Alapszabály módosítási javaslat - véleményezésre

Nyomtatás
Kedves Tagok!

Mint tudjátok, a május 21-i Közgyűlésen Alapszabályt is módosítunk. A módosítások jelentős része már tavaly napirenden volt, akkor azonban úgy döntöttünk, azokat idénre halasztjuk, hogy a tagság közvetlenül, közgyűlési formában dönthessen róluk. A módosítási javaslat aktuális változatát document itt találjátok. Ez a Közgyűlésig még több ponton változik a beérkező vélemények alapján.

Az Elnökség nevében kérem véleményeteket a javasolt módosításokról, melyet írásban (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre) legyetek kedvesek számomra megküldeni, lehetőleg (május 19.) csütörtök délutánig. Ha a dokumentumba írt megjegyzéseket küldtök, kérem, használjatok korrektúrát (változáskövetési beállítást).

Tekintettel a dokumentum terjedelmességére és bonyolultságára, az alábbiakban összefoglalom a módosítás szempontjait és a főbb elemeit.
1) Szervezeti struktúra egyszerűsítése, tisztségviselők számának csökkentése. Ezt három dolog indokolja: 1) nagyon nehéz ennyi tisztségre jelentkezőt találni, különösen olyat, aki aztán aktívan részt is vesz a testület munkájában; 2) bonyolítja, túl bürokratikussá teszi a működést; 3) tagság óhaja volt a korábbi véleménynyilvánítások során.
  • a. Választmány megszűntése: gyakorlatilag formális szerepe van. Sokkal hatékonyabb az elnökségnek az adott témában érintett és/vagy aktív személyeket, csoportok, szerveződések képviselőit elérni közvetlenül, akár formálisan (állandó meghívottként az elnökségi ülésekre) vagy informálisan. A Választmány korábbi feladatait szétosztottuk a Közgyűlés és az Elnökség között.
  • b. Elnökség létszámának és a nevesített tisztségek számának csökkentése: nevesített tisztségviselők maradnak az elnök, a társelnök (gyakorlatilag elnökhelyettes), főtitkár. Ezen kívül 6 elnökségi tag. Listába szedtük az elnökség feladatait is. (17. §.)
  • c. Társulati kiadványok főszerkesztője egy szakmai poszt (az ügyvezető titkárhoz hasonlóan). Az új javaslat szerint nem elnökségi tag, csak állandó meghívott. Nem a Közgyűlés választja, hanem az Elnökség bízza meg.
  • d. Felügyelőbizottság 5 helyett 3-tagú. Póttagot kivettük.
  • e. Kutatócsoport, mint szervezeti forma kikerül az Alapszabályból, mert ott csak a küldötti rendszer miatt volt rá szükség, az meg megszűnt. A Kutatócsoport az SZMSZ-ben szerepel.
2) Alapszabály logikusabb szerkezetbe foglalása, egyszerűsítése, túlszabályozottság csökkentése:

  • a. Ami szabályt csak lehet, áttettünk a Szervezeti Működési Szabályzatba (SZMSZ): ennek előnye, hogy az SZMSZ-t a Közgyűlés fogadja el és módosíthatja, míg ha valamit az Alapszabályban akarunk változtatni, ahhoz a Bírósághoz kell fordulnunk. Amit az SZMSZ-be helyeztünk át, azt lila háttérrel jelöltük.
  • b. Szövegen belüli párhuzamosságok, logikátlanságok, ellentmondások megszüntetése. Emiatt viszonylag sok az áthelyezés, törlés, átfogalmazás.
  • c. A jogszabályok és bíróság által kívánt tartalom megtartása (zöld háttérrel jelölve a szövegben) és ahol szükséges, pontosítása.
  • d. A szervezeti struktúra átalakítása miatt szükséges módosítások.
3) Tagság által kért egyéb változtatások:
  • a. Fegyelmi és etikai szabályok pontosítása: a mostani javaslat szerint (mellyel kapcsolatban egyesületi jogásszal jelenleg is konzultálunk, ezért még nincs véglegesítve!) eseti fegyelmi bizottság dönt fegyelmi ügyekben, a döntése ellen első körben a Közgyűléshez lehet fellebbezni, és csak ezután fordulni a Bírósághoz jogorvoslatért. Reméljük, nem lesz túl sok ilyen ügy, de ha mégis, így nagyobb eséllyel kerüljük el a Bírósággal való konfliktust. (4. §. (4))
  • b. Társulati tevékenységek közé bevettük a mentő- és katasztrófavédelmi szervezetekkel való együttműködést, hogy a katasztrófavédelem és civil szervezetek együttműködésére címzett pályázati forrásokat is elérhessük.
  • c. Új, logikusabb meghatalmazás minta, melynek alapján csak másik tag hatalmazható meg.

Várom véleményeteket. Közreműködéseteket előre is köszönöm.

Kosztra Barbara



Joomla SEF URLs by Artio