MKBT - Magyar Karszt- és Barlangkutató Társulat

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Egyéb hírek

Denevérvédelmi intézkedések az Aggteleki Nemzeti Parkban

E-mail Nyomtatás PDF

Kedves Barlangászok!

Az idei tél a hosszú ideig elhúzódó extrém hideg és hóborítás miatt sokkal nagyobb feladat elé állítja a telelő denevéreket, mint a korábbi évek. Az ANPI chiropterológusa terepi bejárásai során azt tapasztalta, hogy nagyon sok példány mostanra gyakorlatilag teljesen felélte zsírtartalékait, de több olyan telelő helyzetben lévő denevért is talált, amelyek már nem is éltek. A telelésben megzavart állatok testük felfűtéséhez 1-1,5 óra alatt több hétre elegendő tartalékot használnak fel, mely az egyébként is tartalékaikat vesztett állatoknál katasztrofális következményekkel jár (egyszerűen éhen halnak).

Mindezeket figyelembe véve, kérünk benneteket, hogy akik tehetik, halasszák el barlangtúrájukat a telelési időszak utánra (2017. április 15.). A beérkező kérelmeket egyedileg bíráljuk el, kérjük, ne lepődjetek meg, ha esetleg megszokott barlangok, barlangszakaszok látogatásához ideiglenesen nem járulunk hozzá!

Továbbá tájékoztatjuk a vagyonkezelési engedéllyel már rendelkező csoportok figyelmét, hogy az előre kiadott engedélyeket szintén felülvizsgáljuk és amennyiben szükségesnek ítéljük meg azokat módosítjuk!

A denevérek védelme érdekében, megértéseteket kérjük.

Jósvafő, 2017. február 21.

Veress Balázs igazgató megbízásából, üdvözlettel: 

Gruber Péter – dr. Boldogh Sándor

Módosítás dátuma: 2017. február 21. kedd, 10:48
 

Újabb reprint kötetek a BEBTE-től

E-mail Nyomtatás PDF

Sziasztok!

Folytatjuk reprint sorozatunkat. A márciusra tervezett, Jakucs László Béke-barlang felfedezése című könyvének nyomtatása előtt egy kis bónusz a gyűjtőknek.

Kessler Hubert: A NAGY-BARADLA című, 1930-as években megjelent füzetét, valamint a Turistaság és Alpinizmus 1932. októberi lapszámának AGGTELEKI FELFEDEZÉSEK c. Kessler-cikkének kivonatát készítettük el. Ezeket postaköltséggel együtt 1500 Ft-ért lehet nálam megrendelni. (A NAGY-BARADLA antikváriumi ára jelenleg 6000 Ft(!) körül van).

Ugyancsak elkészült az Élet és Tudomány 1947. április 1-jei számának reprintje (teljes újság), amely Jakucs László cikkét tartalmazza az akkor frissen felfedezett Sátorkőpusztai-barlangról! Ha ezt is kéred, postaköltséggel együtt 2000 Ft-ot, ha csak ezt, postaköltséggel együtt 600 Ft-ot kérek.

Az utalást előre kérem, a részleteket privát levélben írom meg az érdeklődőknek.

Időközben újabb igény mutatkozott a "Faggyúfáklyás expedícióra" így ebből is újabb adag készült. (a képeket újra szkenneltük, néhány könyvbeli fotónak ugyanakkor birtokomba került az eredetije, így azokat is beépítettük, pár bónusz képpel. Ebben a sorozatban néhány színezett kép is növeli a kötet értékét, valamint az, hogy korszerűbb gépen nyomtattattuk ki, emiatt a minőség jelentősen javult. Ennek a kötetnek az ára postaköltséggel együtt 2600 Ft.

Lieber Tamás

BEBTE

Módosítás dátuma: 2017. február 08. szerda, 22:31
 

Elhunyt dr. Dudich Endre

E-mail Nyomtatás PDF

Most kaptuk a szomorú hírt,hogy dr. Dudich Endre, Társulatunk tiszteletbeli tagja 2016. november 3-án elhunyt.
Búcsúztatása november 28-án 9,45-kor lesz Budapesten, a Farkasréti temető Makovecz termében.


MKBT Titkárság

Módosítás dátuma: 2017. február 21. kedd, 11:01
 

Az MKBT Tájékoztató november-decemberi száma megjelent

E-mail Nyomtatás PDF

Az MKBT Tájékoztató 2016. november-decemberi száma megjelent.
Letölthető a Dokumentumtárból, ide kattintva.

Módosítás dátuma: 2016. november 08. kedd, 15:03
 

Az MKBT Tájékoztató szeptember-októberi száma megjelent

E-mail Nyomtatás PDF

Az MKBT Tájékoztató 2016. szeptember-októberi száma megjelent.
Letölthető a Dokumentumtárból, ide kattintva.

Módosítás dátuma: 2016. szeptember 22. csütörtök, 07:58
 


1. oldal / 10