MKBT - Magyar Karszt- és Barlangkutató Társulat

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Az MKBT 2012. évi Közhasznúsági és Számviteli Beszámolója

E-mail Nyomtatás PDF

Az alábbiakban megtekinthető a Magyar Karszt- és Barlangkutató Társulat 2012. évi Közhasznúsági és Számviteli Beszámolója.

Módosítás dátuma: 2013. június 02. vasárnap, 15:23 Bővebben...
 

HAB

E-mail Nyomtatás PDF

Tisztelt Tagtársak!

Örömmel értesítelek Benneteket, hogy kutatócsoportunk 2017. május 6-án, több mint egy éves munka eredményeként elérte a Baradla Hosszú-Alsó-barlangjának patakos járatait. Kutatómunkánk során a Jósvafői-labirintus egy huzatoló hasadékát tágítva, a légmozgást követve tárult fel az új barlangszakasz. Az ebben folyó víztömeget elérve /becsléseink szerint a Medence-forrás vizének kb. 50-70 %-a, 20-25 m3/perc jelenleg/ a vízfolyás mentén mindkét irányban omlás akadályozza a munkánkat, de a nagy vizek levonulásával, reményeink szerint a barlangjáratok folytatásába fogunk jutni. Az új szakasz hossza ugyan csak néhány száz méter, de bízunk benne, hogy ez a hely a kulcsa további kilométerek feltárásának. Az utóbbi hetekben az új szakaszban biológusok bevonásával folynak a munkák, de a járatokban folyó víz festése is megtörtént. Ez utóbbi egyértelműen igazolta, hogy ez a barlangszakasz a Hosszú-Alsó-barlang része.

A barlangszakasz látogatása a komoly omlás és árvízveszély miatt csak kutatási célzattal lehetséges.

Munkánk eredményességét nagymértékben befolyásolta az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság, de különösen Gruber Péter sokrétű önzetlen segítsége, valamint nagy segítség volt számunkra Stieber József és Végh Zsolt évtizedes klimatológiai kutatása is.

A kutatások résztvevői: Ba Julianna kutatásvezető helyettes, Balázs Mátyás, Debreczeni Edit, Farkas Andrea, Foki Károly, Gránitz Laura, Mihalik Zoltán, Polacsek Zsolt kutatásvezető és Váradi András.

Polacsek Zsolt

altalt

Módosítás dátuma: 2017. június 02. péntek, 16:41
 

MAHOE lavinatanfolyam és téli hegymászó tanfolyam 2018-ban

E-mail Nyomtatás PDF

Sziasztok!

A barlangászok is járnak télen a hegyekben. Sokszor előfordul, hogy a barlangok megközelítése közben lavinabaleset éri őket. Ne Ti legyetek a következők! Sokszor elborzadok a történeteken, amikor jól felkészült, profi barlangászoknak fogalmuk sincs róla, hogy mire kell figyelni havas terepen.

Idén is lehetőséget biztosítunk ennek a veszélynek a csökkentésére. Barlangász vizsgával is lehet jelentkezni a lavinatanfolyamunkra. Vagy ha úgy érzed, hogy több tudásra van szükséged, akkor a teljes téli (alpesi) tanfolyamra. (Ha jársz a havas hegyekben, akkor előbb-utóbb a teljes téli tanfolyami tudásra szükséged lehet.)

A barlang.hu dokumentumtárában megtaláljátok a MAHOE lavinatanfolyam és téli (alpesi) tanfolyam kiírását. Gondoljátok át, fontos lehet.

Téli tanfolyam: http://www.barlang.hu/index.php?option=com_docman&task=doc_download&gid=1148&Itemid=85

Lavinatanfolyam: http://www.barlang.hu/index.php?option=com_docman&task=doc_download&gid=1147&Itemid=85

Üdv:

Pelikán István - PeliMódosítás dátuma: 2017. december 12. kedd, 17:10
 

Változások az MKBT háza táján

E-mail Nyomtatás PDF
Kedves MKBT tagok és nem tag Barlangászok!

Két fontos változásról és azok rövid távú következményeiről szeretnélek tájékoztatni Titeket.

1. Ügyvezető titkár személye és iroda nyitvatartás
Mint arról korábban több fórumon tájékoztattuk a Tagságot, Fleck Nóra, aki 37 éve látja el a Társulat ügyvezető titkári teendőit, 2018 márciusában nyugdíjba megy. Utódja Köblös Gabriella lesz, aki az eddigiektől eltérően nem teljes-, hanem részmunkaidőben fogja ellátni az ügyvezető titkári feladatokat, az első időszakban Nóra háttértámogatásával. Nóra nyugdíjazása után is részt tervez venni a Társulati teendőkben, így pl. a tanulmányutak és a Fosszília Klub szervezésében.
A törvény lehetőséget biztosít a nyugdíj előtt 90 nappal a munkavégzés alóli felmentésre, amit Nóra kérésére az Elnökség jóvá hagyott. Abban állapodtunk meg, hogy Nóra december 13-ig jár be az irodába, ezután év végéig munkanapokon e-mailben és telefonon áll rendelkezésetekre. Ezért akinek személyes intéznivalója van, vagy számlát szeretne benyújtani a Társulat felé, az jövő szerdáig, azaz december 13-ig intézze el az irodában.
Köblös Gabi 2018. január 1-től áll munkába. A szerdai fogadónapokon a mostani gyakorlatnak megfelelően továbbra is ügyeletet tart majd az irodában, egyéb munkanapokon telefonon és e-mailben áll rendelkezésetekre. (Az átállásról bővebb tájékoztatást január elején nyújtunk.) Tekintettel az évzárással és átadás-átvétellel kapcsolatos teendőkre az első szerdai fogadónap január 10-én lesz. Az év végi leltárhoz kapcsolódóan azon tagjainkat, akiknél tartós használatra nagyértékű társulati eszköz (mérőműszer, kötél stb.) van kihelyezve, keressük majd, hogy az eszköz meglétéről, állapotáról fényképet vagy nyilatkozatot küldjön.

2. Honlap költözés és átalakítás
Régóta tervezzük a barlang.hu honlap korszerűsítését, amihez most váratlanul érkezett egy kezdő lökés. A honlap tárhely szolgáltatója váratlanul befejezi működését, ezért a honlapot két héten belül másik szolgáltatóhoz kell átköltöztetnünk. A költözés miatt december végén egy napon keresztül várhatóan nem lesz elérhető sem a barlang.hu, sem annak aloldalai, az oktatas.barlang.hu és a montenegro.barlang.hu. A pontos időpontról a levelezőlistán, a honlapon és a Társulat Facebook oldalán adunk tájékoztatást. A költözéshez kapcsolódó szoftverfrissítés miatt egy ideig a dokumentumtár korlátozottan vagy egyáltalán nem lesz elérhető. Átmenetileg az Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. e-mail címek (így pl. Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. , Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. ) sem fognak működni. (Az átállás a Társulat e-mail címét - Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. -  nyilván nem érinti.)
Mindent megteszünk azért, hogy a lehető leghamarabb helyreálljon minden anyag, majd nekilátunk a tartalmi, szerkezeti frissítésnek is. Akinek van kedve ez utóbbiban, illetve a honlap szerkesztésében tevékenyen részt venni, azok jelentkezését "kibicnek semmi se drága" jeligével várjuk a kiadóba. :)

Kérjük, a fentieket a csoportlistákon is küldjétek tovább.

Üdvözlettel:
Kosztra Barbara
főtitkár
Módosítás dátuma: 2017. december 10. vasárnap, 12:00
 

Az MKBT YouTube csatornája és Facebook oldala

E-mail Nyomtatás PDF

Sziasztok,

Az MKBT YouTube csatornája és Facebook oldala is megtalálható immáron a Hasznos információk menüpont alatt.

üdv,
Füredi Zoltán

Módosítás dátuma: 2016. március 08. kedd, 12:59
 
1. oldal / 16