Magyar Karszt- és Barlangkutató Társulat

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Feltárások

Zeppelin kutatás

E-mail Nyomtatás PDF

Rövid, de eredményes akcióban folytattuk a Canin fennsíkon a Zeppelin kutatását.

Bevezetésként:
A barlangot olasz kutatók 1993 és 98 között 960 méter mélységig feltárták. A víznyomjelzéses vizsgálatok szerint a bejárat és a forrás között 1600 méter szintkülönbség van, ezen felbuzdulva, 2008-ban hatalmas csapatmunkával csatlakoztunk a kutatáshoz, olasz segítséggel a régi köteleket kicseréltük, és találtunk egy ígéretes továbbvezető folyosót 900 méter alatt. Az elmúlt két évben több alkalommal próbálkoztunk az új végpont omladékán túljutni, ami tavaly szeptemberben sikerült - egy baradlai méretű folyosó vezet le 1000 méteres mélységbe. A feltárások folytatódtak volna novemberen is, de egy hirtelen árvíz megállította a csapatot. A mintegy 100 métert emelkedő vízszint elzárta a visszavonulás útját, és a kutatók csak úgy élték túl a vízbetörést, hogy ismeretlen kürtőkben egyre feljebb és feljebb kapaszkodtak. Ebben a 62 órás kalandban a szerencse nem lett volna elég - elképesztő kitartás nélkül.

Ilyen előzmények után tértünk vissza, hogy folytassuk a barlang mélyzónájának megismerését.

Bővebben...
 

1 km új rész az Ariadne-barlangrendszerben

E-mail Nyomtatás PDF

A denevérek “útmutatását” követve néhány napos bontással 1 kilométer hosszúságú 85 méter szintkülönbségű nagyrészt tágas, kényelmesen járható új részt sikerült felfedeznünk. A járatokban nagy mennyiségben, néhol dombokban áll a guanó. A falak látványosan oldottak, több helyen teljesen fehérek. A barlangrendszerben máshol is előforduló cseppkőképződmények mellett, a járatok alsó részét pilisi viszonylatban egyedülálló képződmények borítják.
Az új rész kezdete egy 10 méter hosszan lefelé tartó csőjárat, ami nagy meglepetésünkre egy 20 méteres aknába torkollott. A felső ferde 10 méter után egy nagy terem mennyezetében  találtuk magunkat. Innen 10 méter szabad ereszkedés vezetett az aljáig, ahonnan már 5-10 méter széles folyosóban sétálhattunk tovább. Régen komoly denevértanya lehetett a hely, mivel mindent guanó borít, van ahol dombokat alkot, míg máshol már agyagréteg vonta be a felszínét. Rögtön kijelöltük a járóútvonalakat, hogy csak ott tapossuk össze az aljzatot, ahol az a továbbjutáshoz szükséges. Így a folyosók és termek nagy része teljesen érintetlen marad. Első alkalommal csak a kényelmesebb  részeket tudtuk felderíteni, további két nap kellett a szabad járatok teljes bejárásához. Találtunk egy eddig csak patakos barlangokban látott tetarátamedencés lefolyást, amihez fogható itthon csak a Baradla-barlangban van. A 16 m hosszú 8 méteres szintkülönbségű és 2-6 méter széles képződményen megtalálásakor még folyt a a víz, következő hétre azonban teljesen kiszáradt. Ennek aljától egy gödörből 65 méternyi járatot találtunk amit aljzatától a mennyezetéig gömbös képződmények borítanak. Néhol tömött szőlőfürtökként, máshol különálló gömbökként. Itt található egy guanó által színezett cseppkőlefolyás, mellette cseppkővel bevont denevér koponyák, csontok láthatók. A csak zokniban és aláöltözetben járható részek országos szinten is különlegességnek számítanak. Az Ariadne-barlangrendszer hossza ezzel a felfedezéssel eléri a 13 kilométert.

Érdemes megnézni a képeket is, amik az alábbi linken találhatóak:

www.pilisibarlangkutatas.hu

Az Ariadne és a Szent Özséb Egyesület nevében:
Kovács Richárd (Ricsi)

 

Homokkő üregek Nottingham alatt

E-mail Nyomtatás PDF

Az alábbi link alatt találhattok információkat arról, hogy angol barlangászok felmérik az angliai Nottingham alatt talalható több, mint 450 homokkő üreget, és az adatok alapján 3D videókat készitenek róluk:
http://nottinghamcavessurvey.org.uk/index.htm

Módosítás dátuma: 2011. április 01. péntek, 05:54
 

Sisma feltárások 2011.

E-mail Nyomtatás PDF

Sziasztok!

A Canin-fennsík Sisma-barlangjában folyó kutatás legújabb eredményeiről szeretnék beszámolni.
Az előzményekről röviden: az elmúlt néhány év során három nagyobb (1-2 hetes) és több rövidebb akció során az olaszok által feltárt három, 5-700 méter mély aknabarlangját sikerült összekötni, illetve ismert hosszukat sok kilométer járattal megnövelni.

Módosítás dátuma: 2011. február 23. szerda, 14:18 Bővebben...
 

Ariadne-barlangrendszer - 11 700 m

E-mail Nyomtatás PDF

Nagy örömmel jelenthetem be, hogy tegnap, 2010. december 12.-én hosszas bontás után sikerült összekötni a Leány-Legény-Ariadne-barlangrendszert a Vacska-Rejtekút-barlangrendszerrel.
11700 méteres hosszával és 203 méteres mélységével jelenleg ez az ország harmadik leghosszabb és harmadik legmélyebb barlangja.

Módosítás dátuma: 2010. december 14. kedd, 08:14 Bővebben...
 

Új feltárások a tapolcai Berger Károly-barlangban

E-mail Nyomtatás PDF

Az elmúlt hónapokban sikerült több, mint egy kilométerrel megnövelni a tapolcai Berger Károly-barlang hosszát. Legutóbbi feltárásunk két, egymástól 10 m-re fekvő méretes terem, két méretes tóval. A kisebbik tó átmérője 23 méter, a nagyobbik szélessége 25 m, a hosszát még nem mértük, az 30-hoz közelíthet. A környékükön meglehetősen nagy a kristály- (főleg borsókő) sűrűség is, változatos formákkal. Tudomásom szerint a fent megadott méretek alapján ezen tavak vízfelülete a legnagyobb Magyarországon.

Módosítás dátuma: 2010. december 14. kedd, 08:16 Bővebben...
 

Albánia - 5 év kutatási eredményei

E-mail Nyomtatás PDF

Kösz mindenkinek a remek Szakmai Napokért. Itt megtekinthető az előadásom:
http://prezi.com/y3woqmv63ao7/5-ev-albaniaban/
Itt a kataszterünk:
http://www.caverinfo.com/cataster/proba2.html
Itt pedig a képgaléria:
http://picasaweb.google.com/albaniaexplo
Idei képek nincsenek, mert majd vetítést tartunk valamikor.

üdv: Losi

Módosítás dátuma: 2010. november 15. hétfő, 22:10
 

Beszámoló a Montenegró 2010. expedíció eredményeiről

E-mail Nyomtatás PDF

NJEGUŠI – LOVĆEN 2010

Augusztus 1-13. között immár a nyolcadik magyar barlangkutató expedíció tevékenykedett Montenegróban, a Kotori-öböl felett KDK-re elterülő karsztvidéken; ahol a táborhelyet a tavalyi évhez hasonlóan a Lovćen Nemzeti Park igazgatósága biztosította számunkra. Az expedíció munkájában – melynek során összesen 39 objektumba történtek leszállások – legalább 13 hazai csoport képviseletében 82 fő vett (rövidebb-hosszabb időtartammal) aktívan részt.

Módosítás dátuma: 2010. szeptember 22. szerda, 12:58 Bővebben...
 

Összekötötték a Harcsa-szájú és a Hideg-lyuk barlangokat

E-mail Nyomtatás PDF

Örömmel jelentjük, hogy mindkét oldalról, többéves megfeszített munka eredménye képpen, 2010.március 6.-án sikerült összekötni a Harcsa-szájú és a Hideg-lyuk barlangokat. Az így kialakult rendszer becsült hossza kb. 6 km. Ezúton is köszönjük a kutatásban résztvevők önzetlen és kitartó sagítségét! A kutatás folytatódik!

Nagy Gergő - Harcsa-team
Nagy András (Balu) - Hideg-team

Módosítás dátuma: 2010. március 11. csütörtök, 07:47
 

V5 feltárás - friss hírek

E-mail Nyomtatás PDF

Bár ez az országhatáron kívül történt, de az elmúlt héten heten magyarországról a pádisi V5 zsombolyban egy km körüli nagyméretű (5-30m széles, 5-20m magas) új járatot tártunk és mértünk fel. Ezzel a rendszer hossza néhány méterrel túljutott a 20km-en, mélysége maradt -653m.
Túrára csábító méretei ellenére minden kalóz kalandort óva intek a barlang önkényes felkeresésétől a járatrendszerek nagyfokú veszélyességei miatt (omlások, eltévedési lehetőségek, stb).
Az, hogy ma beszámolhattam túránkról és nem a barlangban rekedt barlangászokról szóló hozzászólásoktól hemzseg a lista, a szerencsének köszönhető. A hírtelen jött tavasz ott is éreztette hatását, jókorára dúzzadt vízeséseken vergődtünk ki a bejárati zónában, egy-két órán múlott, hogy nem kellett kényszerbivakolnunk még néhány napot odalent.
Továbbra is mindenkinek ajánlom, ha a Királyerdő vagy Bihar hegységbe tervez barlangtúrát, érdeklődjön a barlang védettségi fokáról (www.parcapuseni.ro), a bihari barlangok esetében pedig kérjen engedélyt az Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.  címen.

Módosítás dátuma: 2010. július 29. csütörtök, 06:27
 


3. oldal / 5