MKBT - Magyar Karszt- és Barlangkutató Társulat

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

A Berger Károly-barlang víz alatti szakaszainak kutatása

E-mail Nyomtatás PDF

A Plózer István Víz alatti Barlangkutató Csoport július 24-én megkezdte a Berger Károly-barlang víz alatti szakaszainak felkutatását.
Korábban már két alkalommal a Húsvét-terem szifonját vizsgáltuk meg, de légzőkészülékek nélkül. Ez alkalmakkor csak annyi derült ki, hogy oda is palackok kellenek. Ez az a terem, amiben először bukkantak vízfelületre a tapolcai Plecotus csoport, és a Bakonyi Barlangkutató Egyesületek Szövetségének kutatói. Vasárnap velük közösen, valamint a Papp Ferenc csoport tagjaival megerősítve indultunk el abba a tóba, amiben 31 fokos a víz.

A merülési helyszínt kb. 100 perc alatt értük el. Ennél rosszabbra számítottunk, és nehezebbre is. Gyakorlatilag végig kúszni kell, és nem borítja mindenhol finom homok az aljzatot. Igen hasznosnak bizonyultak a különböző térdvédők. A tó, amiben merültünk néhány négyzetméter felületű. Először Sári Attila öltözött be, ami annyiból állt, hogy fürdőnadrágban felvette a szokványos oldalkészülékes konfigurációt. Az első felderítés után már jó hírekkel bukkant fel ismét, a járat egy nagyobb terembe torkollik. Másodszorra Papp Viktorral kiegészülve merültek. A terem, amibe beúsztak kb. 20 méter átmérőjű és 14 méter mély. Az alján egy ferde járatba lehetett belátni, amely lefelé folytatódik. A merülésről kis filmdokumentum készült, amit a napokban közzéteszünk. Következő alkalommal folytatjuk ennek a forrásnak a feltárását, és átvizsgáljuk a szomszédos tavakat is.
A felszerelés beszállítása közben azt is megállapíthattuk, hogy a képződmények sokasága és érzékenysége miatt a megközelítési útvonalak nem lehetnek túraszakaszok. Most is csak nagy elővigyázatossággal, a földhöz lapulva lehetett csak megóvni a képződményeket. Ezért is próbáljuk meg a víz alatti részek felkutatását úgy tervezni, hogy a bejárati zóna irányába mielőbb eljussunk, hogy a száraz szakaszok megkímélhetőek legyenek.
Az akcióban részt vett: Szilaj Rezső, Mézga, Szittner Zsuzsi, Kosztra Barbara, Borzsák Kamilla, Rántó András Dis, Szabó Emőke, Magyar Péter, Pataki Dénes, Papp Viktor, Ruzsin Csabi, Rosales Marcsi, Sári Atti, Szabó Z, Zsoldos Péter.

Köszönjük a segítséget!

Módosítás dátuma: 2011. augusztus 12. péntek, 22:21