Alapszabály módosítási javaslat

Tisztelt Tagság!

Kicsit később, mint ígértük, de szombatig remélhetőleg még elég időt adva az átnézésre ezúton tesszük közzé a Társulat alapszabály módosítására vonatkozó javaslatunkat (a letöltéshez kattints ide), amelyről május 9-én a küldöttközgyűlésen szavaznunk kell. A hatályos alapszabályhoz képest történt változásokat korrektúrával emeltük ki (akit zavar, a Wordben a Korrektúra/Nyomon követés alatt a legördülő menüben a 'Végleges szöveg' lehetőséget választva kikapcsolhatja a korrektúra megjelenítését).

Emlékeztetőül, a mostani módosítás céljai:
- jogszabályváltozásoknak való megfelelés (pl. közhasznú tevékenységek részletezése, tagság / vezetői megbízatás megszűnésének részletezése, jogorvoslati lehetőségek, összeférhetetlenségi szabályok, Elnökségi ülések nyilvánossága, határozathozatal és -nyilvántartás szabályai, nyilvánosság szabályai, vezető tisztségviselők név szerinti felsorolása)
- küldöttközgyűlési rendszerről közgyűlési rendszerre való áttérés az Elnökség, a Választmány és az online közvéleménykutatásban részt vevők akaratával összhangban
- nyilvánvaló logikátlanságok, ellentmondások kigyomlálása.

Ezen kívül még az alábbi főbb módosításokat javasoltuk:
- éves tagdíj fizetésének határidejét előre hoztuk március 31-re (a májusi közgyűlés előtt jó tudni, hány szavazóval számolhatunk adott évben),
- 30 éves tagság utáni tagdíjmentességet kivettük, de NEM visszamenőleges hatállyal (aki már jogosult rá, attól nem szeretnénk elvenni ezt a kedvezményt),
- területi szervezeteket töröltük, mert gyakorlatilag nem léteznek,
- a korszellemnek megfelelően belevettük az elektronikus értesítést az írásbeli  tájékoztatással kapcsolatos szabályokba.

Az egyéb, szervezeti változások (Választmány esetleges megszűnése, elnökség létszámának csökkentése, kedvezmény rendszer átalakítása) az őszi tisztújító közgyűlésen kerülnek az napirendre, hogy addig kellően széles körben megvitathassuk a változások tartalmát. Ezért az ilyen jellegű módosítások most SZÁNDÉKOSAN maradtak ki. A most közzétett javaslatot még a Fővárosi Törvényszéken előzetesen át fogják nézni, ezért előfordulhatnak még kisebb módosítások szombatig.

Kérjük a tagokat, csoportvezetőket és főleg a küldötteket, hogy a küldöttközgyűlés előtt nézzék át a javaslatot és (a fentieket figyelembe vevő!) kérdéseiket, javaslataikat, ellenvetéseiket lehetőleg küldjék el nekem emailben (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.) vagy munkaidő után hívjanak (20/9350050), hogy a lehető legtöbb kérdést tisztázzuk előzetesen és a küldöttközgyűlésen gyorsabban végezzünk az alapszabály-módosítás vitájával.

Köszönettel az alapszabály-módosítást előkészítők nevében:
Kosztra Barbara