Denevérvédelmi intézkedések az Aggteleki Nemzeti Parkban

Kedves Barlangászok!

Az idei tél a hosszú ideig elhúzódó extrém hideg és hóborítás miatt sokkal nagyobb feladat elé állítja a telelő denevéreket, mint a korábbi évek. Az ANPI chiropterológusa terepi bejárásai során azt tapasztalta, hogy nagyon sok példány mostanra gyakorlatilag teljesen felélte zsírtartalékait, de több olyan telelő helyzetben lévő denevért is talált, amelyek már nem is éltek. A telelésben megzavart állatok testük felfűtéséhez 1-1,5 óra alatt több hétre elegendő tartalékot használnak fel, mely az egyébként is tartalékaikat vesztett állatoknál katasztrofális következményekkel jár (egyszerűen éhen halnak).

Mindezeket figyelembe véve, kérünk benneteket, hogy akik tehetik, halasszák el barlangtúrájukat a telelési időszak utánra (2017. április 15.). A beérkező kérelmeket egyedileg bíráljuk el, kérjük, ne lepődjetek meg, ha esetleg megszokott barlangok, barlangszakaszok látogatásához ideiglenesen nem járulunk hozzá!

Továbbá tájékoztatjuk a vagyonkezelési engedéllyel már rendelkező csoportok figyelmét, hogy az előre kiadott engedélyeket szintén felülvizsgáljuk és amennyiben szükségesnek ítéljük meg azokat módosítjuk!

A denevérek védelme érdekében, megértéseteket kérjük.

Jósvafő, 2017. február 21.

Veress Balázs igazgató megbízásából, üdvözlettel: 

Gruber Péter – dr. Boldogh Sándor