XXIV. Lakatos – Alsó-hegy

2017

A MAFC - 10ek háza október 14-én az idén immáron huszonnegyedik alkalommal rendezi meg a Lakatost. A TALÁLKOZÓ elsődleges célja, mint eddig mindig, minden évben, az Alsó-hegy zsombolyainak megismerése, a zsombolytúrázás népszerűsítése.

A Lakatost a MAFC Barlangkutató Csoport alapította 1994-ben. Ötlete és elnevezése akkor született, amikor az alapítók barlangkulcsokkal a kezükben olyan barlangbejáratokat kerestek az egyik nemzeti park illetékességi területén, ahol az azokhoz való ajtó található. Az évente sorra kerülő rendezvény – amely leginkább a tájfutás, a teljesítménytúra és a barlangjárás érdekes egyvelegeként jellemezhető – átlagosan 15 – 20 három fős csapat  részvételével zajlik. A feladat kézhez kapott információk alapján a tornai Alsó-hegy kijelölt zsombolyainak bejárása, megismerése: a zsombolyokban megadott helyeken jelképes "lakatok" és ellenőrző lapok vannak elhelyezve. Minden csapat kap egy "lakatkulcsot". A feladat megtalálni a zsombolyokat, és minél többet bejárni és közben a kapott kulccsal kinyitni a saját "lakatot". A zsombolyok bejáratait a turistautakról kiindulva szalagozással jól láthatóan kijelöljük, valamint bejárásukhoz túrakalauzt bocsájtunk minden csapat rendelkezésére, hogy ezzel is növeljük a területen nem ismerős csapatok esélyeit.

A túrákon tehát 3 fős alkalmi vagy állandó társulások indulhatnak, egy zsombolyba azonban elég egy csapattagnak leereszkedni, ami a gyakorlatban azt jelenti hogy kevésbé tapasztalt résztvevők is megtalálhatják a nekik való feladatot:  sok olyan barlang is van, ahová kötél sem kell. Az egyéni alapfelszerelésen kívül minden magát komolyan vevő csapat számára szükséges egy legalább 60 méter hosszú kötél (ez lehet több darabból is, azonban a darabok a verseny során nem távolodhatnak el egymástól jelentősen), néhány nittfül, karabiner és kötélgyűrű, iránytű és írószerszám (akár több is). A résztvevők szombat reggel 9-kor indulnak és délután 5-ig van lehetőség a zsombolyok felkeresésére.

A győztes - az aki a legtöbb zsomboly alján ott hagyja keze nyomát – 5 liter Unikum udvarias tábortűz körüli kínálásával zárhatja a napját és a kupára is felvésheti nevét. Női csapatok részvételére is komolyan számítunk évek óta, és a győztes csapat tagjai a Mikolovits Vera kupát emelhetik majd a magasba.

A táborhelyre amely a jól bevált Vecsem-forrásnál lesz és száraz időben személyautóval is megközelíthető 13.-án péntek estétől várjuk a résztvevőket. (fontos: a tavalyi győztes csapat tagjai a vándorkupát ne felejtsék otthon!).