MKBT - Magyar Karszt- és Barlangkutató Társulat

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Programok és rendezvények

Technikai II. tanfolyam indul

E-mail Nyomtatás PDF

Az MKBT Oktatási Szakosztálya 2012. április 28.- május 6. között Szögligeten Technikai II.-es tanfolyamot szervez. 
A részvételi feltételek és jelentkezési információk az Oktatás Szakosztály weblapján (http://oktatas.barlang.hu) találhatók meg.

Módosítás dátuma: 2012. április 25. szerda, 09:35
 

Barlangfarsang új időpontban

E-mail Nyomtatás PDF

A holnapi Barlangfarsang időpontját a listán érkezett kérések és javaslatok, a kevés jelentkező és a rendkívüli hideg időjárás miatt megváltoztattuk.
Új időpont (a születésnapi rendezvényeket is figyelembe véve) 2012. február 17. péntek 16,30.

Szeretettel várjuk a kicsiket és nagyokat: Barbara, Dorka, Gabi és Nóra

Módosítás dátuma: 2012. március 02. péntek, 13:44
 

Barlangnap 2012.

E-mail Nyomtatás PDF

A soron következő 56. Barlangnapnak idén a Pilis ad otthont, június 22-24. között. A tábor Klastrompusztán lesz a nagy réten, ami már 2003-ban is megfelelő helyszínnek bizonyult egy barlangnap megrendezésére. A barlangok azóta kicsit megnőttek, így van bőven új látnivaló.

Az esemény weblapja:
http://barlangnap2012.info/

Most már tényleg elérhető a Tájékoztatóban is meghirdetett honlap, ahol bővebb információkat találhattok a barlangnapi túrákkal kapcsolatban.
A fő lapon láthatjátok az összes túralehetőséget, majd a bővebb információkra kattintva részletesebben is tájékozódhattok a túrákról. Láthatjátok mikor és hány fővel indulnak a túrák, valamint az útvonalról rövid összefoglalót is olvashattok. A szöveges rész alatt képgalériában nézhetitek meg, nagyjából miket lehet majd látni a túra során. Legalul pedig lehet kommentelni. A túrákra nincs előjelentkezés, de mégis fontos információ lenne a szervezőknek, ha itt megírnátok melyik túrára jönnétek, mert néhány népszerűbb túránál még van lehetőség a sűrítésre. Illetve az is fontos lenne, hogy pénteki napon mennyi túrára van igény.
Kategóriák szerint is tudjátok csoportosítani a túrákat. Pl.: köteles, sáros, vagy nehézség szerint.
Nincs még minden kész, folyamatosan töltjük fel a további információkat. Véleményeket, óhajokat, szívesen fogadunk.
A túra indulások még egyelőre csak tájékoztató jellegűek, kisebb változások előfordulhatnak.

Terjesszétek minél szélesebb körben!

Kovács Richárd (Ricsi)
ARIADNE KBE

Módosítás dátuma: 2012. június 27. szerda, 12:04
 

Barlangünnep Budapesten - Pál-völgyi-barlangrendszer

E-mail Nyomtatás PDF

Kedves Kutatótársak, érdeklődők!

2012. január 11-én szerdán lesz egy hónapja, hogy a Pál-völgyi-barlangrendszer lett Magyarország leghosszabb barlangja.
A Szemlő-hegyi-barlang fogadóépületének aulájában (nem tévedés) 18 órától megrendezésre kerülő előadáson a Bekey Imre Gábor, a Barit, a Papp Ferenc és a Szabó József barlangkutató csoportok kutatói a barlangrendszer feltárásának és összekötésének történetéről számolnak be képekkel és térképekkel.
Az előadást követően Egri Csaba 3D vetítést tart a Pál-völgyi-barlangrendszerben készített felvételeiből a vetítőteremben.
Valamennyi feltárót és érdeklődőt szeretettel várunk az eseményre.

Titkárság

Módosítás dátuma: 2012. január 17. kedd, 09:46
 

SPELEOBATS 2012. Nemzetközi Konferencia

E-mail Nyomtatás PDF

BARLANGI DENEVÉREK
NEMZETKÖZI KONFERENCIA

2012. szeptember 21–23.
Miskolc – Bükk hegység

 

A rendezvény keretében a barlangi denevérekkel kapcsolatos minden témakört, de különösen a denevérek és szálláshelyeik jogi és gyakorlati védelmét, a barlangi turizmus denevérekre gyakorolt hatását, a WNS-szindrómára és egyéb betegségekre vonatkozó kutatásokat, eredményeket bemutató előadásokat és posztereket várunk. Kérjük, hogy az előadások és poszterek címét a végleges jelentkezési űrlapon közölni szíveskedjenek. Az előadások időtartama 30 perc, a poszterek szöveges bemutatására 10 perc áll rendelkezésre. Az előadások és poszterek összefoglalóját kérjük magyar és angol nyelven június 30-ig megküldeni. A tanulmánykötetbe szánt végleges anyagokat a  regisztrációnál kérjük leadni. A konferencia nyelve angol, német és magyar, de a várható kis létszám miatt szinkrontolmácsolást biztosítani nem tudunk. Felkérjük a magyar résztvevőket, hogy előadásaik vetített anyagát lehetőség szerint magyarul és angolul is feliratozzák, és két nyelven készüljenek a poszterek is.

 

Módosítás dátuma: 2012. október 16. kedd, 12:00 Bővebben...
 

Az Adrenalin Barlangkutató Egyesület alapfokú barlangjáró tanfolyamot indít

E-mail Nyomtatás PDF

Módosítás dátuma: 2012. március 29. csütörtök, 09:16
 

Az Tolerancia Barlangkutató Egyesület alapfokú barlangjáró tanfolyamot indít

E-mail Nyomtatás PDF

Módosítás dátuma: 2012. március 29. csütörtök, 09:16
 

December 14. - Előadás a pilisi barlangfeltárásokról

E-mail Nyomtatás PDF

A szerdai MKBT klubestek keretében a következő alkalommal Fizikus előadását hallgathatjátok a pilisi barlangkutatás újdonságairól. Minden érdeklődőt szeretettel várunk.

Idézem az előadónk meghívóját:

"Sziasztok!

Elnézést az OFF-ért, ez egy barlangászathoz kapcsolódó téma:
..szerdán, azaz december 14-én - ha jól tudom - az MKBT klubdélután keretében a szokásos vetítőteremben a szokásos időpontban [jól tudja, Szemlőhegyi-barlang vetítőterme, este 6 óra. - a szerk.]
A pilisi barlangjaink feltárásáról tartok előadást.
Az előadás során a korábbi évek szakmainapi előadásaiból képzett összefoglaló levetítése mellett a legújabb fotók is le lesznek vetítve (levetíttettnek), valamint lesznek a még soha nem látott 3D képeim, melyek ugyan nem érik el a Csabáéinak a szintjét, de a miénk, és természetesen hallhatunk első kézből néhány izgalmas történetet is, amiket talán már ismerünk, de eddig a Pál kocsmában más megvilágításban hallhattuk.
Az előadás nem korhatáros, és pártállástól, vallástól, nemtől függetlenül minden érdeklődőt szívesen látunk, aki nem ártó szándékkal érkezik.
A büfé nem az én felelősségem, így kérem, hogy senki ne várjon tőlem se ropit, se sört, de gondolom az illetékesek ezt megoldják. [megoldják - a szerk.] Mézet tudok vinni, 1200Ft/kg, üvegben, termelői.
--
Slíz György
www.pilisibarlangkutatas.hu

Ui: Az előadás során kiemelt figyelmet fordítunk a magyar nyelv helyes használatára."

Módosítás dátuma: 2012. január 03. kedd, 14:29
 

Második Társulati Ászokpince Fesztivál

E-mail Nyomtatás PDF

Néhány hónappal ezelőtt Lengyel Janó szervezésében látogatást tettek – főleg Janó barátai és kutatótársai – a kőbányai sörgyár üzemterülete alatt húzódó pincerendszerben. Második alkalommal szintén Janó indíttatására Társulati szervezésben ismételtük meg a látogatást. Igaz, az ászokpincék távol állnak a barlangtani értékektől, mégis részeként a „Föld alatti Budapestnek” igen nagyszámú érdeklődőt vonzottak le 2011. november 22-én este. A közel hetvenfős csapatunk 17 órakor gyülekezett a gyár aulájában, itt találkoztunk a csoport vezetőjével. Vincze Ernő 25 éve a sörgyár főépítésze, igaz alépítésze ezidő alatt sosem volt. Ernő felelős többek között a pincerendszer statikai vizsgálatától kezdve az állagmegóvásokon át a felújítási munkákig mindenért. Mondhatni, nagy teher nehezedik rá…

A térkép Vincze Ernő főépítész úr szíves közreműködésével, a Dreher Sörgyárak Zrt. archívumából származik. Nagyobb felbontásért klikkelj a térképre.

Módosítás dátuma: 2011. december 12. hétfő, 16:16 Bővebben...
 

Képek a 2011-es Barlangnapról

E-mail Nyomtatás PDF

Sziasztok!

A weboldalamon van egy rövid képes beszámoló a 2011-es Barlangnapról:
http://www.freeweb.hu/hegyman/Barlangi%20napok%202011%20Aggtelek/album/index.html
Ezúton szeretném megköszönni a szervezőknek, hogy ott lehettünk. Nagyon jól éreztük magunkat.
Aki a Gonzo által vezetett Meteoros túrán vett részt annak érdekesek lehetnek a képek.

Jó böngészést!
Üdv: Csordás János és Csordás Ildikó

Módosítás dátuma: 2012. február 15. szerda, 12:17
 


8. oldal / 12