MKBT - Magyar Karszt- és Barlangkutató Társulat

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Új feltárások a tapolcai Berger Károly-barlangban

E-mail Nyomtatás PDF

Az elmúlt hónapokban sikerült több, mint egy kilométerrel megnövelni a tapolcai Berger Károly-barlang hosszát. Legutóbbi feltárásunk két, egymástól 10 m-re fekvő méretes terem, két méretes tóval. A kisebbik tó átmérője 23 méter, a nagyobbik szélessége 25 m, a hosszát még nem mértük, az 30-hoz közelíthet. A környékükön meglehetősen nagy a kristály- (főleg borsókő) sűrűség is, változatos formákkal. Tudomásom szerint a fent megadott méretek alapján ezen tavak vízfelülete a legnagyobb Magyarországon.

Aki tud nagyobbat, még most szólhatna, mielőtt téveszméket kezdenénk terjeszteni szerte az országban. A feltárók nevei az illem kedvéért: Horváth Sándor, Mészárosné Hardi Ágnes, Piri Attila, Szilaj Rezső.  
Alább néhány kép: http://picasaweb.google.com/horvathsasa/BergerTavak?authkey=Gv1sRgCL-Uqs37mNiWGg&feat=email#
És
egy rossz hír a 100 kilón felülieknek: ők nem fognak beférni a barlang új részeibe. Mivel barlangi búvár kollégáink némi érdeklődést tanúsítottak az őket érintő részletek iránt, megpróbálom ezeket leírni. A tavakból mi nem láttunk továbbvezető járatot, de néhány aláhajlás van, ami akár járatokban is folytatódhat. Sajnos a víz aljáig nem láttunk le. Víz nem folyik ki egyik tóból sem, a vízfelület kb. 2 m-rel alacsonyabb a járatok talpszintjénél, a nagyobb tóból csak kapaszkodókötéllel tudtunk kijönni. A parton van némi szárazulat itt is, törmeléklejtő formájában. A vízhőmérséklet 21 C. Mindenesetre egy körbeúszást megérne a dolog, a mélyben még akármi lehet. Egy alkalommal szívesen segítünk a cuccok cipelésében, ami elég kínos lesz, mivel a víz 350 méterre van a bejárattól, és bár vannak termek is, azért a szűk részek a domináns elemek, sokszor kellemesen karcos falakkal. Mivel két csoport is kutat Tapolcán, vagy legalábbis ennyiről tudok, jó lenne ha egyszerre jönnének, de persze nemes versengés is lehet, hogy ki jelentkezik először, a vesztes meg cipelheti saját holmiját.
Itt kell megjegyeznem azt a tényt is, hogy a tavasszal feltárt Húsvét-teremben található szifon is várja átúszóit, mint már fél éve jeleztem az érdekelt csoportvezetőknek. Bár egy helyszíni szemlére sor került, a nagy áttörés (a merülés) azóta is várat magára. Mondjuk oda sem sikerült mindenkinek bejutnia, de a vékonyabbaknak (és nekünk) azért lényegesen kevesebb erőfeszítésbe kerülne a becuccolás. Ez egy egyértelműen állóvizes járat, néhány méter után újra légteres lehet.
Vázlatot nem tudok mellékelni, mivel lusta vagyok a készítéséhez, de vázlatos méréseink szerint a Nagy-tavak a bejárattól északkelet-keleti irányban vannak, kb. a Munkácsy és a Véndeki utca kereszteződése alatt. A Húsvét-terem szifonja 26 méterre dél-délkeletre van a bejárattól, tehát valahol a Pelion szálloda épületének északi végénél.

Olvassátok el ezt is:
http://www.naplo-online.hu/kronika/20101210_tapolca_barlang

Üdvözlettel:
Szilaj Rezső Tapolcai Plecotus Barlangkutató Csoport

Módosítás dátuma: 2010. december 14. kedd, 08:16