MKBT - Magyar Karszt- és Barlangkutató Társulat

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Publikációk, cikkek

A magyarországi karsztformák klímatörténeti vonatkozásai

E-mail Nyomtatás PDF

A magyarországi karsztformák klímatörténeti vonatkozásai

Írta: Szabó Pál Zoltán

A geográfusok világszerte nagy érdeklődéssel fordulnak a geomorfológia éghajlati, és éghajlattörténeti kérdései felé. Magyarországon az ilyen irányú kutatást Bulla Béla " A klimatikus morfológia területi rendszere" c, dolgozatával kezdődött, majd az 1955 évi magyar földrajzi kongresszus természeti földrajzi előadásainak a legfontosabb elve lett. A kongresszuson röviden összefoglaltam a hazai karsztformák klímatörténeti fejlődés-folyamatát/2/,majd ezt követően megkezdtem, és végzem a múlt, és a mostani formaelemek részletes elemzését. Ezúttal az eddigi legfontosabb éghajlattörténeti eredményeimet foglalom össze.

Módosítás dátuma: 2009. június 26. péntek, 20:42 Bővebben...
 

A Rózsadomb és környéke barlangjai

E-mail Nyomtatás PDF

A Rózsadomb és környéke barlangjai

Írta: Kadic Ottokár

MBT kiadvány, 1938. Bp. 16 oldal – F. K. - Dr. Kadic Ottokár

„Budapest a barlangok városa” című népszerű közleményemben azt írom, hogy székesfővárosunkat, kiváló fekvésénél és természeti szépségeinél fogva, a hozzánk jövő idegenek elragadtatással Európa egyik legszebb városának nevezik. Hogy mennyire igazuk van, azt mi, budapestiek legjobban tudjuk, s ezért fölösleges volna ebben a körben fővárosunk természeti szépségeit bővebben ecsetelnem.

Amikor ezen a helyen Budapest természeti viszonyairól szólok, akkor nem annyira a jól ismert tájszépségeire, hanem egyéb természeti különlegességeire gondolok. Ezek a budai Dunaparton fakadó hévvízforrások és budai hegységben nyíló barlangok. A hévvízforrások éppen úgy, mint a barlangok is, egészen különös földtani körülmények között jönnek létre s ezért a természeti ritkaságok közé tartoznak. A legtöbb város lakóinak messze kell utazniok, hogy valamely távolabbi vidék fürdőhelyét elérjék, vagy pedig barlangot lássanak. Nekünk, budapestieknek viszont csak villamosra, vagy autóbuszra kell szállnunk és negyed, vagy félóra alatt fürdőhöz jutunk, ha ezen felül még kis sétát teszünk, barlangot is láthatunk. Alig van európai nagyváros, amely hasonlóval dicsekedhetne, amely annyi barlangban és fürdőben bővelkedne, mint székesfővárosunk. Budapest a szó szoros értelmében valóban éppen úgy fürdőváros, mint barlangváros is.

Módosítás dátuma: 2009. június 26. péntek, 20:43 Bővebben...
 

A Szemlőhegyi-barlang kutatásának eredményei

E-mail Nyomtatás PDF

A Szemlőhegyi-barlang kutatásának eredményei

Írta: Kadic Ottokár dr.

Barlangvilág III. kötet 1933, 3-4 füzet

Miklóssy Géza gyógyszerésznek szemlőhegyi telkén kőfejtés közben I930. évi szeptember hó elején a munkások üregre akadtak. A beomlott nyíláson bedobott kövek hosszabb gurulásából arra lehetett következtetni, hogy a megnyílt üreg nagyobb mélységbe vezet. Mivel a tulajdonosnak a mélységbe való leereszkedéshez nem volt kellő felszerelése, a Budapesti egyetemi Turista Egyesület Barlangkutató Szakosztályához fordult avval a kéréssel, hogy tagjai kutassák át az újonnan felfedezett mély üreget.

Módosítás dátuma: 2009. június 26. péntek, 20:44 Bővebben...
 

Bekey Imre Gábor

E-mail Nyomtatás PDF

Bekey Imre Gábor

(1872 - 1936)

Írta: Schőnviszky László

Karszt és Barlang 1972 I-II.

Száz évvel ezelőtt született Bekey Imre Gábor, a szervezett magyar barlangkutatás egyik úttörője. Munkásságának felidézésével egyben megismerkedhetünk a XX. század első évtizedeiben kibontakozó hazai barlangkutatás több jelentős eseményével. A cikk tudománytörténeti hitelességét növeli, hogy írója később maga is személyes ismerőse, munkatársa volt Bekey Imre Gábornak. (Szerkesztő.)

Módosítás dátuma: 2009. június 26. péntek, 20:37 Bővebben...
 

A Dachstein barlangjai

E-mail Nyomtatás PDF

A Dachstein barlangjai

Írta Jaskó Sándor dr.

A Felsőausztriai Mészkő Alpok legmagasabb hegycsoportja a Dachstein K-Ny-i irányban kiterjedt mészkő fennsík. A plató déli oldala meredek, több mint ezer méter magas sziklafallal az ú. n. Dachstein-Südwanddal emelkedik az Enns völgye fölé. A legmagasabb csúcsok Thorstein (2947 m), Dachstein (2992 m), Dirndl (2810 m) és Koppenkarstein (2865 m) közvetlen a meredek letörés szélén sorakoznak. Az egységes, völgyektől tagozatlan mészkőfennsík átlag 10 km szélességben lejt észak felé, ahol 2000 m-re lesülyedve szintén meredek peremmel végződik a Traun folyó és a Hallstadti tó felé.

Módosítás dátuma: 2009. június 17. szerda, 08:31 Bővebben...
 

A barlangok felmérése (jegyzet)

E-mail Nyomtatás PDF

Szerző: Hegedűs András, Szabó Zoltán
Megjelenés éve: 2009
Kiadó: Magánkiadás

 

A barlangoktól a tűzhányókig

E-mail Nyomtatás PDF

Szerkesztő: Lieber Tamás
Megjelenés éve: 2009
Kiadó: BEBTE

 

Barlangtúrák. Föld alatt a Föld körül.

E-mail Nyomtatás PDF

Szerző: Kucsera Márton, Lieber Tamás
Megjelenés éve: 2009
Kiadó: Kornétás Kiadó, Budapest
Beszerezhetőségi mód: Könyvesboltokban

Túrakalauz Az űrfelvételeknek, műholdaknak köszönhetően bolygónk felszínén napjainkra jószerivel eltűntek a fehér foltok, a megismerésre váró területek. A sarkvidékek, magashegységek, sivatagok zord világát egyaránt felfedezte magának az ember, és a technika jóvoltából térképet alkothatott a tengerek, óceánok domborzatáról is. A föld mélye azonban még jócskán tartogat számunkra meglepetéseket.

 

Kessler Hubert a barlangkutató

E-mail Nyomtatás PDF

Szerző: Székely Kinga
Megjelenés éve: 2008
Kiadó: ANPI, Jósvafő

 

100 éve született Dr.Kessler Hubert. 50 éves a jósvafői "Papp Ferenc" Kutató Állomás

E-mail Nyomtatás PDF

Szerző: Izápy Zsóka, Lengyel Zoltán
Megjelenés éve: 2007
Kiadó: MKBT

 

Időutazás a cseppkövek birodalmában: Baradla-barlang

E-mail Nyomtatás PDF

Szerző: Székely Kinga
Megjelenés éve: 2005
Kiadó: Magánkiadás
Beszerezhetőségi mód: Antikvárium

Módosítás dátuma: 2011. május 17. kedd, 08:25
 


2. oldal / 4