MKBT - Magyar Karszt- és Barlangkutató Társulat

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Beszámoló a SpeleoHungary100 Nemzetközi Konferenciáról

E-mail Nyomtatás PDF

Kedves Barlangász Társaink!

Lassan két hónapja, hogy az utóbbi évek (évtizedek) legnagyobb szabású társulati rendezvénye lezajlott. Ennyi idő távlatából, a beérkezett visszajelzések alapján nagyképűség nélkül kijelenthetjük, hogy sikeres konferenciát tartottunk, jelentős nemzetközi érdeklődés mellett.
Mivel most jelenik meg a találkozó óta az első MKBT Tájékoztató, most készült el a konferencia számszerű összesítése, a történések összegzése. Remélem, hogy senki közreműködőt nem hagytunk ki a felsorolásból.
Ezt a beszámolót többek hiányolták már itt a listán is. Most pótoljuk a hiányt.

Szerencsére végül sok magyar barlangász képviseltette magát a rendezvényen. A hivatalos résztvevők között ugyan kisebbségben voltunk a külföldiekkel szemben, de a szervezőkkel, túravezetőkkel ezt a különbséget lényegében kiegyenlítettük, a szombati esti gulyáspartyn pedig egyértelmű számszerű fölénybe kerültek a magyar barlangászok. Az előadások többsége magyar előadás volt. A szervezők igyekeztek a lehető legnagyobb kedvezményeket biztosítani a magyar résztvevőknek.
Az MKBT vezetősége ezúton is hálás köszönetét fejezi ki minden közreműködő önzetlen segítségéért!
Fogadjátok szeretettel beszámolónkat! Ha kérdés merül fel, szívesen válaszolunk. Kívánságra az előadások listáját is közzétesszük ezen a fórumon is.

A szervezők nevében üdvözlettel:
Leél-Őssy Szabolcs


2010. május 7–9. között nagyszabású, nemzetközi részvételű rendezvényre került sor a szervezett magyar barlangkutatás megalapításának 100. évfordulója alkalmából (az 1989-es budapesti Világkongresszus óta ez volt a legnagyobb arányú megmozdulásunk).
A rendezvény egyúttal az 5. Európai Speleofórumnak is helyet adott, valamint itt tartotta vezetőségi ülését és közgyűlését az Európai Szpeleológiai Szövetség (FSE), és ülésezett az Európai Barlangvédelmi Bizottság is.
A rendezvényen 21 országból (Anglia, Ausztria, Belgium, Bulgária, Csehország, Egyesült Államok, Franciaország, Görögország, Horvátország, Litvánia, Luxemburg, Magyarország, Németország, Olaszország, Portugália, Románia, Spanyolország, Svájc, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia) 214-en vettek részt. (Ebből 72 volt teljes jogú, 81 a fórumos résztvevő, 10 FSE vezetőségi tag). Magyarországról 81-en regisztráltak. Hozzájuk kell még számítani a 16 fős szervező és a népes túravezetői gárdát. A szombati zárófogadáson még további kb. 80 magyar résztvevő jelent meg, akiknek nem kellett sem regisztrálni, sem részvételi díjat fizetni.
Társulatunk külföldi tiszteleti tagja, dr. Hubert Trimmel az Osztrák Barlangkutatók Szövetsége és a bécsi Ter-mészettudományi Múzeum Karszt- és Barlangtani Osztálya részéről az Arany Barlangi Medve kitüntetést adta át, más külföldi szervezetek közül a bulgárok és a luxemburgiak szép kiállítású, hazájuk barlangjait bemutató kötettel kedveskedtek a Társulatnak. A rendezvény fővédnökségét dr. Demszky Gábor, Budapest főpolgármestere látta el.
A rendezvény két helyszínen került lebonyolításra. Kis késéssel ugyan, de a résztvevők színvonalas honlapról  tájékozódhattak  előzetesen  a  programokról.  Ehhez  a számítástechnikai hátteret Vid Gábor biztosította, a szö-veg- és képanyag összeállítása elsősorban Egri Csaba érdeme. A magyar nyelvű szöveg angolra fordítását főleg Bartha László végezte.
A tudományos előadásoknak a Magyar Állami Földtani Intézet patinás épülete adott otthont, amely elsősorban a külföldi résztvevők körében váltott ki nagy elismerést. A rendezvény három napja alatt két párhuzamos szek-cióban 58 előadás hangzott el. A rendezvény nyitó napján először a 100 éves múltra visszatekintő történeti elő-adásokra került sor, majd ezt követték az utóbbi évek legjelentősebb hazai feltárásait ismertető előadások. A to-vábbi napokon hazai és külföldi előadók felváltva adtak számot a legfrissebb tudományos vizsgálatok eredmé-nyeiről, valamint számos magyar előadás mutatta be a hazai barlangkutatók külföldön elért sikereit. A Dísz-te-remben folyamatos magyar-angol, ill. angol-magyar szinkrontolmácsolást sikerült biztosítani tolmácsfülke és fej-hallgató segítségével. Igény esetén a másik előadóteremben is volt a külföldi érdeklődők számára „suttogó” tol-mácsolás.
Szintén a MÁFI-ban kapott helyet az Európai Szpeleológiai Szövetség standja, az Urs Widmer Speleo Project könyvesboltja, valamint a Berlini Speleo Club standja is. A rendezvény ideje alatt az I. emeleti folyosón került bemutatásra a Világörökség a föld mélyében című kiállítás, továbbá a díszteremben kaptak helyet a barlang-térképeket, valamint a trieszti barlangi búvárkodás történetét bemutató panelek, poszterek
A barlangtúrák központja és a speleokemping az éjszakánként gyönyörűen kivilágított Pál-völgyi kőfejtőben kapott helyet. A két helyszín között naponta többször konferencia-busz szállította a résztvevőket. Innen indultak az érdeklődők a Ferenc-hegyi-, József-hegyi-, Mátyás-hegyi- és Pál-völgyi-barlangokba szervezett túrákra, va-lamint a Molnár János-barlang Kessler-termét bemutató sétára. A barlangi túravezetőket Zentay Péter és Hajnal Ági szervezte, elsősorban a Papp Ferenc Csoportból. (A barlangi túravezetők: Adamkó Péter, Balogh Orsolya, Bartha László, Borka Pál, Bognár Csaba, Dolánszky György, Dolgos Miklós, Gazda Attila, Glódi Ilona, Holl Ba-lázs, Huber Kilián, Izápy Viktor, Kovács András, Kovács Márton, Kunisch Gyöngyvér, Kunisch Péter, Lacsny Már-ton, Laufer Csaba, Leél-Őssy Zsolt, Németh Zsolt, Regős Szilárd, Szabó Bors, Szegedi Anna, Vörös Péter, Zen-tay Péter, Zentay Zoltán szintén társadalmi munkában vállalták a vendégek kalauzolását a barlangokban.)
A kőfejtőben jelképes összegért lehetett sátrazni, ill. a résztvevők kényelmének biztosítására egy fürdő-WC konténert is biztosítottunk. A hangosítás hiba nélküli lebonyolításáért, a felszerelés biztosításáért Vid Gábor felelt. A rendezvény alatt Hajnal Ágnes szervezésében készült jó minőségű alkalmi pólót lehetett vásárolni. A rendezvény emblémáját Csermák Zsolt tervezte.
Esténként mind a két helyszínen színvonalas vetítések zajlottak. A MÁFI-ban került sor Egri Csaba 3D vetítéseire, a Pál-völgyi kőfejtőben felállított sátorban pedig két estén át filmvetítéseket láthattak az érdeklődők. (utóbbi helyszínen a sátor másik felében üzemelő büfé kissé rontotta az élvezetet). A gulyáslevest és a szinte állandóan üzemelő büfét Somogyi Fecó biztosította.
Pénteken este a Földtani Intézetben került sor a nyitófogadásra, majd szombaton a Pál-völgyi kőfejtőben a Barlangi Mentőszolgálat látványos bemutatóját követően a jóhangulatú gulyásparty következett. Ennek keretében adta át az Európai Szpeleológiai Szövetség az Európai Barlangvédelmi Bizottság ülésén megítélt támogatását két kiemelt projektnek, valamint ugyancsak ekkor vehette át Társulatunk a Szövetségtől kapott felszerelés-támogatást. A rendezvényhez biztosított 500 euro pénzbeli támogatást  a  Szövetség pénztárosa már korábban átadta  a Társulatnak.  (A BEAL cég által felajánlott 500 méter kötél később postai úton érkezett meg.)
A Pál-völgyi kőfejtőben felállított egyik sátorban rendezkedtek be a felszerelés árusító cégek: a Meander, a Ponor, a Scurion és a Vertical Aventure. A legnagyobb érdeklődést kiváltó scurion lámpák mind tudásukkal, mind borsos árukkal mindenkit ámulatba ejtettek.
A rendezvény Szervező Bizottságában aktívan közreműködők: Bartha László, Egri Csaba, Fleck Nóra, Göröcs Dorka, Hajnal Ágnes, Kiss Attila, Leél-Őssy Szabolcs, Zentay Péter, Zentay Zoltán, Vid Gábor. Munkájukat segítette: Merza Péter (aki a sajtóval való kapcsolattartást vállalta) és Merza Gábor. A MÁFI-ban a regisztrációnál – Fleck Nóra mellett – oroszlánrészt vállalt a munkából Borzsák Sári és Izápyné Wehovszky Zsóka. A Pál-völgyi kőfejtőben Hajnal Ági, Groditzky Ildikó és Kosztra Barbara végzett emberfeletti munkát. A szállításokba Szabó Zoli segített be. Köszönet illeti a tolmácsok szervezéséért Szilágyi Nórát. A tolmácsok: Kovács Ágnes, Nagy Judit, Koronczay Dávid, Bódi Róbert István, Boronkay Zsuzsanna szervezésében jelképes összegért vállalták a sok felkészülést igénylő, nehéz munkát. A parkolóban hagyott autók biztonságára csütörtök és péntek éjszaka Kiss Jenő és csapata, szombat éjszaka pedig Magyar Péter és Zentay Zoltán vigyázott.
A rendezvényre megjelent a programfüzet és az előadások összefoglalóját tartalmazó Abstract kötet, valamint 100 éves a szervezett magyar barlangkutatás címmel a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával egy kétnyelvű (magyar–angol) könyv is napvilágot látott, melynek szerkesztési és nyomdai előkészítő munkáiért Hazslinszky Tamást illeti a köszönet.
A rendezvényt követően 22 résztvevővel egyhetes észak-magyarországi utókirándulásra került sor. Sze-rencsére a mostoha időjárási körülmények csak részben veszélyeztették a programot, mindössze a Vass Imre- és a Kossuth-barlangi túrát kellett lemondani. A Bükkben töltött két napon, valamint az Aggteleken töltött három napon a résztvevők naponta háromféle, különböző nehézségi fokú barlangi, illetve felszíni programok közül választhattak. A túrákat Egri Csaba, Ferenczy Gergely, Fleck Nóra, Gazda Attila, Hazslinszky Tamás, Leél-Őssy Szabolcs, Magyar Péter és Regős József vezették. Esténként pedig a magyar konyha ízeit ismerhették meg a Leél-Őssy Szabolcs által biztosított közös főzés alkalmából.
A rendezvényt követően érkezett visszhangokból egyértelműen megállapítható, hogy nagyon sikeres kon-ferenciát tudhatunk magunk mögött, ami anyagilag is sikeres volt. Hogy mennyire, azt csak a megítélt, de eddig még ki nem fizetett támogatások beérkezése után tudjuk megmondani.

Pénzbeli támogatóink:
Környezetvédelmi- és Vízügyi Minisztérium,
Budapest Főváros Önkormányzata, Főpolgármesteri Hivatal,
Budapest Főváros Önkormányzata Kulturális Bizottsága,
Európai Szpeleológiai Szövetség,
Budapest, II. ker. Önkormányzat,
Európai Szpeleológiai Szövetség (FSE).

 A rendezvényt a helyszínek ingyenes rendelkezésre bocsátásával nagymértékben támogatták a Magyar Állami Földtani Intézet (Dr. Kordos László igazgató) és a Duna-Ipoly Nemzeti Park (Füri András igazgató).

A nagy sátor térítés nélküli rendelkezésre bocsátása Kiss Attila és Heltay Tamás érdeme.
A Magyar Barlangi Mentőszolgálat szintén ingyen kölcsönözte a két másik közös sátrat.

Munkánkat felszerelés adománnyal segítették:
BEAL,
Vertical Aventure.

Hálás köszönet nekik!
Fleck Nóra–Leél-Őssy SzabolcsMódosítás dátuma: 2017. február 12. vasárnap, 20:47