MKBT - Magyar Karszt- és Barlangkutató Társulat

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

MKBT - Magyar Karszt- és Barlangkutató Társulat

Az osztrák barlangos biztosítás új feltételei

E-mail Nyomtatás PDF

KOLLEKTÍV BALESETBIZTOSÍTÁS

Az Osztrák Barlangkutatók Egyesülete (VÖH) tagjai számára megújította a kollektív balesetbiztosítást az Allianz-Elementar Biztosítónál az alábbi feltételekkel.

Általános feltételek
Biztosított személy:
a VÖH által bejelentett tagok (haláleset esetén kedvezményezett a törvényes örökös).

Biztosítási összegek: érvényes 2015. 01. 01-től.
Tartós rokkantság: 20 000 €  (100%-nál; szolgáltatás 25%-onként)
Haláleset: 2500 €
Baleseti költségek: 40 000 € (kivéve magánklinikai, magánrendelői költségek)
Keresési és mentési költségek: 40 000 €

Részletes feltételek
A biztosítási védettség érvényes minden szabadidős balesetre, kivéve az ausztriai lakó- és háztartási környezetet.  Nem érvényes a biztosítás légi sportokra és gépkocsibalesetekre. Ér-vényes azonban alapszabálynak megfelelő egyesületi tevékenységhez használt közlekedési eszközök (magán gk. is) balesete esetén. A biztosítás az egész Földre érvényes. A biztosítási összeg együtt érvényes a mentési és szállítási költségekre, és kiegészítik az esetlegesen meg-lévő egyéb biztosításokat (bankkártyabiztosítást is).
Tartós rokkantság. A szolgáltatás 25%-os rokkantsági foknál kezdődik.

A baleset fogalma: Baleset akkor áll fenn, ha a biztosított személy hirtelen kívülről a testére ható esemény (baleseti esemény) következtében önkéntelen egészségkárosodást szenved.  Balesetnek számítanak az alábbi események is: végtagok ficama, végtagok és a csigolya menti izmok, inak, szalagok rándulása, szakadása, valamint meniszkuszsérülések.

Baleseti költségek: Az itt megadott biztosítási összegekből a baleseti költségek megtérítésre kerülnek, amennyiben ezek a baleset napjától számított 2 éven belül keletkeznek. A baleset következményeinek megszüntetését célzó, orvosi előírás szerint szükséges gyógykezelések költségei ugyancsak baleseti költségnek számítanak. Ide számítanak a betegszállítás szüksé-ges költségei is.

Kizáró okok: kizáró okok többek között az alkohol, kábítószer vagy gyógyszer általi befolyásoltság. Ugyancsak kizáró ok a részvétel versenyeken (repülés, ejtőernyőugrás, motor-sportrendezvények és háborús események).

Minden személy (nem osztrák állampolgár is), aki tagja egy osztrák barlangos egyesületnek, biztosítva van. Előfeltétel az egyesületi tagság és a tagdíj megfizetése. A  magyarok biztosítása a Bécsi és Alsó-Ausztriai Barlangkutató Egyesület tagságán keresztül működik.

A tagsági igazolvány (a biztosítás mellett) Ausztria területén található menedékházak zömében 50%-ig terjedhető szálláskedvezményre, kiépített szurdokok, esetenként felvonók kedvezményes látogatására, használatára is jogosít.

Kapcsolattartó: (baleset esetén azonnal értesíteni):
Thomas Exel Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.   
Tel.: 0699/18 21 91 17

 

Magyar barlangkutatás története idővonalon

E-mail Nyomtatás PDF

Sziasztok!

Szeretnék egy kis meglepetéssel szolgálni mindeninek :-)
A túravezetői tanfolyam kapcsán tanulás közben nagyon zavart, hogy a könyvben lévő információk elszórva vannak (mikor fedeztek fel egy barlangot, mikor úszták át a szifont...) és nincs egy globális kép, amin fel lenne tüntetve, hogy mikor, mely barlangokkal mi történt. Akkor eldöntöttem, hogy ha lesz egy kis időm, akkor a könyv alapján (Székely Kinga: Magyarország fokozottan védett barlangjai) készítek egy idővonalat, amelyen pontosan láthatóak a hazai barlangok fontos és izgalmas eseményei.
Szerencsére volt egy kis időm és a könyv alapján elkészült az idővonal első változata. Vegyétek figyelembe, hogy az idővonal adatbázisa a TV vizsgára készített jegyzetből/összefoglalóból készült, amiben a fogalmazás helyenként pontatlan, rövidítéseket tartalmaz, furcsa megfogalmazású!
Használjátok nyugodtan és írjátok meg a véleményeteket vagy új ötleteiteket! Tovább is küldhetitek bárkinek!

A tutorialt az elején lécci nyomkodjátok végig.
Az idővonal itt található: http://cave.load.hu/
Véleményeket/javaslatot/ötletet a joe.meszaros (kukac) gmail.com címre küldjetek lécci.

Hajrá
Mészáros József (Joe)

 

Az MKBT 2012. évi Közhasznúsági és Számviteli Beszámolója

E-mail Nyomtatás PDF

Az alábbiakban megtekinthető a Magyar Karszt- és Barlangkutató Társulat 2012. évi Közhasznúsági és Számviteli Beszámolója.

Bővebben...
 

A Kórház-Berger-barlangrendszer és a Tapolcai-tavasbarlang összekötésének rövid története

E-mail Nyomtatás PDF

Miután a Kórház-barlangot felfedezték, és annak nem csak légvonalbeli távolsága, de gyógyászati jelentősége is indokolttá tette, mind szárazon, mind a víz alatt az összekötésre törekedtek a kutatók. Eleinte a Kórház-barlang lelkes kutatója Kessler Hubert ismerte fel ezt a lehetőséget. Kiváltképp azért, mert a klímaviszonyok „javítására” a tavasbarlang levegőjének beengedésével vált volna lehetőség. Még a mesterséges táró hajtásának gondolata is felmerült, azonban ez nem valósult meg. Ha elkészült volna, ma már tudjuk, hogy barlangfeltárás szempontjából jóval szerencsésebb lett volna, mint pl. a Molnár János-barlang mellett kihajtott kutatótáró.

Bővebben...
 

Beszámoló a Szép-völgyi kutatótáborról

E-mail Nyomtatás PDF

Kedves Barlangászok!

Október 19 és 23 között, immár másodszor került megrendezésre a Szép-völgyi kutató-tábor. A tábor célja a Szépvölgyi-barlangrendszer feltáró kutatása volt. A több, mint 80 barlangász részvételével lezajlott eseményen, 36 bontóműszakban 198 leszállással végzett munka kiterjedt a Pál-völgyi, a Ferenc-hegyi, a Kis-hideg-lyuk, a Bagyura, a Harcsa-szájú, a Hideg-lyuk és a  Mobi Dick barlangokra. A rendszer hossza - a tábor ideje alatt elvégzett felmérések alapján (eddig fel nem mért és most feltárt szakaszok) - jelenleg 29,65 Km. Ezúton szeretnénk megköszönni minden résztvevőnek és szervezőnek az elvégzett feltáró kutatásba fektetett magas színvonalú munkát!

Külön köszönet Kiss Attilának a tábori infrastruktúrához nyújtott rengeteg segítségért!

Támogatóink voltak:
Gemanata - EXPLO.HU - nittfülek
GUBACS - kötelek
Kocsis András - SPELEO SPORT - transzport bag-ek és teszt-overál

Köszönettel és üdvözlettel a szervezők nevében, Balu

 

Karsztfejlődés Konferencia 2013.

E-mail Nyomtatás PDF

Tisztelt Kolléga Nő/Úr!

Örömmel értesítelek, hogy Tanszékünk szervezésében az előző évek hagyományait folytatva 2013 tavaszán, immár tizenhatodik alkalommal ismét megrendezésre kerül a Karsztfejlődés Konferencia.  A konferencia időpontja 2013. június 6- 9. Az előadások június 6- án 13 órakor kezdődnek.
Amennyiben részt kívánsz venni a konferencián, kérlek, hogy 2013. február 8. napjáig jelezz vissza e-mailben ( Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. vagy Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. ) címre.

Bővebben...
 

Barlangtérképező Szakkör alakult a Nyugat-magyarországi Egyetem Geoinformatikai Karán

E-mail Nyomtatás PDF

2012. október 05-én hivatalosan is megalakult a Nyugat-magyarországi Egyetem Geoinformatikai Karán a Jantsky Béla Barlangtérképészeti és Barlangvédelmi Szakkör.
A Szakkör céljairól és működésének feltételeiről az alul olvasható alapító okiratból lehet többet megtudni.

Alapító okirat

A Nyugat-magyarországi Egyetem Geoinformatikai Karán, a mai napon, 2012. 10.05-én jelen okirattal hallgatói öntevékeny szervezetként szakkört alapítunk.

A szakkör teljes neve: Jantsky Béla Barlangtérképészeti és Barlangvédelmi Szakkör

Bővebben...
 

Tarsoly Péter: Barlangok a Bibliában és a Koránban

E-mail Nyomtatás PDF

Tarsoly Péter két új munkája megtalálható a Dokumentumtár E-Könyvtárában.

 

Részletes beszámoló a Mátyás-hegyi-barlang Hekus-kürtő megbolydult omladékjáratának stabilizálásáról

E-mail Nyomtatás PDF

Elkészült a Mátyás-hegyi-barlangban a Hekus-kürtő megbolydult omladékjáratának a stabilizálása.
A Hekus a kaland- és edzőtúrák egyaránt közkedvelt célpontjának számító Mátyás-hegyi-barlangnak az egyik csúnya omladéka, egy függőleges, kb 10 méter magas kürtő, amelynek egyetlen szálkőfala van, a másik 3 oldala omladék, és ez mozdult meg még 2011 őszén, amelytől a kürtő átjárható maradt ugyan, de kellő ügyesség hiányában életveszélyt jelentett, ezért a Nemzeti Park megtiltotta az arra való közlekedést, és megkezdődött a megoldás keresése: Leó (Szabó Lénárd) kért fel engem, hogy nézzem meg, és találjak ki valamit. Ez a valami pedig az általam már évekkel ezelőtt kikísérletezett könnyűbetonos kötésű rakott kőfal volt, amely technika a barlangkutatásban eddig nem volt elterjedve. 2012 júniusra sikerült megszerezni az illetékes hatóság engedélyét (hiszen ez barlangkiépítésnek minősül), sőt, a Duna-Ipoly Nemzeti Park nagylelkűen az anyagköltséget fizette. A munkálatok a Leó szervezésében és jómagam szakmai vezetésével zajlottak, széleskörű népi összefogással, társadalmi munkában, mintegy 70 ember részvételével.

Íme a történet részletesen:
Július 24-én, hétfőn reggel óta tartó készülődés után megérkeztem a barlang elé, ahol az összeverbuvált nagyjából 60 barlangkutató várta, hogy láncba állva leadogathassa a 2 köbméternyi anyagot és a szerszámokat munkaterületre. Ekkora hosszúságú élőlánc talán csak tüntetéseken fordul elő, barlangban mindenképpen szokatlan volt. Példátlan gyorsasággal haladt a kb egy tonnányi holmi, három lépcsőben le is értünk a Hekusig, majd ezt követően a nép szétszéledt, mi pedig (Leó és jómagam) a barlangban aludtunk, hogy ne hagyjuk őrizetlenül a munkaterületet.

Bővebben...
 

Elkészültünk a Mátyás-hegyi barlang Hekus-kürtő életveszély-elhárítási és rögzítési munkálatai

E-mail Nyomtatás PDF

Sokatok közreműködésével elkészültünk a Mátyás-hegyi Hekus-kürtő életveszély-elhárítási és rögzítési munkálataival.

A történet röviden:
A Hekus-kürtő, amióta az eszemet tudom, úgy nézett ki, mintha azonnal leszakadna. A leomlásra tavaly került sor, ha minden igaz, akkor egy földrengés alkalmával. A felső rész a behullott és az instabillá vált kövek miatt kockázatosan és nehezen járható lett, így az omladék a legtöbb látogató számára kikerült a szokásos túraútvonalak közül.
Karácsony előtt kezdtük meg a kiépítéshez szükséges engedélyezési folyamatot, ami az illetékes hivatalokon alig fél év alatt át is futott, sőt, még az anyagköltségre is kaptunk 60 ezer forintot, amiről hamar kiderült, hogy még azt sem fedezi.
Hétfőn, amint már írtam, 71 fő részvételével behordtuk a több, mint 1 tonnányi építőanyagot a helyszínre (675 kg cement, fél m3 víz, perlit, hungarocell gyöngy, szerszámok). A kiépítésen keddtől csütörtökig négy műszakban dolgoztunk.

Bővebben...
 

20th International Karstological School

E-mail Nyomtatás PDF

Sziasztok,

A múlt héten zajlott Postojnán a 20th International Karstological School. A helyszínről tudjuk, hogy a karsztkutatás itt született a 18. században, és a szakterület nemzetközi szellemi központja azóta is. A konferencia ennek megfelelően rendkívül színvonalas volt.

Bővebben...
 

Beszámoló a Barlangnapról

E-mail Nyomtatás PDF

Sziasztok!

A hétvégén sikerrel lezajlott az 56. Barlangnap Klastrompusztán. A lehetőségeinkhez képest mindent megtettünk, hogy jól érezzétek magatokat és jókat túrázzatok. Képeket, videókat összegyűjtjük és közzétesszük, valamint részletesebb összefoglalót is olvashattok majd. Akinek nem sikerült lejutnia, ahová szeretett volna, ne bánkódjon, lesz még rá lehetőség. Ezen felül pedig minden hétvégén kint vagyunk, szívesen látunk mindenkit akár a kutatásban való részvételben is. A túravezetők is jól érezték magukat, öröm volt megmutatni nektek a barlangjainkat.

Bővebben...
 

Az MKBT 2011. évi Közhasznúsági és Számviteli Beszámolója

E-mail Nyomtatás PDF

Az alábbiakban megtekinthető a Magyar Karszt- és Barlangkutató Társulat 2011. évi Közhasznúsági és Számviteli Beszámolója.

Bővebben...
 

A Barlangi Túrázás Biztonsági Szabályainak módosítása

E-mail Nyomtatás PDF

A Magyar Természetbarát Szövetség Barlang Bizottság 2012. március 1-i ülésén módosította az általa 1983-ban kiadott biztonsági szabályzatot.

Rövid indoklás

Az eredetileg kiadott biztonsági szabályzat utóbb néhány pontban ellentmondásba került „a barlangok nyilvántartásáról, a barlangok látogatásának és kutatásának egyes feltételeiről, valamint a barlangok kiépítéséről” szóló 13/1998. (V. 6.) KTM rendelet (a továbbiakban: Rendelet) egyes rendelkezéseivel. E jogszabállyal történő harmonizáció eddig nem valósult meg. Néhány területen megváltoztak a körülmények is, így a szabályzat oda vonatkozó rendelkezései sem állták már meg a helyüket. Kiemelendő a „Teendők barlangi balesetek alkalmával” című fejezet, amelyet a 2010 márciusában megszületett Barlangi Mentés Szakmai Szabályzata felülírt, egyben feleslegessé tett. (Utóbbi szabályzatot a magyarországi barlangi mentőszolgálatok fogadták el, az MKBT és az MTSz Barlang Bizottság támogatásával, a KvVM egyetértésével.)
Bár az eredeti biztonsági szabályzat igen időtállónak bizonyult, az említett okok miatti minimális formai korrekciókkal ma is megállja a helyét, esedékessé vált a korszerűsítése. Mivel a Rendeletben megjelent jogalkotói iránymutatás a vonatkozó szakmai anyagok állami elismeréséhez a barlangkutatás, a barlangi túrázás és a barlangi mentés szervezeteinek egyetértését célozta, a jövendő biztonsági szabályzatot a felsorolt területek országos szervezeteinek együttműködésével szeretnénk kiadni, amelyek előzetesen lefolytatnák a működési körükön belüli társadalmi, szakmai egyeztetéseket. Jelen módosítások azonban az eredeti szabályzat tartalmi kérdéseit nem érintik, kizárólag az elengedhetetlen jogharmonizáció és a kompatibilitás céljait szolgáló technikai megoldásokra szorítkoznak, az MTSz Barlang Bizottság e számára kötelezettségként jelentkező feladatot a saját hatáskörében is végrehajthatta.

A Szabályzat letölthető a Dokumentumtárból ide kattintva.

 

Hágó kupa 2012 - beszámoló

E-mail Nyomtatás PDF

Kedves Barlangászok!

Az előző hétvégén sikeresen lezajlott a 19. Hágó Kupa. A hangulat kiváló volt, a résztvevők szemmel láthatólag remekül érezték magukat, és az időjárás is egészen szolid volt ahhoz képest, amit beharangoztak. A világvége elmaradt, de az is lehet, hogy megtörtént, és csak a patkányok élték túl :)
A szombati csapatversenyen nem kevés, mintegy 21 csapat indult, majd a vasárnapi egyéni versenyen, miután megállapítást nyert, hogy a kötélen való közlekedés vertikális skatulyázottsága elavult gondolkodásmódot takar, 28 dagadó alkarú versenyző tépte magát végig a pusztán feszített hidakból álló, minden realitást teljes mértékben nélkülöző pályán.

Bővebben...
 

Magas szén-dioxid koncentráció az István-lápai-barlangban

E-mail Nyomtatás PDF

 

István-lápai-barlang CO2 mérési adatok, 2012. március 3.

Csoportunk január közepén túrázott Lápán, és többen rosszul lettek az aknarendszerben. Az azóta eltelt időszakban több csoport is volt lent, rosszullét nem fordult elő, de minden csapatban volt valaki, aki panaszkodott a szén-dioxid jelenlétére. A bejelentések után Ferenczy Gergely barlangtani szakreferens végigmérte az aknarendszert és a szűkebb értelemben vett Nyugati-ág szakaszait, és szokatlanul magas CO2 koncentrációt mért (beszámolója megtalálható a Dokumentumtárban az Egyebek kategória alatt). Konkrétan a gáz jelenléte először -90 méteren volt érezhető, itt 0,9% volt a tfsz, ami az aknarendszer aljáig 3,3%-ra növekedett. A Nyugati-ág patakmedrében végig megmaradt ez a szint, ennek hatása végig erős izzadást, gyengeségérzetet és fejfájást okozott.

Bővebben...
 
2. oldal / 5