MKBT - Magyar Karszt- és Barlangkutató Társulat

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

MKBT - Magyar Karszt- és Barlangkutató Társulat

A Barlangi Túrázás Biztonsági Szabályainak módosítása

E-mail Nyomtatás PDF

A Magyar Természetbarát Szövetség Barlang Bizottság 2012. március 1-i ülésén módosította az általa 1983-ban kiadott biztonsági szabályzatot.

Rövid indoklás

Az eredetileg kiadott biztonsági szabályzat utóbb néhány pontban ellentmondásba került „a barlangok nyilvántartásáról, a barlangok látogatásának és kutatásának egyes feltételeiről, valamint a barlangok kiépítéséről” szóló 13/1998. (V. 6.) KTM rendelet (a továbbiakban: Rendelet) egyes rendelkezéseivel. E jogszabállyal történő harmonizáció eddig nem valósult meg. Néhány területen megváltoztak a körülmények is, így a szabályzat oda vonatkozó rendelkezései sem állták már meg a helyüket. Kiemelendő a „Teendők barlangi balesetek alkalmával” című fejezet, amelyet a 2010 márciusában megszületett Barlangi Mentés Szakmai Szabályzata felülírt, egyben feleslegessé tett. (Utóbbi szabályzatot a magyarországi barlangi mentőszolgálatok fogadták el, az MKBT és az MTSz Barlang Bizottság támogatásával, a KvVM egyetértésével.)
Bár az eredeti biztonsági szabályzat igen időtállónak bizonyult, az említett okok miatti minimális formai korrekciókkal ma is megállja a helyét, esedékessé vált a korszerűsítése. Mivel a Rendeletben megjelent jogalkotói iránymutatás a vonatkozó szakmai anyagok állami elismeréséhez a barlangkutatás, a barlangi túrázás és a barlangi mentés szervezeteinek egyetértését célozta, a jövendő biztonsági szabályzatot a felsorolt területek országos szervezeteinek együttműködésével szeretnénk kiadni, amelyek előzetesen lefolytatnák a működési körükön belüli társadalmi, szakmai egyeztetéseket. Jelen módosítások azonban az eredeti szabályzat tartalmi kérdéseit nem érintik, kizárólag az elengedhetetlen jogharmonizáció és a kompatibilitás céljait szolgáló technikai megoldásokra szorítkoznak, az MTSz Barlang Bizottság e számára kötelezettségként jelentkező feladatot a saját hatáskörében is végrehajthatta.

A Szabályzat letölthető a Dokumentumtárból ide kattintva.

 

Jellinek János: A Solymári barlang

E-mail Nyomtatás PDF

A Dokumentumtárba a Klasszikusok írásai rovatba felkerült Jellinek János: A Solymári barlang című, a korabeli bejárási útvonalakat is tartalmazó munkája.
A scannelésért köszönet Stavi Viktornak.

 

Sajtóanyag a Pál-völgyi-barlangrendszer (Szépvölgyi-barlangrendszer) feltárásáról

E-mail Nyomtatás PDF

A Szépvölgyi-barlangrendszer megismerése

Sajtóanyag - 2011. december 14.

A ma már 28,6 km hosszban ismert barlangrendszer első része a Pál-völgyi-kőfejtő legmagasabb pontján nyíló Harcsaszájú (Déry)-barlang lehetett a múlt század legelső éveiben. Ebből a barlangból évszázadnál hosszabb ideig csak egy 300 méteres, viszonylag cseppköves szakaszt ismertünk.

A Pál-völgyi-barlang első szakasza kőbányászat közben nyílt meg 1904-ben, ami hamarosan 1200 méter hosszban vált ismertté. Nem sokkal később, a mai bányatalp elérésével megnyílt a Bagyura-, a Hideg-lyuk- és a Kis-Hideg-lyuk-barlang is. Ezek közül csak a Hideg-lyuk ért el jelentősebb: 170 méteres hosszúságot. Könnyen lehet, hogy több összekötő járat is volt a barlangok között, amiket azonban a befoglaló kőzettel együtt a bánya letermelt. 100 évvel ezelőtt a természetvédelem még sokkal gyengébb lábakon állt…

Bővebben...
 

Köszönetnyilvánítás

E-mail Nyomtatás PDF

Kedves Barlangászok.

Szeretném megköszönni mindenkinek, aki a Pál és a Hideglyuk-Harcsa rendszer összekötésén dolgozott. Legesleginkább azoknak, akik szó nélkül jöttek cipelték a vödröt, húzták a bobit, fagyoskodtak vagy agyon izzadták magukat. Legtöbbjüknek a nevét sem tudom, és ezt nagyon szégyellem, viszont nélkülük ez az egész soha nem jöhetett volna létre (ahogy Fridi mondta). Lehet a bontásban brillírozni, de ha nincs a háttérben a jó hangulatú, jó szándékú segítő csapat, akkor az egész mit sem ér. És ezt remélem többen fontolóra veszik. Szóval le a kalappal előttük.
Valamint köszönöm a Leónak az ötletet, aki a figyelmünket erre a területre irányította.
Most már végre megint foglalkozhatunk a sokkal izgalmasabb feltárásokkal a Pálban.

Köszönettel
Tóth Attila
a Pál-völgyi barlangot kutató Bekey Imre Gábor barlangkutató csoport vezetője.

 

Összekötötték a Pál-völgyi-Mátyás-hegyi és a Harcsaszájú-Hideg-lyuk barlang-rendszereket

E-mail Nyomtatás PDF

Több hónapos kutatómunka eredményeképpen, a mai napon sikerült megtalálni az összeköttetést a Pál-völgyi-Mátyás-hegyi és a Harcsaszájú-Hideg-lyuk barlang-rendszerek között. Az így létrejött, - még nem hivatalosan elnevezett - Szép-völgyi-barlang-rendszer hossza 28,6 km, ezzel jelenleg Magyarország leghosszabb barlangja!
A rendszer részei: Mátyás-hegyi-barlang, Pál-völgyi-barlang, Meta-barlang, Kis-hideg-lyuk, Bagyura-barlang, Harcsaszájú-barlang, Hideg-lyuk, Gábor Áron-barlang.
A most elért siker annak a 31 éves kutatómunkának az eredménye, amiben eddig több, mint 200 ember vett részt! Külön szeretnénk kiemelni az idén ősszel megrendezett Szép-völgyi kutató-táborban dolgozó emberek munkáját. Az akkor elvégzett bontómunka nagyban hozzájárult a ma elért eredményhez.
Természetesen a feltáró munka Szép-völgyi-barlang-rendszerben tovább folytatódik...!!!

Üdvözlettel, Szép-völgyi Explo Team
Kiss Attila
Nagy Gergely Domonkos
Nagy András

 

Második Társulati Ászokpince Fesztivál

E-mail Nyomtatás PDF

Néhány hónappal ezelőtt Lengyel Janó szervezésében látogatást tettek – főleg Janó barátai és kutatótársai – a kőbányai sörgyár üzemterülete alatt húzódó pincerendszerben. Második alkalommal szintén Janó indíttatására Társulati szervezésben ismételtük meg a látogatást. Igaz, az ászokpincék távol állnak a barlangtani értékektől, mégis részeként a „Föld alatti Budapestnek” igen nagyszámú érdeklődőt vonzottak le 2011. november 22-én este. A közel hetvenfős csapatunk 17 órakor gyülekezett a gyár aulájában, itt találkoztunk a csoport vezetőjével. Vincze Ernő 25 éve a sörgyár főépítésze, igaz alépítésze ezidő alatt sosem volt. Ernő felelős többek között a pincerendszer statikai vizsgálatától kezdve az állagmegóvásokon át a felújítási munkákig mindenért. Mondhatni, nagy teher nehezedik rá…

A térkép Vincze Ernő főépítész úr szíves közreműködésével, a Dreher Sörgyárak Zrt. archívumából származik. Nagyobb felbontásért klikkelj a térképre.

Bővebben...
 

Kutatási jelentések az interneten

E-mail Nyomtatás PDF
Egri Csaba tájékoztatása nyomán örömmel adjuk hírül, hogy a VM Barlangtani és Földtani Osztálya megkezdte a régi kutatási jelentések feldolgozását, és interneten történő publikálását.
1970-ig a BFO-n található összes jelentést már megtalálhatjátok a http://www.termeszetvedelem.hu/barlangkutatasi-jelentesek oldalon.
1975-ig néhány héten belül, míg 1980-ig még idén felkerülnek pdf formátumban a jelentések. A konkrét barlangok kutatási törzslapjairól is könnyen elérhetővé tették ezt az oldalt, így reményeik szerint hamarosan egyszerűen nyomon követhető lesz egy-egy barlang dokumentált kutatásának története.
Hibákat, hiányosságokat, észrevételeiteket Egri Csabának küldhetitek el  ( Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. ).
A barlangkutató közösség nevében köszönjük Csabáék munkáját.

 

Befejeződött az István-lápai-barlang, és a Láner Olivér-barlang nagyjavítása

E-mail Nyomtatás PDF

Sziasztok!

Örömmel jelenthetem, hogy befejeződött az István-lápai-barlang, és a Láner Olivér-barlang nagyjavítása. A munka a BNP megrendelésére és finanszírozásával, és alapvetően az Ariadne Egyesület tagjainak közreműködésével történt. Megtörtént 140m létra, több mint 700m kötél és közteseik cseréje, valamint a drótkötélhíd teljes felújítása.

Bővebben...
 

FTSK alapfokú barlangjáró tanfolyamot indít

E-mail Nyomtatás PDF

 

TBE alapfokú barlangjáró tanfolyamot indít

E-mail Nyomtatás PDF

A Tolerancia Barlangkutató Egyesület Alapfokú Barlangjáró tanfolyamot hirdet meg 2012. februárjától. 
Bővebb információk és letölthető jelentkezési lap a honlapunkon érhető el: http://www.tbe.hu/ !

 

Javaslat az MKBT távlati stratégiájának kialakítására

E-mail Nyomtatás PDF

Kedves MKBT tagok és nem tagok!

Mint arról sokan már hallottatok (többen részt vettetek benne), az új elnökség, ígéretéhez híven, megkezdte a Társulat megújulásának, ha úgy tetszik, reformjának kidolgozását. Hogy erre miért van szükség, gondolom, nem kell magyarázni. A levelemhez csatoltan küldött stratégia-tervezetet a tagság véleményének, kritikai észrevételeinek, javaslatainak összegzése alapján készítettük, SzabóZé és jómagam. Igyekeztünk minden olyan ötletet belevenni, amelyet többen említettek a javaslattévők közül (25-30 részletes írásbeli javaslat érkezett!) és amelyek gyakran szóba kerültek a személyes beszélgetések során.

Bővebben...
 

Cholnoky Jenő karszt- és barlangkutatási pályázat

E-mail Nyomtatás PDF

A Magyar Karszt- és Barlangkutató Társulata Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium, valamint az érintett Nemzeti Park Igazgatóságok anyagi támogatásával ismét meghirdeti az immár hagyományos

CHOLNOKY JENŐ KARSZT- ÉS BARLANGKUTATÁSI PÁLYÁZATOT
Bővebben...
 

Osztrák barlangi biztosítás aktuális kötvénye

E-mail Nyomtatás PDF

Felkerült a honlapra az osztrák barlangász-biztosítás aktuális kötvénye, letölthető innen.
Kérésünkre Herbert Raschko elküldte a sokunk által kötött osztrák barlangászbiztosítás (német nyelvű) aktuális kötvényének másolatát, melyet pdf formátumban itt találtok. 2008 óta ez a kötvény érvényes.
A kötvény hiteles magyar fordítását a Társulat minél hamarabb el fogja készíttetni (aki tud olyan képesített német-magyar szakfordítóról, aki vállalná ezt, kérem jelezze nekünk).
A kötvény mellé tervezzük, hogy összeállítunk egy listát az osztrák biztosítás által eddig fedezett illetve nem fedezett balesetekről, részletesebb leírással, hogy ne csak pletykákból tájékozódjunk. Minden ilyen esetről szóló leírást örömmel fogadunk, mindnyájunk okulására (az esetek leírását a nevek elhagyásával közöljük).

Segítő együttműködésetekre számítunk. Köszönettel:
Kosztra Barbara és Szabó Zoltán

 

A Berger Károly-barlang víz alatti szakaszainak kutatása

E-mail Nyomtatás PDF

A Plózer István Víz alatti Barlangkutató Csoport július 24-én megkezdte a Berger Károly-barlang víz alatti szakaszainak felkutatását.
Korábban már két alkalommal a Húsvét-terem szifonját vizsgáltuk meg, de légzőkészülékek nélkül. Ez alkalmakkor csak annyi derült ki, hogy oda is palackok kellenek. Ez az a terem, amiben először bukkantak vízfelületre a tapolcai Plecotus csoport, és a Bakonyi Barlangkutató Egyesületek Szövetségének kutatói. Vasárnap velük közösen, valamint a Papp Ferenc csoport tagjaival megerősítve indultunk el abba a tóba, amiben 31 fokos a víz.

Bővebben...
 

2011. évi központi vizsga eredményei

E-mail Nyomtatás PDF

A 2011. július 2-3-án megrendezett MKBT központi vizsgán az alábbiak teljesítettek jó eredménnyel:

Bővebben...
 

Barlangnapi összefoglaló

E-mail Nyomtatás PDF

Minapi ígéretemhez híven pár adattal összefoglalnám a Barlangnap "eredményeiről" tegnap Nórától és a többi szervezőtől hallottakat.
A rendezvényen mintegy 430 résztvevő regisztrált, ehhez jön még a szervezők népes csapata. Ez a szám némiképp elmarad az várttól, az előzetesen jelentkezők száma és a korábbi tapasztalatok alapján kb. 600 fővel kalkuláltunk a szervezésnél. A rossz időjárást is figyelembe véve végül nem is kevés az a 430. Ugyanakkor ez a túltervezés számos problémát okozott a szállítástól a büfé készleteken át a pólórendelésig, amelyek nemcsak a lebonyolítást, hanem a "pénzügyi mérleget" is befolyásolták.
A fentiek ismeretében örömmel szembesültünk azzal, hogy a rendezvény nem veszteséggel zárult. :) Körülbelül 1.300.000 Ft-os bevétel mellett körülbelül 200.000 Ft nyereség keletkezett. Azért csak körülbelül tudjuk, mert még nem ismert minden költség, egyes számlák nem érkeztek be. A nyereséget sajnálatos módon rögtön el is nyeli a pólórendelés 200.000 Ft-os vesztesége, ugyanis körülbelül ilyen értékben "rendeltünk túl". Később nyilván még fogynak a pólók (tessék csak, tessék!), de ez nem fog nagyságrendi változást okozni az eredményekben.

Bővebben...
 
További cikkeink...
3. oldal / 5