MKBT - Magyar Karszt- és Barlangkutató Társulat

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Programok és rendezvények

Alapfokú barlangásztanfolyam és nyílt barlangi túrák

E-mail Nyomtatás PDF

Ingyenes nyílt barlangtúrát szervez a Papp Ferenc Barlangkutató Egyesület 2013 január 26. -án, és február 2. -án a Mátyás-hegyi-barlangban.

A túrákra bárki jelentkezhet. Ezt követően az egyesület 2013. február 6. kezdettel alapfokú barlangásztanfolyamot indít Budapesten.
Az 5 hónapos tanfolyam 13 előadást, és 20 barlangi túrát foglal magában.
A nyílt barlangi túrára, ill. a tanfolyamra jelentkezni lehet a következő telefonszámokon: Pataki Róbert 06 20 3490214, és Szabó Etelka 06 20 3493700, vagy a plakáton található email címeken.

Bővebb információ: www.pfbke.hu

Módosítás dátuma: 2013. február 27. szerda, 13:56
 

Karsztfejlődés Konferencia 2013.

E-mail Nyomtatás PDF

Tisztelt Kolléga Nő/Úr!

Örömmel értesítelek, hogy Tanszékünk szervezésében az előző évek hagyományait folytatva 2013 tavaszán, immár tizenhatodik alkalommal ismét megrendezésre kerül a Karsztfejlődés Konferencia.  A konferencia időpontja 2013. június 6- 9. Az előadások június 6- án 13 órakor kezdődnek.
Amennyiben részt kívánsz venni a konferencián, kérlek, hogy 2013. február 8. napjáig jelezz vissza e-mailben ( Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. vagy Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. ) címre.

Módosítás dátuma: 2013. január 09. szerda, 08:20 Bővebben...
 

Beszámoló a Szép-völgyi kutatótáborról

E-mail Nyomtatás PDF

Kedves Barlangászok!

Október 19 és 23 között, immár másodszor került megrendezésre a Szép-völgyi kutató-tábor. A tábor célja a Szépvölgyi-barlangrendszer feltáró kutatása volt. A több, mint 80 barlangász részvételével lezajlott eseményen, 36 bontóműszakban 198 leszállással végzett munka kiterjedt a Pál-völgyi, a Ferenc-hegyi, a Kis-hideg-lyuk, a Bagyura, a Harcsa-szájú, a Hideg-lyuk és a  Mobi Dick barlangokra. A rendszer hossza - a tábor ideje alatt elvégzett felmérések alapján (eddig fel nem mért és most feltárt szakaszok) - jelenleg 29,65 Km. Ezúton szeretnénk megköszönni minden résztvevőnek és szervezőnek az elvégzett feltáró kutatásba fektetett magas színvonalú munkát!

Külön köszönet Kiss Attilának a tábori infrastruktúrához nyújtott rengeteg segítségért!

Támogatóink voltak:
Gemanata - EXPLO.HU - nittfülek
GUBACS - kötelek
Kocsis András - SPELEO SPORT - transzport bag-ek és teszt-overál

Köszönettel és üdvözlettel a szervezők nevében, Balu

 

Barlangász tanfolyam indul

E-mail Nyomtatás PDF

Módosítás dátuma: 2012. december 12. szerda, 08:11
 

Az ARIADNE Karszt- és Barlangkutató Egyesület alapfokú barlangász tanfolyamot indít

E-mail Nyomtatás PDF

Módosítás dátuma: 2012. október 24. szerda, 09:56
 

Beszámoló a Barlangnapról

E-mail Nyomtatás PDF

Sziasztok!

A hétvégén sikerrel lezajlott az 56. Barlangnap Klastrompusztán. A lehetőségeinkhez képest mindent megtettünk, hogy jól érezzétek magatokat és jókat túrázzatok. Képeket, videókat összegyűjtjük és közzétesszük, valamint részletesebb összefoglalót is olvashattok majd. Akinek nem sikerült lejutnia, ahová szeretett volna, ne bánkódjon, lesz még rá lehetőség. Ezen felül pedig minden hétvégén kint vagyunk, szívesen látunk mindenkit akár a kutatásban való részvételben is. A túravezetők is jól érezték magukat, öröm volt megmutatni nektek a barlangjainkat.

Módosítás dátuma: 2012. június 27. szerda, 12:06 Bővebben...
 

A Bakonyi Barlangkutató Egyesületek Szövetsége barlangkutató tábort szervez a Magas-Bakonyban a Márvány-árki fennsíkon

E-mail Nyomtatás PDF

A Bakonyi Barlangkutató Egyesületek Szövetsége barlangkutató tábort szervez a Magas-Bakonyban a Márvány-árki fennsíkon, amelyre ezúton minden kedves érdeklődőt meghív.
A tábor időpontja: 2012. július 7-15. (érkezés péntek estétől!)
Program: a tábor ideje alatt elkészítjük a Futómacskás-víznyelőbarlang lezárását, valamint elkezdjük a Márvány-árki 5.számú víznyelő kutatását
Egyéb esti programok: izgalmas kalandvetítés, élményes fürdőzés (Pápa, Várkertfürdő), barlangtúrák a környék barlangjaiban
Szállás: saját sátorban, napi egyszeri meleg étkezés biztosított
Megközelítés: Bakonybél felől a Kőris-hegyre vezető erdészeti úton a mellékelt térkép szerint

Módosítás dátuma: 2012. július 23. hétfő, 07:17 Bővebben...
 

ProNatura KBE mecseki nyári tábor

E-mail Nyomtatás PDF

Sziasztok!

Sok szeretettel várunk minden érdeklődőt a ProNatura KBE mecseki nyári táborában, Abaligeten június 29 - július 8 között.
A táborról részletesebben itt: www.pnkbe.hu olvashatok.

Gyertek, jó móka lesz!
Szép napot!
Andi

Módosítás dátuma: 2012. július 23. hétfő, 07:18
 

Vulkánszpeleológiai Kollektíva jubileumi találkozó - 2012

E-mail Nyomtatás PDF

Az 1985 óta tevékenykedő Kollektíva 1992. március 17-én, azaz 20 éve vált hivatalosan az MKBT szakosztályává és azóta is folyamatosan működik. A szakosztállyá válás 20 éves évfordulójának megünneplésére jubileumi találkozót szervezünk Sukorón a Velencei-hegységben. A Velencei-hegység hazánk egyik legkisebb középhegysége, hol 300 millió éves gránitból álló sziklaképződmények (gyapjúzsákok és ingókövek) között túrázhatunk. A hegység nevezetességei közé tartoznak a kevéssé ismert, és Magyarországon csak itt megtalálható gyapjúzsákbarlangok is (már 31 barlang ismert a hegységben), illetve a Meleg-hegy tetején található hazánk egyetlen kvarcit-barlangja. A találkozó elsődleges célja, hogy újra összehozza a Kollektívában egykor és ma tevékenykedő barlangkutatókat egy barátságos hangulatú rövid táborozásra, de mindemellett lehetőség van a hegység központi részén lévő nevezetes látnivalók megtekintésére is.

A találkozó ideje: 2012. július 21-22. (gyülekező július 20-án délután 16 órától)

Helye: Sukoró, Velencei-hegység

Módosítás dátuma: 2012. július 23. hétfő, 07:18 Bővebben...
 

Alexander Klimchouk kurzust tart az ELTE-én

E-mail Nyomtatás PDF

Alexander Klimchouk, az Ukrán Szpeleológiai és Karsztológiai Intézet vezetője, a hipogén (értsd: termálkarsztos, hévizes) barlangképződés szakértője az ELTE Környezettudományi Doktori Iskola vendégeként 2012. május 15-én és 16-án angol nyelvű rövidkurzust tart az Általános és Alkalmazott Földtani Tanszéken doktorandusz és mesterképzésben résztvevő hallgatóknak, napi 4x60 perces terjedelemben. Tekintettel az előadó személye és a téma iránt megnyilvánuló érdeklődésre a kurzust igyekszünk elérhetővé tenni külső szakemberek számára is.

Módosítás dátuma: 2012. június 11. hétfő, 13:10 Bővebben...
 


7. oldal / 12